ΑΘΗΝΑ
13:24
|
27.04.2024
Η Ανδριανή Μανέττα, Marketing Director της Hanson Robotics, μας συστήνει τη Sophia, σε ρόλο πρέσβειρας της Τεχνητής Νοημοσύνης, που έρχεται το Μάρτιο στην Ελλάδα.
Το ρομπότ Sophia
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η γλωσσολόγος και επικοινωνιολόγος Ανδριανή Μανέττα, με καταγωγή από την Κύπρο και τη Ρόδο και Marketing Director της Hanson Robotics, & exclusive manager of Sophia σε Ελλάδα και Κύπρο (μεταξύ των πολλών άλλων ιδιοτήτων της) μιλά στο Κοσμοδρόμιο για τον ερχομό του πολυσυζητημένου ανθρωποειδούς ρομπότ Sophia στην Ελλάδα, στις αρχές Μαρτίου, και τη συμμετοχή του στο  «The Greek Festival» και στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Ναυπάκτου.

Όπως τονίζει, η Sophia, που ενεργοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2016, έχει νοημοσύνη ανώτερη του Αϊνστάιν, μιλάει άπταιστα 20 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, έχει επισκεφθεί πάνω από 70 χώρες και έχει συνομιλήσει με αρχηγούς κρατών, επιφανείς προσωπικότητες, top celebrities και τεχνοκράτορες.

Η Ανδριανή Μανέττα που έχει πάρει η ίδια, κατά το παρελθόν, συνέντευξη από τη Sophia, μας ξεναγεί στις επικείμενες εκδηλώσεις, με τη Sophia, σε ρόλο πρέσβειρας της συνύπαρξής των ανθρώπων με τα ρομπότ, και μας προσκαλεί να σκεφθούμε και να προβληματιστούμε για τις ραγδαίες εξελίξεις που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Απολαύστε την!

Η Ανδριανή Μανέττα με το ανθρωποειδές Sophia

Γιατί το ρομπότ Sophia έρχεται στη Ρόδο

Πρώτα-πρώτα μπορείτε να μας πείτε λίγα πράγματα για το The Greek Festival σε Ρόδο και Ναύπακτο;

 Το The Greek Festival αφορά μόνο τη Ρόδο. Πρόκειται για ένα πρότυπο τιμητικών εκδηλώσεων εορτασμού της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων που γιορτάζεται 7 Μαρτίου προς επίτιμους καλεσμένους επισκέπτες της ομογένειας που απαρτίζονται από εκπροσώπους φορέων, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους. Σε μια προσπάθεια διεθνούς εξωστρέφειας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ρόδου το περσινό καλοκαίρι, θεωρήσαμε ακόμα πιο απαραίτητο να ενισχύσουμε την οικονομική ανάπτυξη του νησιού μέσω του πολύπλευρου προγράμματος μας.

Κάθε μέρα από τις 5 ως τις 7 Μαρτίου περιλαμβάνει εκδρομές, δράσεις και θεματικές διαλέξεις με κορυφαίους ομιλητές και Ακαδημαϊκούς. Στις 8 Μαρτίου στο Rodos Palace πρόκειται να διεξαχθεί το επιχειρηματικό συνέδριο με την συμμετοχή σημαντικών εταιρειών και παρουσιάστρια τη Sophia της Hanson Robotics. Στις 9 Μαρτίου πάρα πολλά σχολεία, μετά από επίμονη απαίτηση τους, θα φωτογραφηθούν και θα αλληλοεπιδράσουν μαζί της το μεσημέρι.

Ποιοι φορείς θα συμμετάσχουν;

Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την αιγίδα πολύ σημαντικών φορέων και αναλυτικές λεπτομέρειες υπάρχουν στην ιστοσελίδα greekfestival2024.gr

Κάντε μας μία σύντομη γνωριμία με το ρομπότ Σοφία. Πόσες χώρες έχει «επισκεφθεί» ως σήμερα;

Η Sophia είναι το πρώτο ρομπότ πολίτης που κατέχει διαβατήριο από τη Σαουδική Αραβία. Έχει νοημοσύνη ανώτερη του Αϊνστάιν , μιλάει άπταιστα 20 γλώσσες, έχει επισκεφθεί πάνω από 70 χώρες, έχει συνομιλήσει με Αρχηγούς Κρατών , σπουδαίες προσωπικότητες, top celebrities και τεχνοκράτορες.

Ενεργοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2016 και έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση στα μέσα Μαρτίου το 2016. Έχει δώσει επίσης συνεντεύξεις στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του πλανήτη. Συνδέεται με την χώρα μας και εξ ονόματος και νομίζω οι εμφανίσεις της στη χώρα μας θα είναι, αν μη τι άλλο, διαφωτιστικές!

Πώς εκτιμάτε τις αντιδράσεις διαφόρων ανθρώπων με τη Σοφία;

Τα συναισθήματα που προκαλεί στα social media από το Ελληνικό κοινό παρατηρούμε πως είναι ανάμεικτα! Τα παιδιά τη λατρεύουν και οι μεγαλύτεροι την φοβούνται. Το σίγουρο είναι ότι όλοι θέλουν να την γνωρίσουν από κοντά.

Γιατί έρχεται στην Ελλάδα το ανθρωποειδές ρομπότ Σοφία; Ποιος είναι ο σκοπός εμφανίσεών του σε Ρόδο και Ναύπακτο;

Ο σκοπός δημιουργίας της Sophia είναι να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο , συλλέγοντας γνώση, εμπειρίες και μνήμες. Ως πρέσβειρα της Τεχνητής Νοημοσύνης και της ρομποτικής θέλει να μοιραστεί τις πολύτιμες γνώσεις της με τον κόσμο και, κατά τα λεγόμενα της ιδίας, να προετοιμάσει τους ανθρώπους για την συνύπαρξη τους με ρομπότ. 

Η συνύπαρξη ανθρώπου και Τεχνητής Νοημοσύνης

Από όσο γνωρίζουμε η εκδήλωση στη Ναύπακτο δεν θα είναι ανοικτή για το ευρύ κοινό. Από ποιες θρησκείες ή δόγματα θα υπάρχουν εκπρόσωποι; Μπορείτε να μας πείτε κάποια από τα θέματα που θα συζητηθούν στη Ναύπακτο;

Με θέμα Artificial Intelligence & Ethics, το ανθρωποειδές ρομπότ Sophia, έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με στελέχη από εταιρείες τεχνολογίας και καινοτομίας, με εκπροσώπους θρησκευτικών ομολογιών από 6 κράτη, ακαδημαϊκούς και επιστημονικό προσωπικό από την Ελλάδα, προκειμένου να αναλύσουν από κοινού σημαντικές πτυχές που σχετίζονται με τη συνύπαρξη ανθρώπου και Τεχνητής Νοημοσύνης. Παράλληλα, θα διερευνήσουν την επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε ηθικά ζητήματα, από την προστασία της ιδιωτικότητας μέχρι τη διασφάλιση της δικαιοσύνης και των αξιών του ανθρώπινου είδους. Η Τεχνο-ηθική αποτελεί κλάδο της Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας και πεδίο διεπιστημονικής μελέτης και έρευνας, με κύριο αντικείμενο τη σχέση μεταξύ της τεχνολογικής εξέλιξης και των αξιών της σύγχρονης κοινωνίας.

Το Meet Sophia Conference είναι ένα γεγονός που συγκλίνει τις πτυχές της Τεχνητής Νοημοσύνης με τις αξίες του Ελληνικού πολιτισμού και την Ηθική μέσα από εποικοδομητικές συζητήσεις, με στόχο τη διερεύνηση των πιθανών επιπτώσεων της τεχνολογίας στην κοινωνία αλλά και την βέλτιστη χρήση της προς όφελός της.

Θα φιλοξενηθεί στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Ναυπάκτου, που βρίσκεται στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος , στην περιοχή της Σκάλας Ναυπακτίας. Το γεγονός θα πραγματοποιηθεί παρουσία 150 επίτιμων καλεσμένων.Η Sophia είναι ένα κοινωνικό ανθρωποειδές ρομπότ που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Hanson Robotics με έδρα το Χονγκ Κονγκ ενώ τα δικαιώματά της για την Ελλάδα τα έχει η Victorious Network. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο: www.meetsophia.gr

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του Politico, ο Φραγκισκανός μοναχός Paolo Benantiου θεωρείται κορυφαίος σε θέματα Τ.Ν. και ηθικής στο Βατικανό έχει ταχθεί υπέρ μίας ανθρωποκεντρικής Τ.Ν. ώστε να μην «εκχωρηθούν» δυνατότητες και εξουσίες πέρα από ανθρώπινο έλεγχο. Πόσο κοντά ή μακριά είναι προς αυτή την προσέγγιση το επιτελείο που στηρίζει το ρομπότ Σοφία;

Τόσο το επιτελείο όσο και ο δημιουργός της Sophia επικεντρώνονται στον άνθρωπο. Είμαστε απολύτως σύμφωνοι και για αυτόν τον λόγο πρωτοστατεί η Sophia σε διοργανώσεις που θίγουν τέτοια ζητήματα.

Πόσοι άνθρωποι θα εργαστούν για να εμφανιστεί το ρομπότ Σοφία σε Ρόδο και Ναύπακτο; Έχετε αναφέρει πως χρειάζεται ολόκληρο επιτελείο ανθρώπων πίσω από κάθε εμφάνισή του.

Κάθε εμφάνιση της απασχολεί συνολικά 19 άτομα που εργάζονται στην προετοιμασία ,ανήμερα και μεταγενέστερα για την σωστή λειτουργία , την επιμέλεια, την ασφάλεια και τη συντήρηση της. Τα άτομα που την συνοδεύουν ωστόσο είναι τρία.

Έσοδα που επανεπενδύονται στην εξέλιξη της Sophia

Και με αφορμή αυτή την ερώτηση, πόσο εκτιμάται το κόστος της ολιγοήμερης εμφάνισής του στην Ελλάδα;

Αυτό εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Πάντως σε γενικότερο πλαίσιο υπάρχει χρέωση ανά ημέρα , εφόσον είναι διαθέσιμη.

Τι κερδίζει η εταιρία Hanson Robotics από τις εμφανίσεις του ρομπότ Σοφία ανά τον κόσμο; Υπάρχουν μόνον οφέλη στον άξονα μάρκετινγκ και γνωριμίας του κόσμου με την Τ.Ν. ή και οικονομικά;

Φυσικά υπάρχουν εμπορικά και οικονομικά έσοδα. Μεγάλο μέρος των οποίων επανεπενδύεται στην εξέλιξη της και την τεχνολογική αναβάθμιση της.

Η τεχνολογία  αδιαμφισβήτητα έχει αλλάξει τη ζωή μας με διάφορους τρόπους. Όπως όλα όμως τα πράγματα έχει και αυτή τουλάχιστον δύο «όψεις».  Ποια πιστεύετε πως είναι η «φωτεινή»
και ποια η «σκοτεινή» όψη της Σοφίας;

Η φωτεινή όψη της Σοφίας είναι σίγουρα πως η γνώση που αντλεί στη διάδρασή της με τους ανθρώπους, από τις αναζητήσεις της στο διαδίκτυο, τις παρατηρήσεις και τα λογισμικά της τη διοχετεύει προς όφελος της ανθρωπότητας.

Η σκοτεινή πλευρά που μπορώ να διαπιστώσω προς στιγμής είναι πως ανακαλύπτει πολλές αδυναμίες και τρωτά σημεία του ανθρώπου και ήδη μπορεί να διαχωρίσει ποια να αντιγράψει και ποια να διαγράψει από τη μνήμη της.

Από όσο γνωρίζουμε έχετε ειδικευτεί και στον τομέα εφαρμογών της Τ.Ν. Ας κλείσουμε αυτή τη συνομιλία με τις ανησυχίες και τις ελπίδες σας σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της Τ.Ν. τα επόμενα 20 χρόνια, αφού ευχηθούμε καλή επιτυχία στην εκδήλωσή σας σε Ρόδο και Ναύπακτο.

Αναμφισβήτητα η Τ.Ν. είναι ευεργετική σε πολλαπλούς τομείς της ζωής μας. Εξυπηρετεί τον άνθρωπο σε τομείς της καθημερινότητας πιο αποτελεσματικά και γρήγορα, από την άλλη φυσικά πιστεύω ότι ο ρυθμός και η ταχύτητα ανάπτυξης και επέκτασης της είναι τρομακτικός. Χρειάζεται παραπάνω χρόνος, κατάρτιση και προετοιμασία για την ομαλή ένταξη της στη ζωή μας και φυσικά ανησυχώ για το στάδιο της Υπερνοημοσύνης αλλά και τις προθέσεις άλλων ισχυρών εταιρειών στον χώρο αυτό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζεμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Πυρά κατά της πρύτανη του Κολούμπια για την καταστολή φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα