ΑΘΗΝΑ
04:27
|
03.05.2024
Το ψήφισμα που υποβλήθηκε από την Αλγερία ζητά άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και καταδικάζει τον αναγκαστικό εκτοπισμό αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.
«Εάν έρθει σε ψηφοφορία όπως έχει συνταχθεί, δεν θα εγκριθεί», δήλωσε η Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βέτο θα ασκήσουν για μία ακόμα φορά, όπως όλα δείχνουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες σε ψήφισμα που απαιτεί την άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας το οποίο εκτιμάται πως θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την ερχόμενη Τρίτη.

Το αρχικό σχέδιο ψηφίσματος υποβλήθηκε από την Αλγερία πριν περίπου δύο εβδομάδες, ωστόσο η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ καθυστέρησε με κάθε τρόπο την συζήτησή του υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο «ευαίσθητες διαπραγματεύσεις» που στοχεύουν στη διαμεσολάβηση για εκεχειρία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, χθες Σάββατο, η Αλγερία επανέφερε το ψήφισμα ζητώντας να συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη, την ώρα που όλα δείχνουν πως οι ΗΠΑ προσανατολίζονται να το μπλοκάρουν ασκώντας βέτο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν δράση για αυτό το σχέδιο ψηφίσματος. Εάν έρθει σε ψηφοφορία όπως έχει συνταχθεί, δεν θα εγκριθεί», ανέφερε σε δήλωσή της το Σάββατο η Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.

Το σχέδιο ψηφίσματος, που άρχισε να καταρτίζεται από την Αλγερία μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που έκανε λόγο για γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας, απαιτεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, και καταδικάζει τον εξαναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για να εγκριθεί το ψήφισμα απαιτούνται τουλάχιστον εννέα ψήφοι υπέρ από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και κανένα βέτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Κίνα ή τη Ρωσία.

Η Ουάσιγκτον έχει ήδη ασκήσει δύο φορές βέτο σε ψηφίσματα κατά του Ισραήλ, ενώ δύο ακόμα φορές απείχε, επιτρέποντας στο Συμβούλιο να εγκρίνει ψηφίσματα που αποσκοπούσαν στην ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και ζητούσαν επείγουσες και εκτεταμένες ανθρωπιστικές παύσεις στις μάχες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα