ΑΘΗΝΑ
08:22
|
09.05.2024
Ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης της Γουινέας, Μούσα Ντάντις Καμάρα, βρίσκεται ξανά στη φυλακή αφού νωρίτερα τον έβγαλαν από τη φυλακή ένοπλοι.
Ο Μούσα Ντάντις Καμάρα πέρασε 12 χρόνια εξόριστος στη Μπουρκίνα Φάσο πριν επιστρέψει στη Γουινέα το 2022
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης της Γουινέας, Μούσα Ντάντις Καμάρα, βρίσκεται ξανά στη φυλακή αφού νωρίτερα τον έβγαλαν από τη φυλακή ένοπλοι, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, όπως μεταδίδει το BBC.

Η ομάδα εισέβαλε σε μια φυλακή στην πρωτεύουσα, Κόνακρι, νωρίς το πρωί του Σαββάτου – λαμβάνοντας τον λοχαγό Καμάρα και τρεις άλλους.

Οι συλληφθέντες δικάζονται επί του παρόντος για τον φερόμενο ρόλο τους στο θάνατο περισσότερων από 150 ανθρώπων σε μια διαμαρτυρία το 2009.

Εκτός από τον λοχαγό Καμάρα, έχουν βρεθεί και άλλοι δύο κρατούμενοι.

Δεν είναι σαφές εάν απήχθησαν ή ελευθερώθηκαν από τους υποστηρικτές τους.

Ο δικηγόρος του λοχαγού Καμάρα είπε νωρίτερα στο BBC ότι ο πρώην ηγέτης συνελήφθη παρά τη θέλησή του και ότι δεν θα προσπαθούσε ποτέ να δραπετεύσει από τη φυλακή, καθώς είχε εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα της Γουινέας.

Τα σύνορα της χώρας έκλεισαν καθώς οι αρχές κυνηγούσαν τον ίδιο και τους άλλους που συνελήφθησαν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γουινέας, Τσαρλς Άλφονς Ράιτ, ανακοίνωσε την απόδραση στο τοπικό ραδιόφωνο.

«Θα τους βρούμε. Και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν», είπε.

Ακούστηκαν πυροβολισμοί στο Κόνακρι, πριν τα ξημερώματα. Το κέντρο της πόλης αποκλείστηκε και στρατιωτικά οχήματα φάνηκαν επίσης στους δρόμους.

Μεταξύ των άλλων που αναφέρθηκαν ότι διέφυγαν ήταν ο συνταγματάρχης Κλοντ Πίβι, πρώην υπουργός της κυβέρνησης που κατηγορείται ότι συμμετείχε επίσης στη δολοφονία ανθρώπων στο στάδιο Conakry στις 28 Σεπτεμβρίου 2009.

Τουλάχιστον 157 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν στρατεύματα επιτέθηκαν σε ανθρώπους που διαμαρτύρονταν κατά της στρατιωτικής κυβέρνησης. Δεκάδες γυναίκες βιάστηκαν.

Ο συνταγματάρχης Πίβι, ο λοχαγός Καμάρα και εννέα άλλοι πρώην αξιωματούχοι που έχουν κατηγορηθεί για τη σφαγή έχουν όλοι αρνηθεί τις κατηγορίες εναντίον τους.

Ο λοχαγός Καμάρα κατηγορείται ότι έχει την ευθύνη διοίκησης των στρατιωτών που διέπραξαν τα υποτιθέμενα εγκλήματα.

Κατέλαβε την εξουσία το 2008 όταν πέθανε ο επί μακρόν Πρόεδρος Λανσάνα Κοντέ, αλλά εκδιώχθηκε και έφυγε από τη χώρα λίγο μετά τις δολοφονίες του Κονακρί και μετά από απόπειρα δολοφονίας.

Ο 59χρονος ζούσε στη Μπουρκίνα Φάσο πριν επιστρέψει στη Γουινέα τον Σεπτέμβριο του 2022 για να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη.

Η Γουινέα βρίσκεται επί του παρόντος υπό στρατιωτική κυριαρχία, μια από τις πολλές πρώην γαλλικές αποικίες στη Δυτική και Κεντρική Αφρική που έχουν οργανώσει πραξικοπήματα τα τελευταία τρία χρόνια.

Το πιο πρόσφατο συνέβη το 2021, όταν ο πρώην Γάλλος στρατιώτης Συνταγματάρχης Μαμάντι Ντουμπούγια ηγήθηκε μιας εξέγερσης κατά του προέδρου Άλφα Κοντέ. Ο συνταγματάρχης Ντουμπούγια ορκίστηκε αργότερα πρόεδρος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Μπάιντεν: Τέλος τα όπλα για Ισραήλ εάν εισβάλει στην Ράφα

Ανδρουλάκης: Καμία συνεργασία με την ακροδεξιά μετά τις Ευρωεκλογές

Τουρισμός, εργασιακή βαρυχειμωνιά και τα μαγευτικά «νησιά Νταχάου» 

Βόρεια Μακεδονία-εκλογές: Κατακόρυφη πτώση του κυβερνώντος κόμματος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα