ΑΘΗΝΑ
04:42
|
05.05.2024
Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κεντρική Βενεζουέλα μετά την κατάρρευση ενός χωματένιου τοίχου σε ένα παράνομο ορυχείο χρυσού όπου εργάζονταν δεκάδες άνθρωποι.
Το ορυχείο Bulla Loca στο Μπολιβάρ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κεντρική Βενεζουέλα μετά την κατάρρευση ενός χωματένιου τοίχου σε ένα παράνομο ορυχείο χρυσού όπου εργάζονταν δεκάδες άνθρωποι.

Ο Γιόργκι Αρτσινιέγκα, τοπικός αξιωματούχος, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP την Τετάρτη ότι περίπου 23 πτώματα ανασύρθηκαν από το υπαίθριο ορυχείο γνωστό ως Bulla Loca στις ζούγκλες της πολιτείας Μπολιβάρ.

Το δυστύχημα συνέβη την Τρίτη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Κάρλος Πέρεζ Αμπουέντα δημοσίευσε ένα βίντεο του περιστατικού στο X και αναφέρθηκε σε «τεράστιες» απώλειες, αν και δεν έδωσε αριθμούς.

Το βίντεο έδειξε έναν τοίχο από χώμα να καταρρέει αργά πάνω σε ανθρώπους που εργάζονται στα ρηχά νερά ενός ανοιχτού ορυχείου. Κάποιοι κατάφεραν να τραπούν σε φυγή ενώ άλλοι καταποντίστηκαν.

Περίπου 200 άνθρωποι πιστεύεται ότι εργάζονταν στο ορυχείο, το οποίο απέχει επτά ώρες με το πλοίο από την πλησιέστερη πόλη, τη Λα Παράγκουα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ο Έντγκαρ Κολίνα Ρέγιες, υπουργός Ασφάλειας Πολιτών του Μπολιβάρ, είπε ότι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στην περιφερειακή πρωτεύουσα Σιουδάδ Μπολιβάρ, τέσσερις ώρες από τη Λα Παράγκουα, η οποία βρίσκεται 750 χιλιόμετρα (460 μίλια) νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Καράκας.

Στη Λα Παράγκουα, οι συγγενείς περίμεναν στις ακτές για νέα για τους ανθρακωρύχους.

«Ο αδερφός μου, ο αδερφός μου, ο αδερφός μου», φώναζε ένας καθώς είδε ένα πτώμα να μεταφέρεται από μια βάρκα.

«Ζητάμε να μας υποστηρίξουν με ελικόπτερα για να απομακρύνουμε τους τραυματίες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια γυναίκα που περιμένει νέα για τον κουνιάδο της – πατέρα τριών παιδιών.

Ο Ρέγιες είπε ότι ο στρατός, οι πυροσβέστες και άλλοι οργανισμοί «μεταφέρονται στην περιοχή αεροπορικώς» για να αξιολογήσουν την κατάσταση.

Ομάδες διάσωσης μετέβησαν επίσης από το Καράκας για να βοηθήσουν στην έρευνα, είπε.

Η περιοχή του Μπολιβάρ είναι πλούσια σε χρυσό, διαμάντια, σίδηρο, βωξίτη, χαλαζία και κολτάν. Εκτός από τα κρατικά ορυχεία, υπάρχει επίσης μια ακμάζουσα βιομηχανία παράνομης εξόρυξης.

«Αυτό ήταν αναπόφευκτο να συμβεί», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κάτοικος Ρόμπινσον Μπασάντα για τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας των ανθρακωρύχων, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν σε ακραία φτώχεια.

«Αυτό το ορυχείο έχει δώσει πολύ χρυσό… Οι άνθρωποι πηγαίνουν εκεί από ανάγκη, για να τα βγάλουν πέρα», είπε.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν μια νάρκη στην κοινότητα Ιθαγενών Ικαμπαρού, στην ίδια περιοχή, κατέρρευσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα