ΑΘΗΝΑ
11:12
|
28.04.2024
Σε δεύτερη Navtex προχώρησε η Τουρκία ως αντίδραση σε ελληνική αεροναυτική άσκηση που πραγματοποιείται, νοτιοανατολικά της Καρπάθου.
Navtex
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε δεύτερη Navtex προχώρησε η Τουρκία, σήμερα 20 Φεβρουαρίου, ως αντίδραση σε ελληνική αεροναυτική άσκηση που πραγματοποιείται, νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Τα Νέα», η Άγκυρα ισχυρίζεται, πως η περιοχή είναι σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας και στο πλαίσιο αυτό, αναμετέδωσε τις συντεταγμένες ως ένδειξη υπεροχής, κάτι που δε συνέβη με την ελληνική Navtex που έχει να κάνει με άσκηση πυρών του Βρετανικού Πολεμικού ναυτικού και εκδόθηκε την ίδια ημέρα ανατολικότερα.

Παράλληλα, η Τουρκία αντέδρασε σε ελληνική ΝΟΤΑΜ που δεσμεύει περιοχή ανάμεσα σε Λήμνο, Άη Στράτη, Ψαρά και Λέσβο για αεροναυτική άσκηση, από τις 20 έως τις 22 Φεβρουαρίου, εκδίδοντας αντιΝΟΤΑΜ και θέτοντας ξανά ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, από Θάσο μέχρι και Καστελόριζο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όλα αυτά δεν αποτελούν τυχαία μεμονωμένα περιστατικά, καθώς είναι μια συνέχεια της τουρκικής πρακτικής, η οποία μπορεί να μηδένισε τις παραβιάσεις στον αέρα, αλλά τις συνέχισε και τις αύξησε στη θάλασσα, καταγράφοντας 1.642 παραβιάσεις το 2023. Η αναθεωρητική πρακτική της Τουρκίας συνεχίστηκε όλο το 2023 και στο κομμάτι του ΝΟΤΑΜ και των Navtex.

Η Ελλάδα, από την πλευρά της, απαντά εκδίδοντας τις απαραίτητες απαντήσεις, υπό την μορφή των αντιΝΟΤΑΜ και αντιNavtex, εξηγώντας πως έχει η διεθνής νομιμότητα που ορίζεται μέσα από διεθνείς συνθήκες και πρακτικές και τονίζοντας το παράνομο και παράτυπο των τουρκικών αυτών κινήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα