ΑΘΗΝΑ
13:31
|
02.05.2024
Ατομικές ελευθερίες, κράτος δικαίου, ελεύθερος τύπος και κάτω από την Ελλάδα η Βουλγαρία και η Ουγγαρία...
Κράτος Δικαίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μόνο κολακευτική δεν είναι η κατάσταση των ατομικών ελευθεριών, του κράτος δικαίου και της Ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) στο νέο Κείμενο Πολιτικής που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, στη μελέτη παρουσιάζονται και αναλύονται τα στοιχεία του Δείκτη Ατομικών Ελευθεριών (Personal Freedom Index), ο οποίος δημοσιεύεται από τους διεθνείς συνεργάτες του ΚΕΦΙΜ, Cato Institute και Fraser Institute. Mετρά δε, τη συνολική ελευθερία του ατόμου, με βασικά πεδία τη νομοκρατία (κράτος δικαίου), την ασφάλεια και την προστασία, την ελευθερία της μετακίνησης, τη θρησκευτική ελευθερία, την πρόσβαση στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και στην κοινωνία των πολιτών, την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, και την ελευθερία στις ανθρώπινες σχέσεις.

Τα 5 συμπεράσματα της μελέτης του ΚΕΦΙΜ

Τα βασικά πορίσματα της μελέτης, σύμφωνα με το ΚΕΦΙΜ και με τα στοιχεία για το 2021, είναι τα εξής:

  • Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 25η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ στον Δείκτη Ατομικών Ελευθεριών του Cato Institute και του Fraser Institute, ψηλότερα μόνο από τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία. 
  • Η κατάταξη της Ελλάδας στο Δείκτη σημείωσε σημαντική κάμψη από την 41η θέση το 2009, στην 52η θέση το 2021.
  • Οι μεγαλύτερες αδυναμίες της χώρας μας σημειώνονται στα πεδία της νομοκρατίας (κράτος δικαίου), της ελευθερίας στις ανθρώπινες σχέσεις, και της ελευθερίας έκφρασης και πληροφόρησης.
  • Η μεγαλύτερη απόσταση από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφεται στο πεδίο της ελευθερίας στις ανθρώπινες σχέσεις, όπου η Ελλάδα υπολείπεται 2,13 μονάδες στα 10 από τον μέσο όρο της ΕΕ. 
  • Η καλύτερη επίδοση σημειώνεται στα πεδία της ασφάλειας και προστασίας, και της πρόσβασης στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και στην κοινωνία των πολιτών».

«Έχουμε μεγάλη απόσταση να διανύσουμε στις ατομικές ελευθερίες»

Ο γενικός διευθυντής του ΚΕΦΙΜ Νίκος Ρώμπαπας σημειώνει, σε δήλωσή του, ότι «η επίδοση της χώρας μας στο Δείκτη Ατομικών Ελευθερίων αποδεικνύει ότι έχουμε ακόμη μεγάλη απόσταση να διανύσουμε σ’ αυτό το κρίσιμο πεδίο. Μολονότι πρόσφατα καταγράφεται πρόοδος σε ορισμένους δείκτες, όπως ο Δείκτης Δημοκρατίας του Economist, εξακολουθούν να υπάρχουν πεδία όπως αυτό της Ελευθερίας του Τύπου, στα οποία η χώρα μας συνεχίζει να βαθμολογείται χαμηλά και αυτό δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό».

Η δήλωση του κυρίου Ρώμπαπα καταλήγει: «Στο ΚΕΦΙΜ πιστεύουμε ότι η δημοσίευση διεθνών δεικτών και η συζήτηση γύρω από τα πορίσματά τους μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία μιας ευρείας συναίνεσης, στην κοινωνία και τη Βουλή, ως προς τον προσανατολισμό και τις βασικές προτεραιότητες της δημόσιας πολιτικής, κάτι που είναι τόσο αναγκαίο, όσο και εφικτό, όπως η πρόσφατη σημαντική μεταρρύθμιση της νομικής αναγνώρισης του πολιτικού γάμου ομόφυλων ζευγαριών κατέδειξε».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΜεΡΑ25: Προκλητική η αποφυλάκιση του ναζιστή Μιχαλολιάκου

Συγκέντρωση στο Γερεβάν με αίτημα την παραίτηση του Νικόλ Πασινιάν

Κιλκίς: Άνδρας επιτέθηκε με τσεκούρι σε αστυνομικούς

ΕΠΑΛ: Από το ξύλο για γειτονιές και οπαδικά στις γροθιές για ένα like ή γιατί κοίταξε το αγόρι της συμμαθήτριας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα