ΑΘΗΝΑ
12:33
|
02.05.2024
Ο στρατός στη Γουινέα που κατέλαβε την εξουσία πριν από δύο χρόνια, διέλυσε την κυβέρνηση της χώρας και δήλωσε ότι θα διορίσει νέα διοίκηση.
Ο στρατός της Γουινέα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο στρατός στη Γουινέα, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία πριν από περισσότερα από δύο χρόνια, διέλυσε την κυβέρνηση στο έθνος της Δυτικής Αφρικής και δήλωσε ότι θα διορίσει νέα διοίκηση.

Οι στρατιωτικοί ηγέτες δημοσίευσαν μια δήλωση βίντεο αργά τη Δευτέρα, αναφέροντας ότι οι διευθυντές του υπουργικού συμβουλίου, οι γενικοί γραμματείς και οι αναπληρωτές τους θα είναι υπεύθυνοι μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία από τον Ιούλιο του 2022.

Ο γενικός γραμματέας της προεδρίας, Αμαρά Καμαρά, πλαισιώθηκε από άλλους στρατιωτικούς αξιωματούχους και αρκετούς ένοπλους και μασκοφόρους στρατιώτες στο προηχογραφημένο βίντεο όταν μετέδωσε την απροσδόκητη είδηση.

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς η διάλυση, για την οποία ο Καμαρά δεν έδωσε λόγο, θα επηρεάσει άμεσα τη χώρα ή ποια θα είναι τα ανώτερα μέλη μιας νέας κυβέρνησης.

Ο στρατός ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα τον Σεπτέμβριο του 2021 μετά την καθαίρεση του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας, Άλφα Κοντέ.

Κάτω από διεθνή πίεση, ο στρατιωτικός ηγέτης συνταγματάρχης Μαμαντί Ντουμπούγια είχε υποσχεθεί να παραδώσει τα ηνία της κυβέρνησης πίσω σε εκλεγμένους πολίτες μέχρι το τέλος του 2024.

Οι ειδικές δυνάμεις της χώρας ηγήθηκαν του πραξικοπήματος μετά από μια μακρά περίοδο πολιτικής έντασης στη Γουινέα, η οποία υποκινήθηκε για πρώτη φορά από την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη προσπάθεια του Κοντέ για τρίτη προεδρική θητεία το 2020.

Ο πρώην πρόεδρος είχε αναδειχθεί νικητής σε εκλογές αφού προώθησε ένα νέο σύνταγμα τον Μάρτιο του 2020 που του επέτρεψε να αγνοήσει το όριο των δύο θητειών της χώρας για την προεδρία και να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία.

Δεκάδες άνθρωποι είχαν σκοτωθεί εκείνη την εποχή κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της τρίτης θητείας του Κοντέ μετά από συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας. Εκατοντάδες άλλοι συνελήφθησαν.

Η κυβέρνηση είχε επίσης συλλάβει πολλά εξέχοντα μέλη της αντιπολίτευσης για τον φερόμενο ρόλο τους στην υποκίνηση εκλογικής βίας στη Γουινέα.

Η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), ο κύριος οικονομικός και πολιτικός συνασπισμός της περιοχής, πίεσε τον στρατό να διεξαγάγει εκλογές και να αποκαταστήσει την πολιτική κυριαρχία.

Οι στρατιωτικοί ηγέτες στη Γουινέα και η ECOWAS είχαν συμφωνήσει σε ένα μεταβατικό χρονοδιάγραμμα 24 μηνών τον Οκτώβριο του 2022.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Διεθνές Δικαστήριο και η Τουρκία κατά του Ισραήλ

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Έρευνα κατά του IDF για δολοφονίες παιδιών στη Δυτική Όχθη

Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα