ΑΘΗΝΑ
07:35
|
28.04.2024
Τα σχόλια του Βατικανού προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Ισραηλινής πρεσβείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Σταματήστε τη σφαγή» ήταν ο τίτλος του πρωτοσέλιδου άρθρου της εφημερίδας του Βατικανού «L’Osservatore Romano» εχθές, Τεταρτη, στο οποίο ο αρχισυντάκτης, Αντρέα Τορινιέλι, επέκρινε της αποφάσεις της ισραηλινής ηγεσίας σχετικά με τη συνεχιζόμενη επίθεση στη Γάζα.

Ο Τορνιέλι επικαλέστηκε την Έντιθ Μπρακ, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, η οποία ασκεί έντονη κριτική στον πόλεμο της ισραηλινής κυβέρνησης, την οποία και κατηγορεί για την άνοδο των αντισημιτικών επιθέσεων σε όλο τον κόσμο.

«Κανείς δεν θα μπορούσε να χαρακτηρίσει “παράπλευρη απώλεια” του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας», έγραψε ο Τορνιέλι. «Το δικαίωμα της άμυνας, το δικαίωμα του Ισραήλ να εξασφαλίσει δικαιοσύνη για τους υπεύθυνους για τη σφαγή του Οκτωβρίου, δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή τη σφαγή».

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Αγίας Έδρας, καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, χαρακτήρισε «δυσανάλογη» την επίθεση του ισραηλινού στρατού, σχολιάζοντας πως «η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί» και ότι «πρέπει να βρεθούν νέοι δρόμοι για να λυθεί το πρόβλημα της Γάζας και της Παλαιστίνης».

Μιλώντας σε δεξίωση την Τρίτη, ο Παρολίν καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς και κάθε μορφή αντισημιτισμού. Όμως στη συνέχεια αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι ενεργεί σε αυτοάμυνα, προκαλώντας σφαγή στη Γάζα. «Το Ισραήλ έχει επικαλεστεί το δικαίωμα του στην αυτοάμυνα, υποστηρίζοντας ότι αυτή η επιχείρηση είναι ανάλογη, αλλά με 30.000 νεκρούς, δεν είναι», είπε.

Η ισραηλινή πρεσβεία στην Αγία Έδρα χαρακτήρισε «λυπηρά» τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών του Βατικανού. Η πρεσβεία υποστήριξε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ενεργούσαν «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δικαιολογώντας μάλιστα τις πράξεις του, αναφέροντας ότι το ποσοστό των Παλαιστινίων αμάχων που σκοτώθηκαν έναντι των «τρομοκρατών» είναι μικρότερο από ότι σε άλλες συγκρούσεις στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα