ΑΘΗΝΑ
15:32
|
02.05.2024
Τα μέλη της επιτροπής κλήθηκαν να ελέγξουν τα κινητά τους τηλέφωνα, ώστε να εντοπιστούν πιθανά ίχνη λογισμικών παρακολούθησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ίχνη λογισμικού παρακολούθησης εντοπίστηκαν σε ηλεκτρονικές συσκευές μελών της επιτροπής για την Ασφάλεια και την Άμυνα (SEDE) του Ευρωκοινοβουλίου, με αποτέλεσμα να ζητηθεί από όλα τα μέλη να ελέγξουν τις συσκευές τους.

Σύμφωνα με το POLITICO, στους ενδιαφερόμενους στάλθηκε σχετικό εσωτερικό email, στο οποίο αναφέρεται πως μέλη και προσωπικό της υποεπιτροπής στοχοποιήθηκαν με εργαλεία λογισμικού παρακολούθησης, ενώ υπήρξε και εισήγηση προς τους ευρωβουλευτές και το προσωπικό να μεταφέρουν τα τηλέφωνά τους στην υπηρεσία πληροφορικής του ευρωκοινοβουλίου, ώστε να ελεγχθούν για αντίστοιχα κακόβουλα λογισμικά.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για κυβερνοεπιθέσεις και ξένες παρεμβάσεις, εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Το Politico ανέφερε τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι η κυβερνοασφάλεια του Ευρωκοινοβουλίου «δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στα πρότυπα του κλάδου» και πως «δεν είναι πλήρως εναρμονισμένη με το επίπεδο απειλής» από χάκερς και άλλες απειλές.

Ένα μέλος της επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας πήγε για έλεγχο ρουτίνας την περασμένη Τρίτη, κατά την οποία ανακαλύφθηκαν ίχνη λογισμικού παρακολούθησης στο τηλέφωνό του. Το μέλος της επιτροπής ανέφερε στο μέσο ότι δεν ήταν αμέσως σαφές γιατί ακριβώς στοχοποιήθηκε με το λογισμικό.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του κοινοβουλίου, Ντελφίν Κολάρντ, δήλωσε ότι τα «ίχνη που βρέθηκαν σε δύο συσκευές» οδήγησαν στο email, που καλούσε τα μέλη να ελέγξουν τα τηλέφωνά τους.

«Στο δεδομένο γεωπολιτικό πλαίσιο και δεδομένης της φύσης των φακέλων που επιβλέπει η υποεπιτροπή για την ασφάλεια και την άμυνα, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις συσκευές των μελών αυτής της υποεπιτροπής, αλλά και του επικουρικού προσωπικού», ανέφερε στην ανακοίνωση.

Η νέα αυτή αποκάλυψη έρχεται ύστερα από προηγούμενα αντίστοιχα περιστατικά, όπου άλλα μέλη του ευρωκοινοβουλίου βρέθηκαν στο «στόχαστρο» λογισμικών παρακολούθησης. Ερευνητές αποκάλυψαν ότι τα κινητά τηλέφωνα μελών του κινήματος ανεξαρτησίας της Καταλονίας, μεταξύ τους και πολιτικοί της .Ε.Ε, είχαν «προσβληθεί» με τα λογισμικά Pegasus και Candiru, το 2022, την ίδια χρονιά που αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση πολιτικών προσώπων στην Ελλλάδα μέσω Pegasus, ανάμεσά τους και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ήταν και μέλος του Ευρωκοινοβουλίου. Ακόμα και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, είχε βρεθεί στο παρελθόν αντιμέτωπη με μια απόπειρα εγκατάστασης κακόβουλου λογισμικού σε ηλεκτρονική συσκευή της.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2022 δημιούργησαν μια ειδική Εξεταστική Επιτροπή για να διερευνήσει το θέμα. Διερεύνησε μια σειρά σκανδάλων σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Πολωνία και έκανε γνωστό ότι τουλάχιστον τέσσερις κυβερνήσεις στην Ε.Ε. είχαν καταχραστεί τα εργαλεία παρακολούθησης για πολιτικό όφελος.

Τέλος, το Politico σημειώνει πως η υπηρεσία πληροφορικής του Κοινοβουλίου εγκαινίασε ένα σύστημα ελέγχου των τηλεφώνων των μελών για λογισμικά παρακολούθησης, τον περασμένο Απρίλιο, έχοντας ελέγξει «εκατοντάδες περιστατικά» από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα, ανέφερε η σχετική δήλωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρότασης εκεχειρίας του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα