ΑΘΗΝΑ
04:15
|
04.05.2024
Άλλοι πιο διακριτικά και άλλοι όχι τόσο, ηγέτες χωρών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ «δείχνουν» το Κρεμλίνο ως υπαίτιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αυτοσυγκράτηση συνέστησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας πως οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να περιμένουν τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων, προτού κατηγορήσουν τη Ρωσία για τον θάνατο του αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι.

Υπενθυμίζεται πως ο Ναβάλνι, ενώ βρισκόταν φυλακισμένος στη σωφρονιστική αποικία Νο 3, ένιωσε αδιαθεσία και στη συνέχεια κατέληξε, παρά τις προσπάθειες ανάνηψης, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία.

«Οι ηγέτες της Δύσης είχαν ετοιμάσει δηλώσεις καταδίκης της Ρωσίας για τον θάνατο του Ναβάλνι», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα.

«Η άμεση αντίδραση των ηγετών του ΝΑΤΟ στο θάνατο του Ναβάλνι με τη μορφή κατηγοριών κατά της Ρωσίας, είναι από μόνη της αποκαλυπτική», δήλωσε. «Δεν υπάρχει ακόμη ιατροδικαστική εξέταση, αλλά τα συμπεράσματα της Δύσης είναι ήδη έτοιμα», πρόσθεσε, υπονοώντας ότι οι ηγέτες έχουν έτοιμη την καταδίκη του ρωσικού κράτους.

Συλλυπητήρια και κατηγορίες από μεριάς της Δύσης

Η αντίδραση της Μόσχας έρχεται μετά από σωρεία κατηγοριών από ηγέτες δυτικών κρατών και χωρών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι υποστηρίζουν πως ο Αλεξέι Ναβάλνι έχασε τη ζωή του λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων.

Διάγγελμα για τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης έβγαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν κατηγορώντας ευθέως τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Οι ρωσικές αρχές θα πουν την δική τους ιστορία. Μην γελιέστε, ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του Ναβάλνι. Αυτό που του συνέβη αποτελεί απόδειξη της βαρβαρότητας του Πούτιν», τόνισε ο Μπάιντεν, και συνέχισε:

Ο Πούτιν δεν στοχοποιεί μόνο τους πολίτες άλλων χωρών, όπως βλέπουμε στην Ουκρανία, πράττει και ειδεχθή εγκλήματα κατά του λαού του.

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι αγωνίστηκε για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Για τα ιδανικά του, έκανε την υπέρτατη θυσία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί το ρωσικό καθεστώς αποκλειστικά υπεύθυνο για αυτόν τον τραγικό θάνατο», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε ανάρτησή του στο δίκτυο X/Twitter.

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι πλήρωσε με τη ζωή του για την αντίστασή του σε ένα σύστημα καταπίεσης. Ο θάνατός του στη φυλακή μας υπενθυμίζει την πραγματικότητα υπό το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τομπίας Μπίλστρομ, έκανε λόγο για «άλλο ένα έγκλημα του καθεστώτος Πούτιν».

«Ο Ναβάλνι πλήρωσε με τη ζωή του για το θάρρος που επέδειξε», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, υπογραμμίζοντας ότι ο θάνατος του δείχνει «πόσο πολύ έχει αλλάξει η Ρωσία» τα τελευταία χρόνια.

«Βαθιά λυπημένος και ταραγμένος» από την είδηση του θανάτου του Ναβάλνι δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, υπογραμμίζοντας ότι «η Ρωσία είναι ανάγκη να απαντήσει σε όλα τα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του».

Και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, χαρακτήρισε «τρομέρη» την είδηση του θανάτου του Ναβάλνι, δηλώνοντας πως: «Ο Αλεξέι Ναβάλνι επέδειξε απίστευτο θάρρος σε όλη του τη ζωή ως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ρωσικής δημοκρατίας».

Ο πρόεδρος της Λετονίας Εντγκαρς Ρίνκεβιτς , κατηγόρησε ευθέως την ρωσική ηγεσία για τον θάνατο του Ναβάλνι, σχολιάζοντας πως ο 48χρονος «δολοφονήθηκε βίαια από το Κρεμλίνο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα