ΑΘΗΝΑ
22:38
|
19.05.2024
Ο ΙΣΑ τονίζει ότι η λήψη υλικού για την διενέργεια του στρεπ-τεστ απαιτεί εμπειρία που ο γονιός δεν μπορεί να έχει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με ανακοίνωσή του εφιστά την προσοχή των γονέων στην έγκαιρη και σωστή διάγνωση του στρεπτόκοκκου, λόγω του οποίου έχουν καταλήξει 11 παιδιά στη χώρα μας.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως ενημερώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Παιδιάτρων πως το τελευταίο διάστημα πυκνώνει το φαινόμενο πολλοί γονείς να αγοράζουν και να κάνουν μόνοι τους ή στο φαρμακείο, το γρήγορο τεστ για τον στρεπτόκοκκο (Strep-Test) στο παιδί τους που παρουσιάζει πυρετό και πονόλαιμο.

Ο Σύλλογος τονίζει ότι η λήψη υλικού για την διενέργεια του στρεπ-τεστ απαιτεί εμπειρία που ο γονιός δεν μπορεί να έχει, μιας και στα γρήγορα τεστ υπάρχει πιθανότητα λανθασμένου αποτελέσματος. Το τέστ, λοιπόν, μπορεί μεν να βγει αρνητικό, αλλά το παιδί να πάσχει από στρεπτοκοκκική νόσο. «Επιπρόσθετα, στο γενικό πληθυσμό υπάρχει ένα ποσοστό υγιών φορέων του στρεπτόκοκκου. Αν στα παιδιά αυτά γίνει στρεπ-τεστ το πιθανότερο είναι να βγει θετικό», τονίζει.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι «μόνο ο ιατρός είναι εκπαιδευμένος μετά την κλινική εξέταση να χορηγήσει αγωγή ή να διενεργήσει οποιαδήποτε ιατρική πράξη. Οι γονείς πρέπει να απευθύνονται στον παιδίατρο όταν το παιδί τους παρουσιάσει συμπτώματα όπως πυρετό, κεφαλαλγία, πονόλαιμο, εμετούς, διάρροιες, βήχα, εξάνθημα κλπ».

«Για τη συνταγογράφηση αντιβιοτικού για την στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, εφαρμόζεται σχετικό πρωτόκολλο από την επιτροπή λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας, το οποίο περιγράφει σαφώς πότε πρέπει να γίνεται το στρεπ-τεστ μετά από κλινική εξέταση», αναφέρει και καταλήγει: «Κάθε άλλη τακτική μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απονευρωμένοι αλγολόγοι, παροπλισμένα Ιατρεία Πόνου και ασθενείς στο έλεος της οδύνης

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Θύμα της ιλαράς μικρό παιδί στον Καναδά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα