ΑΘΗΝΑ
01:35
|
04.05.2024
Ο ιδρυτής του WikiLeaks δεν κατάφερε να παραστεί, λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοκληρώθηκε η σημερινή ακροαματική διαδικασία της τελικής προσφυγής του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, κατά της έκδοσής του από το Ηνωμένο Βασίλειο στις ΗΠΑ.

Ο Ασάνζ, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο λόγω ασθένειας, βρίσκεται σε φυλακή του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2019 και καταζητείται από τις ΗΠΑ, κατηγορούμενος για την αποκάλυψη μυστικών στρατιωτικών αρχείων το 2010 και το 2011.

Πλήθος διαδηλωτών βρέθηκε σήμερα έξω από το δικαστικό μέγαρο ώστε να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στον δημοσιογράφο, ενώ παράλληλα υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από μεριάς δημοσιογράφων οι οποίοι αντιμετώπισαν τεχνικές δυσκολίες, που τους εμπόδισαν να παρακολουθήσουν την διαδικασία.

Ομιλία απηύθυνε στο πλήθος και η σύζυγος του δημοσιογράφου, Στέλλα Ασάνζ, κατά την οποία δήλωσε πως, αυτό που προσπαθούν εντός της δικαστικής αίθουσας οι δικηγόροι του Ασάνζ, είναι να αποκαλύψουν την έκταση της απόπειρας συγκάλυψης των εγκλημάτων των ΗΠΑ.

«Θέλω να σας πως τι συμβαίνει εκεί μέσα. Ξεκινήσαμε και μιλήσαμε για τις πολιτικές απόψεις του Τζούλιαν, και τα πολιτικά του κίνητρα. Τα οποία είναι να αποκαλύψουν την κρατική εγκληματικότητα. Και τι συμβαίνει όταν αποκαλύπτεις την κρατική εγκληματικότητα; Οι ΗΠΑ έχουν επιδοθεί σε μια πολιτικά υποκινούμενη δίωξη κατά ενός δημοσιογράφου, επειδή αποκάλυψε τα εγκλήματα τους», υποστήριξε η Στέλλα Ασανζ.

Τι υποστήριξε η υπεράσπιση του Ασανζ

Ιδιαίτερη έμφαση στον κίνδυνο να υποβληθεί σε μια άδικη νομική διαδικασία, εάν παραπεμφθεί σε δίκη στις ΗΠΑ έδωσε η νομική του ομάδα του Ασάνζ, κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Ο δικηγόρος του , Έντουαρντ Φιτζέραλντ, υποστήριξε σήμερα ότι, εάν ο πελάτης του αναγκαστεί να δικαστεί στις ΗΠΑ, τότε θα υπάρξει «πραγματικός κίνδυνος» ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια «κατάφωρη άρνηση δικαιοσύνης».

Η ομάδα του Ασάνζ υποστήριξε πως ο εντολέας τους διώκεται λόγω των πολιτικών του φρονημάτων από τις ΗΠΑ και πως η εκδοσή του θα αποτελέσει παραβίαση της Συνθήκης μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου, του 2003.

Το άρθρο 4 της Συνθήκης Έκδοσης ΗΠΑ-ΗΒ, που κατοχυρώνεται από τον Νόμο Έκδοσης του Ηνωμένου Βασιλείου του 2003, απαγορεύει την απέλαση για «πολιτικό αδίκημα», τόνισε ο δικήγόρος του Ασάνζ. Ως εκ τούτου, υποστήριξε, «η έκδοση θα αποτελέσει θεμελιώδη παραβίαση» αυτής της «εκφρασμένης απαγόρευσης».

Σύμφωνα με την Συνθήκη «Τα επίσημα αντίποινα εναντίον εκείνων που αποκαλύπτουν και διώκουν την κυβερνητική διαφθορά μπορεί, σε κατάλληλες συνθήκες, να ισοδυναμούν με δίωξη λόγω πολιτικών φρονημάτων».

Επιπροσθέτως, η νομική ομάδα του Ασάνζ ισχυρίστηκε ότι είχε υπάρξει σχέδιο της CIA για την απαγωγή ή δολοφονία του δημοσιογράφου, την περίοδο που είχε λάβει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Υποστήριξαν ότι «υπάρχει πολύ πραγματικός κίνδυνος περαιτέρω εξωδικαστικών ενεργειών εναντίον του, από τη CIA ή άλλες υπηρεσίες», στην περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Ο Μαρκ Σάμερς υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου ότι υπήρξε σχέδιο απαγωγής ή δηλητηρίασης του Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου παρέμεινε για περίπου επτά χρόνια. «Αυτό που αποδεικνύουν τα στοιχεία είναι ότι οι ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα σχέδιο για να προσπαθήσουν είτε να δολοφονήσουν είτε να παραδώσουν τον κ. Ασάνζ στις ΗΠΑ», είπε στους δικαστές ο Σάμερς.

«Με σεβασμό στον δικαστή της περιφέρειας, υπήρχαν παντού ανησυχητικά σημάδια», δήλωσε ο Σάμερς, προσθέτοντας ότι το σχέδιο «κατέρρευσε μόνο όταν οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου δεν ήθελαν να φανταστούν μια ανταλλαγή πυροβολισμών στους δρόμους του Λονδίνου».

Ο Φιτζέραλντ υποστήριξε ότι η δίωξή του από τις ΗΠΑ έχει πολιτικά κίνητρα, καθώς οι ενέργειες του ιδρυτή του WikiLeaks αποτελούν συνηθισμένες δημοσιογραφικές πρακτικές, και βάσει αυτών των δεδομένων ο Ασάνζ δεν πρέπει να τιμωρηθεί επειδή έκανε τη δουλειά του ως δημοσιογράφος.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα