ΑΘΗΝΑ
00:20
|
28.04.2024
Ο Κατς επιμένει παράλληλα πως το Ισραήλ δεν σκοπεύει να εκτοπίσει τους Παλαιστίνιους εκτός της Λωρίδας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μεγάλη ανησυχία για πιθανό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας προκαλούν οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα πως το σχέδιο εκκένωσης της πόλης Ράφα, για την χερσαία εισβολή που ετοιμάζει το Ισραήλ, θα πραγματοποιηθεί «κατόπιν συνεννόησης με την Αίγυπτο».

Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ αναμένεται να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη του παλαιστινιακού θύλακα κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, και πηγές αναφέρουν ότι έχουν ξεκινήσει εργασίες ανέγερσης καταυλισμών στην Αίγυπτο για να φιλοξενήσουν Παλαιστίνιους πρόσφυγες, εάν η κατάσταση γίνει κρίσιμη.

Ο Κατς δήλωσε πως το Ισραήλ δεν είχε εναλλακτική από το να εισέλθει στη Ράφα, υποστηρίζοντας πως μαχητές της Χαμάς χρησιμοποιούσαν την πόλη ως κάλυμμα.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να απελάσουμε Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας», ισχυρίστηκε ο Κατς, προσθέτοντας πως το Ισραήλ δεν θέλει να κυβερνήσει τη Γάζα όταν τελειώσει ο πόλεμος. Μάλιστα, ο υπουργός ισχυρίστηκε πως το Ισραήλ «δεν θέλει να βλάψει κανέναν Παλαιστίνιο άμαχο» και πως κάνουν το καλύτερο δυνατό για να τους μεταφέρουν σε «ασφαλείς ζώνες».

Το Ισραήλ δεν θέλει να χτυπήσει κανέναν Παλαιστίνιο άμαχο, κατά συνέπεια τους μετακινούμε σε ασφαλείς ζώνες ενώ η Χαμάς προσπαθεί να το εμποδίσει. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να κυβερνήσουμε την πολιτική ζωή στη Γάζα μετά τον πόλεμο. Σκοπός μας είναι να διασφαλίσουμε πως η Γάζα θα αποστρατιωτικοποιηθεί.

Όταν ρωτήθηκε πού θα πάνε οι εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι που βρίσκονται στην πόλη, ο Κατς πρότεινε να μετακινηθούν στη πόλη Χαν Γιούνις, την οποία υποστηρίζει πως έχουν «καθαρίσει» από μαχητές της Χαμάς, ή να μετακινηθούν δυτικά.

Δυτικοί αξιωματούχοι και ανθρωπιστικές υπηρεσίες έχουν προειδοποιήσει ότι η εξαναγκασμός των προσφύγων στην Αίγυπτο θα ήταν καταστροφή.

«Θα ασχοληθούμε [με] τη Ράφα αφού μιλήσουμε με την Αίγυπτο για αυτό. Θα το συντονίσουμε, έχουμε μια ειρηνευτική συμφωνία μαζί τους και θα βρούμε ένα μέρος που δεν θα βλάψει τους Αιγύπτιους», είπε ο Κατς. «Θα συντονίσουμε τα πάντα και δεν θα βλάψουμε τα συμφέροντά τους [των Αιγυπτίων]».

Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι το σχέδιο του Ισραήλ να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στην Ράφα, την τελευταία πόλη που μπορεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες, είναι μια προσπάθεια να αναγκάσει τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν από τον θύλακα και να εκτοπιστούν στην έρημο του Σινά της Αιγύπτου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα