ΑΘΗΝΑ
14:45
|
30.04.2024
Ο Άντερς Μπρέιβικ έχασε έναντι του Νορβηγικού κράτους στην προσπάθεια να τερματίσει την απομόνωσή του στη φυλακή κάνοντας επίκληση σε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Νεοναζί δολοφόνος Αντρέας Μπρέιβικ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Νορβηγός Νεοναζί δολοφόνος Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ έχασε έναντι του κράτους στην προσπάθειά του να τερματίσει την απομόνωσή του στη φυλακή, αφού υποστήριξε ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματά του, αποφάσισε δικαστήριο την Πέμπτη.

Ο φασίστας μαζικός δολοφόνος, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους με βόμβες και πυροβολισμούς το 2011, στην πλειονότητά τους έφηβους, μήνυσε το κράτος τον Ιανουάριο για τις συνθήκες της φυλάκισής του.

Ο Μπρέιβικ κατέθεσε ότι λυπόταν για ό,τι είχε κάνει και ξέσπασε σε κλάματα καθώς είπε ότι η ζωή του στη φυλακή ήταν ένας εφιάλτης που τον έκανε να σκέφτεται καθημερινά να αυτοκτονήσει.

Μια μέρα αργότερα, ένας ψυχολόγος που συνέγραψε μια νέα αξιολόγηση κινδύνου για τον δολοφόνο κατέθεσε ότι δεν είχε κατάθλιψη ούτε αυτοκτονικές τάσεις και ότι τα πήγαινε «πολύ καλά».

«Συνοπτικά, το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι όροι της καταδίκης δεν μπορεί να ειπωθεί ότι ήταν ή ότι ήταν δυσανάλογα επαχθής», ανέφερε η απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Όσλο, καθιστώντας σαφές ότι δεν υπήρξε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.

Ο Μπρέιβικ θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, δήλωσε ο δικηγόρος του Οεϊστάιν Στόρβικ, προσθέτοντας ότι οι δυο τους είχαν ήδη μιλήσει για το αποτέλεσμα.

«Είναι απογοητευμένος με την ετυμηγορία. Βρίσκεται σε απομόνωση για 12 χρόνια και η χαλάρωση των συνθηκών του είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία του στη φυλακή», είπε ο Στόρβικ στο Reuters.

Ο Μπρέιβικ εκτίει ποινή 21 ετών, τη μέγιστη ποινή τη στιγμή των εγκλημάτων του, η οποία μπορεί να παραταθεί για όσο διάστημα θεωρείται απειλή για την κοινωνία.

Κρατείται σε απομόνωση από τότε που σκότωσε οκτώ ανθρώπους με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Όσλο και σκότωσε άλλους 69 στο νησί Utoeya, στις 22 Ιουλίου 2011.
Η υπόθεση έλαβε χώρα τον Ιανουάριο στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπρέιβικ, στην όχθη της λίμνης Tyrifjorden, όπου βρίσκεται και η Utoeya.

Ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί την κυβέρνηση είπε ότι η φυλακή είχε κάνει καλή δουλειά στον χειρισμό του Μπρέιβικ.

«Αυτό δείχνει ότι οι σωφρονιστικές υπηρεσίες κάνουν μια ενδελεχή δουλειά που είναι επαγγελματικά σταθερή και νομικά σωστή, όταν εξετάζουν ποιες προϋποθέσεις πρέπει να έχει ο Μπρέιβικ», δήλωσε ο κυβερνητικός εισαγγελέας Αντρέας Χτζέτλαντ.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Ράφα με ή χωρίς συμφωνία εκεχειρίας

ΗΠΑ: Ένοχος για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο IDF, αλλά δεν σταματά η χρηματοδότηση

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Κομισιόν: Ερευνά τη Meta για παραπληροφόρηση ενόψει Ευρωεκλογών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα