ΑΘΗΝΑ
02:53
|
02.05.2024
Παράλληλα, η επιτροπή σκοπεύει να προσδιορίσει εάν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό και... ριζοσπαστικοποίηση των χρηστών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έναρξη έρευνας εις βάρος του μέσου κοινωνικής δικτύωσης TikTok ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν, κατά την οποία θα ελεγχθούν πιθανές παραλείψεις αναφορικά με την προστασία των ανηλίκων, στο πλαίσιο των νέων κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Σκοπός της έρευνας είναι να αποφανθεί αν το TikTok, ιδιοκτησία του κινεζικού ομίλου ByteDance, παραβίασε το νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).

«Σήμερα ξεκινούμε έρευνα για το TikTok, για πιθανές παραβιάσεις της διαφάνειας και των υποχρεώσεων προστασίας των ανηλίκων», δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τιερί Μπρετόν, υπογραμμίζοντας τον «ιδιαίτερο ρόλο» που καλείται να διαδραματίσει η ιδιοκτήτρια εταιρία, ByteDance, στη προστασία ανηλίκων στο διαδίκτυο, μιας και η πλατφόρμα απευθύνεται σε εκατομμύρια παιδιά και νέους.

Η έρευνα κατά του TikTok είναι η μία εκ των δύο που έχουν ξεκινήσει, βάσει του νέου νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο ιστότοπος X, προηγουμένως γνωστός ως Twitter, αποτέλεσε επίσης αντικείμενο έρευνας. Στην περίτωση του X η κατηγορία ήταν πως ο ιστότοπος δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Στην περίπτωση του TikTok, η έρευνα πρόκειται να επικεντρωθεί στη διαφήμιση, στην πρόσβαση της πλατφόρμας σε δεδομένα χρηστών και τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία των χρηστών από επιβλαβές περιεχόμενο. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή της Ε.Ε. σκοπεύει να προσδιορίσει εάν ο αλγόριθμος του TikTok μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό.

Η έρευνα θα εξετάσει επίσης την επίδραση των βίντεο TikTok στη ριζοσπαστικοποίηση των χρηστών και εάν η πλατφόρμα διασφαλίζει ή όχι ότι οι ανήλικοι προστατεύονται «αποτελεσματικά» από ακατάλληλο περιεχόμενο.

Το DSA απαιτεί από τις πλατφόρμες να διαχειρίζονται διάφορους κινδύνους που απειλούν την ευζωία των χρηστών, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας και των δικαιωμάτων των παιδιών. Επίσης, απαγορεύει τη χρήση προσωπικών δεδομένων ανηλίκων για την εμφάνιση στοχευμένων διαφημίσεων.

Εάν διαπιστωθεί ότι το TikTok έχει παραβιάσει τους κανόνες μετριασμού του κινδύνου του DSA, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμα έως και 6% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων του. Από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, η DSA έχει δικαιοδοσία σε 22 διαδικτυακές υπηρεσίες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες κάθε μήνα στην Ε.Ε..

Ο DSA τέθηκε πλήρως σε εφαρμογή το Σάββατο και οι υποχρεώσεις τις οποίες προβλέπει επιβάλλονται πλέον στο σύνολο των πλατφορμών στο Ίντερνετ, υπό την απειλή προστίμων, ώστε να προστατευθούν καλύτερα οι χρήστες από παράνομα περιεχόμενα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα