ΑΘΗΝΑ
12:35
|
19.05.2024
Νετανιάχου και Σμότριτς ξεκαθάρισαν πως δεν προτίθενται να συναινέσουν σε συμφωνία με τη Χαμάς με «οποιοδήποτε τίμημα», εξοργίζοντας τις οικογένειες των ομήρων.
Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πλάτη στους ομήρους και τους συγγενείς τους γύρισαν απόψε για μία ακόμη φορά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Μπετσαλέλ Σμότριτς.

Νετανιάχου και Σμότριτς ξεκαθάρισαν πως δεν προτίθενται να συναινέσουν σε συμφωνία με τη Χαμάς με «οποιοδήποτε τίμημα» ώστε να επιτευχθεί εφικτή η απελευθέρωση των ομήρων.

Ο Σμότριτς όταν ρωτήθηκε για τους 134 ομήρους που παραμένουν στη Γάζα είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Kan ότι η επιστροφή τους είναι «πολύ σημαντική» αλλά δεν γίνεται να απελευθερωθούν «με οποιοδήποτε κόστος». Ο τρόπος για την απελευθέρωσή τους είναι «η ενίσχυση της στρατιωτικής πίεσης στη Γάζα και η ήττα της Χαμάς» επέμεινε, μολονότι αυτή η τακτική δεν έχει το παραμικρό αποτέλεσμα εδώ και τέσσερις μήνες.

Ο υπουργός Οικονομικών, Μπ. Σμότριτς με τον πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου

Οι δηλώσεις αυτές επικρίθηκαν από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ και τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου που συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων του πολέμου, Μπένι Γκαντς.

Παράλληλα, εξόργισαν κάποιες από τις οικογένειες των ομήρων που προσπαθούν να πιέσουν την κυβέρνηση ώστε να συνάψει συμφωνία.

Ωστόσο, λίγο μετά τη ραδιοφωνική συνέντευξη, το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση που στήριζε πλήρως τη θέση του Σμότριτς.

«Υπάρχει μεγάλη πίεση στο Ισραήλ, από το εσωτερικό και το εξωτερικό, να σταματήσει τον πόλεμο προτού να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας, συμπεριλαμβανομένης και μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων με κάθε κόστος. Δεν είμαστε πρόθυμοι να πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα, ασφαλώς όχι το παραληρηματικό κόστος που ζητά από εμάς η Χαμάς και το οποίο θα σήμαινε την ήττα του κράτους του Ισραήλ» ανέφερε ο Νετανιάχου.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να στείλουν στην περιοχή τον ειδικό απεσταλμένο τους για τη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο των συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Κατάρ με στόχο μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων.

Στο κόκκινο ο θυμός των οικογενειών των ομήρων

Η στάση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών προκάλεσαν νέα θύελλα αντιδράσεων στους συγγενείς και φίλους των δεκάδων ομήρων που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

«Ας απαγάγουν τα παιδιά σου, και μετά μίλα! Τότε θα φωνάξω στο δρόμο: ‘Δεν είναι και το πιο σημαντικό πράγμα!’» είπε ο Έλι Άλμπαγκ, πατέρας της 18χρονης ομήρου Λίρι Άλμπαγκ, που ήταν απόψε ένας από τους πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από την στρατιωτική βάση Κίρια του Τελ Αβίβ, κατακεραυνώνοντας την απόφαση του Νετανιάχου να μην στείλει αντιπροσωπεία διαπραγματευτών στο Κάιρο όπου συνεχίστηκαν και σήμερα οι διαβουλεύσεις αξιωματούχων της Χαμάς με Αιγύπτιους μεσολαβητές.

Ο πατέρας της 18χρονης ομήρου εξήγησε πως τόσο ο ίδιος όσο και οι συγγενείς και φίλοι δεκάδων άλλων ομήρων «υποφέρουν εδώ και 137 μέρες, κάθε λεπτό της μέρας, και δεν μπορούμε να κοιμηθούμε τα βράδια».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζημιές από έκρηξη χειροβομβίδας στην Αγία Βαρβάρα

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ νότια του Ρεθύμνου

Εκλογές ΤΕΕ: Στις κάλπες σήμερα οι Μηχανικοί

11 χρόνια ΒΙΟΜΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα