ΑΘΗΝΑ
02:57
|
01.05.2024
Το Ισραήλ προχώρησε σε βάθος 60 χλμ από τα σύνορα βομβαρδίζοντας μία κωμόπολη κοντά στη Σιδώνα.
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στο νότιο Λίβανο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα κλιμάκωση σημειώνουν από νωρίς σήμερα το απόγευμα οι εχθροπραξίες μεταξύ ισραηλινού στρατού και Χεζμπολάχ. Ισραηλινά βομβαρδιστικά βομβάρδισαν σήμερα το απόγευμα τουλάχιστον δύο φορές την λιβανέζικη μεθοριακή κωμόπολη Γαζίζεχ που βρίσκεται στα νότια περίχωρα της Σιδώνας, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου και είναι κτισμένη σε σχετικά μικρή απόσταση από την Τύρο και τη Βηρυτό.

Σύμφωνα με αυτόπτες που επικαλείται το σαουδαραβικό δίκτυο  Al Arabiya οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έγιναν σε απόσταση 60 χλμ από τα σύνορα με το βόρειο Ισραήλ, σημαντικό βάθος που το Ισραήλ απέφευγε ως σήμερα.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων ΝΝΑ οι ισραηλινές επιδρομές χτύπησαν μια αποθήκη που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ελαστικών και γεννητριών και ένα εργοστάσιο κατασκευής πλακιδίων με αποτέλεσμα μεγάλες πυρκαγιές και στις δύο τοποθεσίες αλλά και μεγάλες καταστροφές.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως χτυπήθηκαν μη στρατιωτικά κτίρια ή και κατοικίες πολιτών δίχως να είναι σαφές εάν προκλήθηκαν θύματα.

Μένει να δούμε εάν και ποια θα είναι η επόμενη αντίδραση της Χεζμπολάχ, καθώς και νωρίτερα σήμερα ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε (σύμφωνα με ρεπορτάζ του Naharnet) τις νότιες κωμοπόλεις Γιαρίν, Μπουστάν, Οντέισσιχ. Η ίδια πηγή αναφέρει πως την Κυριακή η Χεζμπολάχ βομβάρδισε επτά θέσεις του ισραηλινού στρατού στο βόρειο Ισραήλ.

Οι εχθροπραξίες των δύο πλευρών από τις 8 Οκτωβρίου ως σήμερα έχουν προκαλέσει το θάνατο 268 Λιβανέζων και 16 Ισραηλινών. Επιπλέον, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων πολλές δεκάδες χιλιάδες άμαχοι.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Μπένι Γκαντς, δήλωσε ότι το Ισραήλ «θα εκπληρώσει τους στόχους του» και στα βόρεια σύνορα «και θα διώξει τη Χεζμπολάχ μακριά από τις πόλεις». Κάλεσε επίσης τη Δύση να εξηγήσει στην κυβέρνηση του Λιβάνου πως εάν δεν εκτοπίσει την Χεζμπολάχ από τη μεθόριο, τότε αυτή θα πληρώσει το τίμημα.

Η απειλή του Μπένι Γκαντς για τη Ράφα

Επίσης, την Κυριακή ο Μπένι Γκαντς είχε θέσει τελεσίγραφο στην Χαμάς πως εάν δεν απελευθερώσει τους ομήρους και δεν παραδοθεί ως τις 10 Μαρτίου που αρχίζει το Ραμαζάνι, τότε θα ξεκινήσει την γενικευμένη επίθεση στη Ράφα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα