ΑΘΗΝΑ
03:01
|
28.04.2024
Νέα ώθηση παίρνουν ξανά τα παζάρια για συμφωνία με στόχο την προσωρινή εκεχειρία στη Γάζα και τις ανταλλαγές ομήρων και κρατουμένων.
Ο Αμερικανός απεσταλμένος με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αργότερα απόψε το Ισραήλ θα αποφασίσει εάν θα στείλει αύριο, Παρασκευή, 23/2/24 στο Παρίσι τον επικεφαλής της Mossad για συνομιλίες που αφορούν νέο σχέδιο εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας (πιθανώς διάρκειας έξι βδομάδων) και ανταλλαγές δεκάδων Ισραηλινών  ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Η εξέλιξη έγινε γνωστή μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Μπρετ Μακγκέργκ με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και ακολούθως με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας  The Times of Israel η απόφαση αυτή θα ανακοινωθεί μετά και από την συνάντηση του Αμερικανού απεσταλμένου με τον πρωθυπουργό ενώ η αμερικανική ψηφιακή εφημερίδα Axios, ανέφερε πως ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς σκοπεύει να μεταβεί αύριο στο Παρίσι για συνάντηση με αξιωματούχους της Αιγύπτου και του Ισραήλ προεξοφλώντας ως σχεδόν σίγουρη τη συμμετοχή του επικεφαλής της Mossad Ντέιβιντ Μπαρνέα και σε αυτή τη συνάντηση, όπως είχε γίνει και τον προηγούμενο μήνα με τη συμμετοχή του Αιγύπτιου επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Αμπάς Καμάλ και του Καταριανού πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.

Οι πληροφορίες του Axios σε σχέση με το μήνυμα που έδωσε  ο Μαγκέργκ χτες στο Κάιρο και σήμερα στο Ισραήλ είναι πως οι συνομιλίες μεταξύ Αιγύπτου, Χαμάς και Κατάρ έχουν παρουσιάσει «ορισμένη πρόοδο» και πως η Χαμάς είναι πρόθυμη να δείξει «ευελιξία» σε κάποια από τα αιτήματα και τις αντιπροτάσεις της. Ο Μαγκέργκ διεμήνυσε στην ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία πως υπάρχει «επείγουσα ανάγκη για μία συμφωνία» λόγω «των τρομερών συνθηκών στις οποίες ζουν οι όμηροι» αλλά και γιατί το Ραμαζάνι απέχει μόλις τρεις βδομάδες.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος τόνισε επίσης πως για να γίνει πρόοδος και να επιτευχθεί συμφωνία το Ισραήλ πρέπει να στείλει αντιπροσωπεία στο Παρίσι και να συνεχίσει άμεσα τη διαπραγμάτευση που διέκοψε πριν μία βδομάδα θεωρώντας τα αιτήματα της Χαμάς «παράλογα».

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση που είχε ο Μαγκέργκ με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, έγινε γνωστό πως «θα διευρύνει την εξουσία που δόθηκε στους διαπραγματευτές που ενεργούν για λογαριασμό των ομήρων μας» και πως παράλληλα ο ισραηλινός στρατός «ετοιμάζεται για τη συνέχιση σφοδρών επιχειρήσεων στο έδαφος», υπονοώντας τα σχέδια για μία καταστροφική γενικευμένη επίθεση στη Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο πάνω από 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα