ΑΘΗΝΑ
08:30
|
03.05.2024
Ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει τις επιθέσεις στη Γάζα, οι ΗΠΑ παζαρεύουν με Άραβες και Ισραήλ μία συμφωνία για το παλαιστινιακό.
Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρά την άρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να δεχθεί κάποια από τα αιτήματα και τις αντιπροτάσεις της Χαμάς ώστε να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας διάρκειας 6 βδομάδων, απελευθερώσεις ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων και έναρξη διαπραγματεύσεων για την «επόμενη μέρα», μετέβη σήμερα στο Ισραήλ ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς που την Δευτέρα ήταν στο Κάιρο για διαβουλεύσεις με τους ομολόγους του από Ισραήλ, Αίγυπτο και Κατάρ.

Ο Μπερνς σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Νετανιάχου, ο οποίος σήμερα αρνήθηκε να στείλει αντιπροσωπεία Ισραηλινών αξιωματούχων στο Κάιρο για διαπραγματεύσεις, οι οποίες παρόλα αυτά θα συνεχιστούν ως αύριο, Παρασκευή.

Ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου

Μετά τη συνάντηση Μπερνς-Νετανιάχου αναμένεται νέα συνεδρίαση της ισραηλινής κυβέρνησης πολέμου στο φόντο των σχεδίων για γενικευμένη επίθεση στη Ράφα και πιθανής μεγαλύτερης κλιμάκωσης στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.

Νωρίτερα σήμερα σάλο προκάλεσε στην κυβέρνηση Νετανιάχου δημοσίευμα της εφημερίδας  Washington Post  που υποστηρίζει πως υπάρχει στα σκαριά ένα σχέδιο από τις ΗΠΑ και μία μικρή ομάδα αραβικών χωρών  που θα συμπεριλαμβάνει ένα «σταθερό χρονοδιάγραμμα» για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αβί Χάιμαν, το απέρριψε σήμερα λέγοντας πως «δεν είναι ώρα για δώρα στον Παλαιστινιακό λαό, ιδιαίτερα όταν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει ακόμη καταδικάσει τη σφαγή της 7ης Οκτώβρη» Και συνέχισε:

«Τώρα είναι ώρα για νίκη, ολική νίκη κατά της Χαμάς. Οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα θα είναι συζητήσεις που θα έχουμε μετά την (σ.σ. ήττα της) Χαμάς.

Τι λέει το ρεπορτάζ της Washington Post

Το σημερινό ρεπορτάζ της Washington Post αναφέρει  πως οι ΗΠΑ και μία μικρή ομάδα αραβικών χωρών σπεύδουν να ολοκληρώσουν «ένα λεπτομερές, γενικό σχέδιο, για μακροπρόθεσμη ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένου ενός σταθερού χρονοδιαγράμματος για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους που θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες βδομάδες».

Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται η κρισιμότητα της παρούσας συγκυρίας ώστε να αξιοποιηθεί η αφορμή μίας εκεχειρίας έξι βδομάδων, εφόσον βεβαίως  επιτευχθεί σχετική συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ. Όσοι συμμετέχουν στην κατάστρωση αυτού του σχεδίου ελπίζουν πως μία συμφωνία για τους ομήρους «μπορεί να επιτευχθεί πριν την έναρξη του Ραμαζανίου που ξεκινά στις 10 Μαρτίου».

Στην ομάδα αυτή εκτός από τις ΗΠΑ συμπεριλαμβάνονται σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, η Παλαιστινιακή Αρχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα