ΑΘΗΝΑ
19:57
|
27.04.2024
Βίντεο και δορυφορικές φωτογραφίες, δείχνουν ότι κατασκευάζεται ένα συγκρότημα με τσιμεντένια τείχη, τα οποία στήνονται στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα.
Δορυφορική εικόνα της καθαρισμένης περιοχής
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οχυρωμένη ζώνη ασφαλείας με τοίχους ύψους 7 μέτρων, ξεκίνησε να χτίζει η Αίγυπτος στην έρημο του Σινά, κοντά στα σύνορα της με την Λωρίδα της Γάζας, εν αναμονή της χερσαίας εισβολής του ισραηλινού στρατού στην Ράφα, στην νοτιότερη πόλη του παλαιστινιακού θύλακα, στην οποία έχουν βρει καταφύγιο σχεδόν 1,5 εκατομμύρια εκτοπισμένοι.

Βίντεο από την τοποθεσία στην έρημο και δορυφορικές φωτογραφίες, δείχνουν ότι στο σημείο κατασκευάζεται ένα συγκρότημα με τσιμεντένια τείχη, τα οποία στήνονται στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα, το μοναδικό- μη ελεγχόμενο από το Ισραήλ- πέρασμα από και προς τη Γάζα.

Το νέο συγκρότημα αποτελεί μέρος των σχεδίων έκτακτης ανάγκης της Αιγύπτου, στην περίπτωση που μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων προσφύγων καταφέρει να περάσει στη γειτονική χώρα, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους, ανέφερε την Πέμπτη η Wall Street Journal, επικαλούμενη Αιγύπτιους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το συγκρότημα περιβάλλεται από τσιμεντένια τείχη και βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από άλλους οικισμούς, ενώ στο σημείο έχει ήδη παραδοθεί μεγάλος αριθμός σκηνών.

Την είδηση έφερε αρχικά στο φως το Sinai Foundation, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η οργάνωση δημοσίευσε βίντεο στο οποίο φαίνονται φορτηγά και μπουλντόζες να καθαρίζουν ένα οικόπεδο περίπου 21 τετραγωνικών χιλιόμετρων, το οποίο στη συνέχεια εξακρίβωσε και η Washington Post, η οποία έλαβε δορυφορικές εικόνες που δείχνουν ότι ήδη τα 5 από τα 21 τετραγωνικά χιλιόμετρα καθαρίστηκαν μεταξύ 6 και 14 Φεβρουαρίου.

Οι συνέπειες του σχεδίου και η στάση της Αιγύπτου

Ο κυβερνήτης του Βόρειου Σινά, της αιγυπτιακής επαρχίας που συνορεύει με τη Γάζα και το Ισραήλ, φέρεται να αρνήθηκε ότι η Αίγυπτος χτίζει καταυλισμό προσφύγων κατά μήκος των συνόρων.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε την Παρασκευή ότι μια μαζική μετακίνηση ανθρώπων από τη Ράφα στην έρημο Σινά της Αιγύπτου θα ήταν καταστροφή για τους Παλαιστίνιους και για της προοπτικές ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

«Θα ήταν μια καταστροφή για τους Παλαιστίνιους… μια καταστροφή για την Αίγυπτο και μια καταστροφή για το μέλλον της ειρήνης», δήλωσε ο Φίλιπο Γκράντι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, σχετικά με την προγραμματισμένη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα.

Όταν ρωτήθηκε εάν οι αιγυπτιακές αρχές είχαν έρθει σε επαφή με την Ύπατη Αρμοστεία, σχετικά με πιθανά σχέδια έκτακτης ανάγκης, ανέφερε πως: «Οι Αιγύπτιοι υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να βοηθηθούν μέσα στη Γάζα».

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θέλει να καταλάβει τον Διάδρομο του Φιλαδέλφου, την οχυρωμένη συνοριακή περιοχή μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου, για να τον ασφαλίσει. Η Αίγυπτος έχει απειλήσει ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη συνθήκη ειρήνης που υπέγραψαν οι δύο χώρες πριν από τέσσερις δεκαετίες.

Το Κάιρο έχει επανειλημμένως δηλώσει πως δεν θα δεχτεί τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη γη τους, συγκρίνοντας ένα τέτοιο σενάριο με τη Νάκμπα του 1948. Φαίνεται όμως πως η γειτονική χώρα προετοιμάζεται για το σενάριο εκτόπισης των Παλαιστινίων προς τα εδάφη της, την ώρα που η ισραηλινή ηγεσία επιμένει στην εκκένωση της Ράφα. Ο ισραηλινός στρατός έχει προτείνει να σταλούν οι πρόσφυγες σε περιοχές βόρεια της Ράφα, τις οποίες έχει ήδη «καθαρίσει» οι ισραηλινοί με βομβαρδισμούς και χερσαία στρατεύματα.

Ο Άβι Ντίχτερ, υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ισραήλ, πρότεινε περιοχές δυτικά της Ράφα και τον βομβαρδισμένο καταυλισμό προσφύγων al-Mawasi, κοντά στις ακτές της Μεσογείου, όπου πολλοί έχουν ήδη καταφύγει.

Αυτά τα σενάρια φυσικά δεν είναι ρεαλιστικά, μιας και οι -πολλές φορές- εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι δεν εμπιστεύονται ότι τα μέρη αυτά είναι ασφαλής. Εξάλλου ο λόγος που μετακινήθηκαν προς την πολιορκημένη, πλέον, Ράφα είναι ακριβώς επειδή της είχε υποδείξει ο στρατός ως «ασφαλή ζώνη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα