ΑΘΗΝΑ
04:14
|
01.05.2024
Το Βρετανικό Μουσείο έχει στην κατοχή του 11 τέτοια κειμήλια, τα οποία δεν εκτίθενται.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Αβαείο του Γουέστμινστερ συμφώνησε «επί της αρχής» να επιστρέψει μια ιερή πλάκα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αιθιοπίας, την οποία λεηλάτησαν οι βρετανικές δυνάμεις στη Μάχη της Μαγδάλας, το μακρινό 1868.

Πρόκειται για ένα από τα πολλά ταμπότ– ένα είδος πλάκας με σκαλιστή επιγραφή που αναπαριστά την Κιβωτό της Διαθήκης και, κατ επέκταση, τις Δέκα Εντολές– που έχει στην κατοχή της η Αγγλία, τα οποία θεωρούνται τόσο ιερά από τους Αιθίοπες χριστιανούς που μόνο οι ιερείς επιτρέπεται να τα βλέπουν και δεν έχουν εκτεθεί δημόσια.

Ορθόδοξος ιερέας μεταφέρει καλυμμένο το ταμπότ

Το συγκεκριμένο βρίσκεται στο Αβαείο από τότε που οι βρετανικές δυνάμεις επέστρεψαν μαζί του μετά την μάχη, πριν από 156 χρόνια. Το Βρετανικό Μουσείο έχει στην κατοχή του 11 τέτοια κειμήλια.

Όπως αναφέρθηκε αρχικά στην εφημερίδα Art , το ταμπότ θα μπορούσε να ξεκινήσει το ταξίδι του πίσω στη χώρα από την οποία είχε κλαπεί. «Ο Ηγούμενος και το Κεφάλαιο αποφάσισαν επί της αρχής ότι θα είναι σκόπιμο να επιστρέψει το Αιθιοπικό ταμπότ στην εκκλησία της Αιθιοπίας», δήλωσε εκπρόσωπος του Αβαείου του Γουέστμινστερ.

«Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε τον καλύτερο τρόπο για να το πετύχουμε και βρισκόμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με εκπροσώπους της Αιθιοπικής Ορθόδοξης εκκλησίας Tewahedo. Είναι ένα περίπλοκο θέμα και μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο».

Το Αβαείο, το οποίο υπάγεται στη δικαιοδοσία του μονάρχη και όχι της επισκοπής, είχε μέχρι τώρα αρνηθεί να επιστέψει το ταμπότ. Ο εκπρόσωπος δεν εξήγησε ποιος είναι ο λόγος που άλλαξε η στάση τους, αλλά υπάρχει αυξανόμενη πίεση σε όλα τα θεσμικά όργανα που κρατούν αντικείμενα που ελήφθησαν κατά την εποχή της αποικιοκρατίας. Αρκετά από τα μπρούτζινα του Μπενίν, τα οποία λεηλατήθηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις το 1897 από τη σημερινή Νιγηρία, επιστράφηκαν από βρετανικά ιδρύματα μετά από δεκαετίες εκστρατειών.

72 έργα τέχνης που είχαν αρπαγεί επιστράφηκαν στην Νιγηρία

Η κίνηση του Αβαείου πιθανώς να ασκήσει πίεση στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο έχει 11 ταμπότ στη συλλογή του, τα οποία δεν εκτίθενται και είναι διαθέσιμα για επίσκεψη από Αιθίοπες ορθόδοξους ιερείς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα