ΑΘΗΝΑ
17:00
|
27.04.2024
355 εκ. δολάρια πρόστιμο επέβαλε ο δικαστής Άρθουρ Ενγκορον στον μεγιστάνα, για απάτη, συνωμοσία και έκδοση ψευδών οικονομικών καταστάσεων.
Ο πρώην πρόεδρος κατήγγειλε τον δικαστή για «κυνήγι μαγισσών και ανάμιξη στις εκλογές»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστής της Νέας Υόρκης επέβαλε πρόστιμο 355 εκατομμυρίων δολαρίων στον Ντόναλντ Τραμπ, το μεγαλύτερο το οποίο έχει έως τώρα καταλογιστεί στον πρώην πρόεδρο και επιχειρηματία, κρίνοντας πως υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία εναντίον του για απάτη, συνωμοσία και έκδοση ψευδών οικονομικών καταστάσεων προκειμένου να διογκώσει, δόλια, την αξία των στοιχείων ενεργητικού της εταιρείας του Trump Organization και να εξασφαλίσει δάνεια με πιο ευνοϊκούς όρους.

Η απόφαση του δικαστή Άρθουρ Ενγκορόν στην υπόθεση δεν είναι μοιραία για την επιχειρηματική αυτοκρατορία του Τραμπ, αλλά μπορεί να ταράξει τα θεμέλιά της, παρότι το πρόστιμο είναι μικρότερο από τα 370 εκατομμύρια δολάρια που ζήτησε η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίθια Τζέιμς.

Ο Ενγκορόν απαγόρευσε επίσης στον Τραμπ να υπηρετήσει ως στέλεχος σε οποιαδήποτε εταιρεία της Νέας Υόρκης για τα επόμενα τρία χρόνια, ποινή που επέβαλε και στους γιους του αλλά για έναν χρόνο λιγότερο, αναθέτοντας την επίβλεψη της εταιρείας σε διορισμένο επόπτη, χωρίς πάντως να εκδώσει την λεγόμενη «εταιρική θανατική ποινή», ακυρώνοντας τα πιστοποιητικά της εταιρίας, όπως είχε κάνει με προσωρινή διαταγή τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, που κράτησε 11 βδομάδες, ο Τραμπ επιτέθηκε επανειλημμένα στον Ένγκορον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου – ακόμη και κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, αλλά ο τελευταίος λόγος ήταν αυτός του δικαστή που χθες, Παρασκευή, χαρακτήρισε τον πρώην πρόεδρο «παθολογικό» απατεώνα, ενώ στην έκτασης 93 σελίδων, απόφασή του έκρινε πως ο μεγιστάνας είναι επιρρεπής στο να διαπράξει και νέα απάτη.

Μετά την έκδοση της απόφασης οι δικηγόροι του Τραμπ δήλωσαν Παρασκευή ότι σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση, ενώ ο ίδιος ο μεγιστάνας έκανε λόγο για «εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης για πολιτικές σκοπιμότητες» και κατήγγειλε τον δικαστή για «κυνήγι μαγισσών και ανάμιξη στις εκλογές».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα