ΑΘΗΝΑ
21:06
|
02.05.2024
Νέα γκάφα Μπάιντεν: Αποκάλεσε την ισραηλινή επίθεση στη Ράφα «δική μας στρατιωτική επιχείρηση».
Περισσότεροι από 1,3 εκ. Παλαιστίνιοι δεν έχουν πού αλλού να πάνε
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια ημέρα αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε επιδρομή στην πόλη Ράφα, με έντονους βομβαρδισμούς που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων παιδιά, η πόλη στα νότια της Λωρίδας της Γάζας περιμένει με φόβο μια πιθανή προγραμματισμένη εισβολή από τον ισραηλινό στρατό.

Με την ισραηλινή κυβέρνηση να επιμένει στα σχέδια για χερσαία εισβολή μια σειρά χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και του Καναδά, κάλεσαν το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε επίθεση στην πόλη.

Η νέα προτροπή προς το Ισραήλ να σταματήσει την προγραμματισμένη επίθεση στην πόλη, όπου συνωστίζονται περισσότεροι από 1,3 εκατ. εκτοπισμένοι Παλαιστίνοι, που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε άλλες περιοχές για να σωθούν από τους ασταμάτητους βομβαρδισμούς και τις μάχες, έρχεται από το Πεκίνο.

«Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις το συντομότερο δυνατό, να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθούν απώλειες μεταξύ αθώων πολιτών και να αποτρέψει μια ακόμα μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στη Ράφα», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο καταδικάζει ενέργειες που βλάπτουν τους αμάχους και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Τζαλίλ Αμπάς Τζιλάνι αποκάλεσε τον βομβαρδισμό της Ράφα «αξιοθρήνητη και σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». «Το Πακιστάν καταδικάζει αυτές τις πράξεις βίας κατά αθώων Παλαιστινίων και καλεί για άμεση κατάπαυση του πυρός. Ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να αποστρέψει το βλέμμα του», έγραψε στο X.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, Ντένις Φράνσις, δήλωσε «βαθιά αναστατωμένος» από την κλιμακούμενη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα. «Μια ακομα φάση αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής βρίσκεται στο κατώφλι μας. Αυτό δεν είναι ένας δρόμος προς μια βιώσιμη ειρήνη», έγραψε στο X.

Η προοπτική «αληθινής» επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν προσφύγει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, είναι «τρομακτική», τόνισε χθες Δευτέρα ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Με δεδομένη την αιματοχυσία που έχει υποστεί μέχρι τώρα η Γάζα, μπορούμε να φανταστούμε πλήρως τι θα γίνει στη Ράφα», προειδοποίησε ο Φόλκερ Τουρκ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στη Γενεύη.

«Ενδεχόμενη αληθινή στρατιωτική εισβολή στη Ράφα -όπου έχουν στοιβαχτεί κάπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι έχοντας πίσω τους τα σύνορα με την Αίγυπτο και χωρίς καμιά τοποθεσία στην οποία θα μπορούσαν να διαφύγουν- είναι τρομακτική», εξήγησε. Η επαπειλούμενη επίθεση θα είχε αποτέλεσμα «εξαιρετικά υψηλός αριθμός αμάχων, για ακόμη μια φορά κυρίως γυναίκες και παιδιά, πιθανόν να σκοτωθούν και να τραυματιστούν».

Σε σκηνές στα σύνορα με την Αίγυπτο;

Ενόψει της επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, η κυβέρνηση Νετανιάχου προτείνει ο πληθυσμός της πόλης και οι εκτοπισμένοι που κατέφυγαν εκεί για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες να μεταφερθούν σε καταυλισμούς σκηνών σε άλλες περιοχές στα σύνορα με την Αίγυπτο, ανέφερε σε χθεσινό δημοσίευμα της η εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας, η ισραηλινή πρόταση προβλέπει τη δημιουργία 15 καταυλισμών, ο καθένας από τους οποίους θα αποτελείται από περίπου 25.000 σκηνές, στο νοτιοδυτικό τμήμα του μικρού, πολιορκημένου θυλάκου. Το Ισραήλ πρότεινε ακόμη η Αίγυπτος να αναλάβει το στήσιμο των καταυλισμών και νοσοκομείων εκστρατείας.

Διαπραγματεύσεις στο Κάιρο με τον επικεφαλής της CIA

Εντωμεταξύ, ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς φτάνει σήμερα στο Κάιρο εν μέσω ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων για μια κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση του Κατάρ που θα σταματήσει προσωρινά τις μάχες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση αιχμαλώτων από τη Χαμάς.

Μετά την πίεση των ΗΠΑ, το Ισραήλ φέρεται να στέλνει επίσης αντιπροσωπεία στο Κάιρο, η οποία περιλαμβάνει τον επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα και τον διευθυντή της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ.

Μπάιντεν: Δική μας επιχείρηση

Σε μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας συζήτησαν στρατηγικές για τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Προέκυψαν διαφωνίες ως προς την προσέγγιση, με τον βασιλιά Αμπντάλα να τονίζει την ανάγκη για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός, ενώ ο Πρόεδρος Μπάιντεν επικεντρώθηκε στην ανάγκη συμφωνίας προσωρινής εκεχειρίας και ανταλλαγής αιχμαλώτων.

Σε σε ένα γλωσσικό ολίσθημα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα ως «δική μας στρατιωτική επιχείρηση».

Μια επίσημη απομαγνητοφώνηση του Λευκού Οίκου δείχνει ότι ο Μπάιντεν προφανώς άλλαξε τη διατύπωσή του στη μέση της πρότασης: «Η στρατιωτική μας επιχείρηση στη Ράφα – η δική τους, η μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα – δεν πρέπει να προχωρήσει χωρίς ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της υποστήριξης περισσότερων από 1 εκατομμυρίου ανθρώπων που βρίσκονται εκεί καταφύγιο», ανέφερε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα