ΑΘΗΝΑ
11:27
|
03.05.2024
«Ήρθαμε για να μιλήσουμε για την αξία της ζωής, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είμαστε η φωνή των παιδιών μας».
Η Μαρία Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συγκλόνισε εκ νέου η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 2023», μιλώντας για την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL στο Ευρωκοινοβούλιο, με τίτλο «Τέμπη: Εκτροχιασμός του κράτους δικαίου», την οποία διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης

Η μητέρα της 19χρονης Μάρθας που σκοτώθηκε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα συγκίνησε με την ομιλία της τους παρευρισκόμενους.

Ήρθαμε για να μιλήσουμε για την αξία της ζωής, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είμαστε η φωνή των παιδιών μας. Είναι σαν να ακούτε τη φωνή της κόρης μου, είπε η Μαρία Καρυστιανού.

«Αυτά που θα ακουστούν μπορεί να σας φανούν απίστευτα αλλά είναι πραγματικά. Πώς θα μπορούσε να είναι άλλωστε διαφορετικά, όταν εμείς, είμαστε η φωνή των νεκρών μας. Φανταστείτε ότι ακούτε τη φωνή της κόρης μου και των 56 ακόμα θυμάτων».

Τόνισε ότι «Δεν ήταν ένα μεγάλο δυστύχημα, αλλά ένα κρατικό έγκλημα. Με υπαίτιους σε θέσεις που δεν αγγίζονται και δεν τιμωρούνται στην Ελλάδα». Έκανε λόγο επίσης λόγο για «ασυνείδητη διαχρονική οικονομική απιστία».

Στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 συνέβη ένα από τα χειρότερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα στην Ευρώπη. Συνέβη στην Ελλάδα. Σκοτώθηκαν 57 επιβάτες και τραυματίστηκαν 180, σε μια μετωπική σύγκρουση δύο τρένων, ενός επιβατικού και ενός εμπορικού που βρίσκονταν αντίθετα στην ίδια γραμμή για 19 λεπτά περίπου χωρίς κανείς να αντιληφθεί τίποτα. Σε αυτό το δυστύχημα που εγώ έχασα την κόρη μου, σχεδόν 20 ετών , ήταν κυρίως νέοι άνθρωποι, φοιτητές που επέστρεφαν στα σπίτια τους ή στις σχολές τους. Είναι μάταιο να σας μεταφέρω τον πόνο το δικό μας, όμως με σιγουριά μπορώ να πω πως η κοινωνία συγκλονίστηκε και είναι ακόμα συγκλονισμένη γιατί όχι μόνο σχεδόν όλοι είχαν ταξιδέψει έστω μια φορά με το τρένο και μπορούσαν να φανταστούν το εαυτό τους στην θέση μας ή στη θέση των αδικοχαμένων παιδιών μας, αλλά και γιατί αποκαλύφθηκε ένα τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό σκάνδαλο.

Συνέχισε: «Αδιανόητο να κατανοήσουμε πως είναι δυνατόν να συμβεί μετωπική σύγκρουση τρένων εν έτη 2023 με τόσα συστήματα ασφαλείας που υποτίθεται υπήρχαν και τόσες επενδύσεις που υποτίθεται είχαν γίνει. Γιατί εμείς τέτοια ακούγαμε τόσο καιρό. Ζούσαμε σε μια πλασματική πραγματικότητα».

«Δεν υπήρχε κανένα σύστημα ασφάλειας σε λειτουργία, στο κύριο μέσο μεταφορά στη χώρα. Ο πρώην υπουργός γνώριζε» τόνισε επίσης.

«Ούτε η Ρυθμιστική αρχή λειτουργούσε σωστά», πρόσθεσε στη συνέχεια. «Ακούσαμε τη δημόσια τοποθέτηση της Προέδρου, ότι δεν είχε καμία υποχρέωση να ελέγχει αν πράγματι τηρούνται οι προβλεπόμενες από τους νόμους διατάξεις, παρά όφειλε να συμπληρώνει τις εκθέσεις, βασιζόμενη σε έγγραφα και διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Ψεύδονταν και σε εμάς και σ ‘εσάς».

Mιλώντας για το μπάζωμα στον χώρο του εγκλήματος, για το οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη στον πρώην Περιφερειαρχή Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, η κ.Καρυστιανού τόνισε ότι «πρέπει να είναι η ταχύτερη κρατική δράση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, μέσα σε τρεις μέρες βρέθηκαν τα χρήματα -650.000 ευρώ- ο εξοπλισμός, τα εργατικά χέρια και συνέβη το θαύμα».

Υποστήριξε επίσης ότι «το πλάνο της κυβέρνησης και των μέσων ενημέρωσης ήταν σιγά-σιγά το θέμα να σβήσει. Βιάστηκαν να αποφανθούν ως άλλοι δικαστικοί λειτουργοί ότι το αίτιο για το έγκλημα ,ήταν το ανθρώπινο λάθος. Μάλιστα ένας υπουργός με περισσή έπαρση, δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα εξέδωσε και την ετυμηγορία σχετικά με το έγκλημα στα Τέμπη, προϊδεάζοντας μας για την καθολική ατιμωρησία που θα ακολουθούσε και η οποία είχε ήδη αποφασιστεί».

Για την Hellenic Train και τη σύμβαση 717

Μιλώντας για τη διαβόητη σύμβαση 717, ανέφερε, όπως σημειώνει η «Αυγή», ότι «ο Έλληνας οικονομικός εισαγγελέας πάντως, που ασχολήθηκε με την σύμβαση 717, την έβαλε στο αρχείο εκεί που συνήθως μπαίνουν όλες οι υποθέσεις που αφορούν πολιτικούς. Να σημειώσω ότι το κόστος λειτουργίας της τηλεδιοίκησης ,ένα από τα μέτρα ασφαλείας που θα απέτρεπε το έγκλημα εκείνο το βράδυ, κόστιζε 200.000, το 1/3 του κόστους του μπαζώματος».

«Μετά από ένα χρόνο, προφυλακιστέοι βρίσκονται δύο υπάλληλοι της εταιρείας ο σταθμάρχης και ο επόπτης του. Το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους ως την μοναδική αιτία αυτής της τραγωδίας παίρνει σάρκα και οστά χωρίς αυτό βέβαια να απαλλάσσει το ανθρώπινο δυναμικό από τις ευθύνες του» ανέφερε επίσης.

«Οι άνθρωποι που εμπιστευτήκαμε τη ζωή και την ευμάρειά μας αποδείχτηκαν δολοφόνοι μας» τόνισε. «Επιτρέπουν την Hellenic train να διαφημίζει την υπερσύγχρονη αίθουσα τηλεδιοίκησης ενώ γνωρίζουν ότι οι εικόνες ήταν από την αίθουσα της Ιταλίας. Και ότι στην Ελλάδα όχι μόνο δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση αλλά ούτε και κανένα άλλο σύστημα ασφαλείας σε λειτουργία. Ακόμα και τα πεπαλαιωμένα χειροκίνητα συστήματα ελέγχου, υπολειτουργούσαν. Φανταστείτε ο χειροκίνητος πίνακας ελέγχου εμβέλειας 4000 m έδειχνε γύρω στα 1700 m επειδή δεν είχαν αντικατασταθεί τα καμμένα λαμπάκια του πίνακα»

«Αλλά και μετά την τραγωδία, η παραπλάνηση συνεχίζεται. Έχουν περάσει λίγες μέρες μόνο και ο υφυπουργός μεταφορών, εμφανίζεται στα μέσα ενημέρωσης για να μας δείξει ότι υπάρχει σε λειτουργία η τηλεδιοίκηση. Μας παρουσιάζει όμως τον τοπικό πίνακα ελέγχου, αυτόν με τα καμένα λαμπάκια σαν τηλεδιοίκηση και έρχεται σε πολύ δύσκολη θέση όταν ο σταθμάρχης τον διαψεύδει» πρόσθεσε.

«Και ενώ εμείς και η κοινωνία παγώνουμε από το μέγεθος της παραπληροφόρησης, οι δημοσιογράφοι και η δικαιοσύνη , παρακολουθούν προκλητικά αδιάφορα. Οι μεν γιατί τέτοιες οδηγίες έχουν από τους προϊσταμένους και οι δε γιατί οφείλουν υπακοή σ’ αυτούς που τους διόρισαν. Και όσο αφορά στην πολιτική ηγεσία αυτή έχει το ακαταδίωκτο».

Για την κατάθεση του Κώστα Καραμανλή στην Εξεταστική Επιτροπή:

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της στον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο οποίος μόλις μία ημέρα νωρίτερα, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα στα Τέμπη, μίλησε για «ανθρώπινο λάθος» και με περίσσιο θράσος αναφέρθηκε στη νοοτροπία του «έλα μωρέ» στο Δημόσιο και ότι δήθεν δεν την ξερίζωσε. 

Η κ. Καρυστιανού, αφού κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή για αλαζονεία, ανακρίβειες και «ψεύδη και επιχειρήματα που πολλοί θα ντρέπονταν να ξεστομίσουν», δεν δίστασε να πει, απευθυνόμενη προσωπικά στον πρώην υπουργό, πως «ακούγοντάς σας σκέφτηκα: τι λυπηρό οι νομοθέτες, δεν μερίμνησαν για ανθρώπους σαν και εσάς. Δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν το μέγεθος της αναξιοπρέπειας και της ανηθικότητας που μπορεί να φτάσει κάποιος».

Παράλληλα, χαρακτήρισε στημένη την Εξεταστική και εξέφρασε την πίστη της ότι η κοινωνία «οραματίζεται τη δικαίωση» και την απελευθέρωση της δικαιοσύνης…».

Συγκεκριμένα, η κ. Καρυστιανού αναφερόμενη στη κατάθεση του πρώην υπουργού στη Εξεταστική, είπε πως ο πρώην υπουργός «κατέθεσε σε αυτό το στημένο σώμα βουλευτών, που γνωρίζει εκ των προτέρων το ευνοϊκό για εκείνον αποτέλεσμα, κατέθεσε ότι είναι αθώος σε ένα έγκλημα που όλα τα στοιχεία δείχνουν μόνο παρανομία και δεν υπάρχει τίποτα νόμιμο. Με αλαζονεία ανέφερε ανακρίβειες και ψεύδη και επιχειρήματα που πολλοί θα ντρέπονταν να ξεστομίσουν, πόσω μάλλον να ισχυριστούν με θέρμη. Ο πρώην υπουργός γνωρίζει καλά όμως ότι βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον. Τόλμησε να αναφερθεί και σε εμάς, υπονόησε ότι ο πόνος μας πρέπει να είναι βουβός, χωρίς να ενοχλεί, έτσι ώστε να ακούγεται μόνο η δική του φωνή και η δική του άποψη. Επιτρέψτε μου λοιπόν να απαντήσω, μια και βρίσκομαι σε αυτό το κοινοβούλιο, όπου η δημοκρατία είναι σε ισχύ».

Και πρόσθεσε: «Κ. Καραμανλή, ακούγοντάς σας σκέφτηκα: τι λυπηρό οι νομοθέτες, δεν μερίμνησαν για ανθρώπους σαν και εσάς. Δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν το μέγεθος της αναξιοπρέπειας και της ανηθικότητας που μπορεί να φτάσει κάποιος. Κρίμα, ο πόνος μας είναι πολύ μεγάλος για εσάς. Πλέον όμως είστε η μειοψηφία. Εσείς και οι υποστηρικτές σας αποτελείτε μια μικρή ομάδα που στηρίζει το έγκλημα, που αγαπά την ατιμωρησία. Έτσι βόλευε μέχρι σήμερα. Η κοινωνία όμως στέκεται όρθια μπροστά σας και παρακολουθεί τις τελευταίες σπασμωδικές κινήσεις και οραματίζεται τη δικαίωση, την απελευθέρωση της δικαιοσύνης και την ταφή των όσων εσείς εκπροσωπείτε». 

Έκλεισε την ομιλία της ως εξής:

Μιλάω πολιτικά. Ως ενεργός πολίτης, που φωνάζει για το αυτονόητο. Μας ενδιαφέρει να τιμωρηθούν οι ένοχοι που σκότωσαν με την διαφθορά και την απραξία τους τα παιδιά μας. Μας ενδιαφέρει να αποδοθεί Δικαιοσύνη και δικαίωση. Μας ενδιαφέρει να ζούμε σε ένα Κράτος Δικάιου, με τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα απέναντι στους νόμους. Μας ενδιαφέρει η κατάργηση της πολιτικής ασυλίας για εγκλήματα κατα της ζωής. Γιατί το ακαταδίωκτο είναι το συγχωροχάρτι της διαφθοράς, της ασυδοσίας και του ευτελισμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μας ενδιαφέρει, η αδέσμευτη λειτουργία τη Δικαιοσύνης. Γιατί αλλιώς γίνεται συνένοχη και ένοχη για εγκλήματα κατά της ζωής και της αξιοπρέπειας. Και χωρίς αυτήν η κοινωνία είναι καταδικασμένη. Μας ενδιαφέρει η ελευθερία του Τύπου γιατί είναι θεμελιώδες δικαίωμα μας να γνωρίζουμε την αλήθεια, ώστε να βγαίνουν όλα στο φως εκεί που το ένοχο θα ντρέπεται και θα ξέρει ότι θα τιμωρηθεί. Αλλιώς βασιλεύει μαζί με την διαφθορά, την ασυδοσία και την αποδόμηση.

Το έγκλημα στα Τέμπη, είναι το αποτέλεσμα μιας χρόνιας οικονομικής απιστίας και σωρείας καταχρήσεών, παραλείψεων και λαθών. Ακολούθως, πλήθος κυβερνητικών ενεργειών προσπάθησε να παραποίησει και να συγκαλύψει τα ενοχοποιητικά στοιχεία. Όμως η αλήθεια είναι το φως. Και το φως είναι ζωή.

Και επειδή δεν ανεχόμαστε άλλο την παρανομία ,την ανισότητα και την αδικία, μόνοι μας αποφασίσαμε να έχουμε φωνή. Και φτιάξαμε ένα ψήφισμα προκειμένου να ζητήσουμε να καταργηθεί αυτό το απαράδεκτο δικαίωμα της ασυλίας ,των πολιτικών όταν υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Το ψήφισμα αυτό το στηρίζουν πολλοί συμπολίτες μου και καθημερινά αυξάνονται. Βρισκόμαστε περί τις 300,000 υπογραφές πολιτών ανεξαρτήτως πολιτικών κομμάτων.

Η Ελλάδα μας είναι μια πανέμορφη μήτρα πολιτισμού, φιλοσοφίας, επιστημών ,τέχνης, θεραπείας . Εδώ γεννήθηκαν αξίες, ιδανικά, αρετές, και καλλιεργήθηκε το ήθος και η αξιοπρέπεια, με ανθρώπους υπέροχους και δημιουργικούς που αγωνιούν και εργάζονται ως προς την αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου.

Αυτή είναι η κατάσταση στην Ελλάδα του σήμερα. Αυτή η κατάσταση οδήγησε κι εμάς σήμερα εδώ ενώπιον σας. Σας ευχαριστούμε για την δυνατότητα που μας δώσατε να ακουστεί η φωνή μας. Σας καλούμε να φανείτε αρωγοί στην προσπάθεια μας. Σας Ευχαριστούμε».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη την ώρα που παραλάμβανε φάκελο με κοκαΐνη

ΗΠΑ: 2.200 συλλήψεις φιλο-παλαιστίνιων διαδηλωτών σε πανεπιστήμια

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα