ΑΘΗΝΑ
07:22
|
20.05.2024
Ήττα για το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και μεγάλη νίκη για τους εθνικιστές της VMRO και την αριστερή Λέβιτσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σάρωσαν οι εθνικιστές της VMRO στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Βόρεια Μακεδονία κερδίζοντας 15 επιπλέον θέσεις στο Κοινοβούλιο. Αντιθέτως γκρεμίστηκαν τα ποσοστά του κυβερνώνοντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, όπου από το 36% των προηγούμενων εκλογών βρέθηκε στο 15,1% με απώλεια 27 εδρών. Άνοδος και για την αριστερή Λέβιτσα η οποία πήρε 7%, κερδίζοντας άλλες 4 έδρες και έχοντας πλέον 6 σύνολο εντός του κοινοβουλίου.

Οι βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν στη Βόρεια Μακεδονία στις 8 Μαΐου 2024. Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών του 2024 διεξήχθη την ίδια ημέρα. Η αργή ενσωμάτωση στην ΕΕ και η διαφθορά ήταν τα κύρια θέματα αυτών των εκλογών.

https://publish.twitter.com/?url=https://twitter.com/WIONews/status/1788247100041380340#

Μεταξύ των σημαντικών θεμάτων κατά τη διάρκεια των εκλογών ήταν η διαφθορά. Η αντιπολίτευση VMRO-DPMNE κατηγόρησε τον κυβερνητικό συνασπισμό ότι προΐσταται μιας «πανδημίας» διαφθοράς στη χώρα, ενώ η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση της Μακεδονίας, μέλος του συνασπισμού, υποστηρίζει τη δήμευση της παράνομα αποκτηθείσας περιουσίας από διεφθαρμένους αξιωματούχους. Η κυβέρνηση υποστήριξε την αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να συμπεριλάβει την αναγνώριση της βουλγαρικής μειονότητας στη Βόρεια Μακεδονία, προϋπόθεση που έθεσε η Βουλγαρία για να επιτρέψει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η VMRO-DPMNE αποκάλεσε την αποδοχή τέτοιων όρων «συνθηκολόγηση» με τη Βουλγαρία. Έχει επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το συνασπισμό VLEN που αποτελείται από αλβανικά κόμματα, αλλά απέκλεισε τη συμμετοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση με τη Δημοκρατική Ένωση για την Ολοκλήρωση, η οποία συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό και την οποία είχε αποκαλέσει «διεφθαρμένη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Ζέστη και σκόνη

Τα μάθατε; Ο Φίτσο φταίει που τον πυροβόλησαν!

Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί

Ιράν: Ενεργοποιήθηκε το σύστημα Copernicus για την αναζήτηση του ελικοπτέρου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα