ΑΘΗΝΑ
02:21
|
03.05.2024
Η συμφωνία αποτελεί μια ακόμα απέλπιδα προσπάθεια του Ρίσι Σούνακ να ανακάμψει μέσω της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Βρετανίας λίγο πριν τις επικείμενες εκλογές.
Ο Ρίσι Σούνακ προσπαθεί να ανακάμψει μέσω αντιμεταναστευτικών συμφωνιών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βρετανία θα αποκτήσει πρόσβαση στις πληροφορίες της Ε.Ε. σχετικά με εγκληματικές συμμορίες που εμπλέκονται σε διακίνηση ανθρώπων στο πλαίσιο συμφωνίας με την υπηρεσία προστασίας των συνόρων του μπλοκ, Frontex, σε μια ακόμη ένδειξη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών μετά το Brexit.

Η συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιτρέψει στις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν ευκολότερα πληροφορίες και τακτικές, να εκπαιδεύουν αξιωματούχους και να συνεργάζονται σε νέες τεχνολογίες για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης, δήλωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Βρετανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα υπογράψουν επίσημα συμφωνία στο Λονδίνο την Παρασκευή.

«Το οργανωμένο έγκλημα μετανάστευσης και το λαθρεμπόριο ανθρώπων είναι παγκόσμιες προκλήσεις που απαιτούν κοινές λύσεις και φιλοδοξίες», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει θέσει τη διακοπή της άφιξης μικρών σκαφών που μεταφέρουν αιτούντες άσυλο από τη Γαλλία ως μία από τις πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του και ελπίζει ότι η πτώση των αφίξεων μπορεί να βοηθήσει το Συντηρητικό Κόμμα του, που υστερεί στις δημοσκοπήσεις, να κερδίσει μια έκπληξη σε εθνικές εκλογές αναμένονται αργότερα φέτος.

Ενώ η Βρετανία έχει συνάψει διμερείς συμφωνίες – συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης συμφωνίας με την Αλβανία για την αναχαίτιση των συμμοριών λαθρεμπορίας ανθρώπων και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης – δεν έχει πλέον συμφωνίες επιστροφής με την Ε.Ε. από τότε που αποχώρησε από το μπλοκ το 2020.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι η Βρετανία δεν θα πληρώσει χρήματα στην Ε.Ε. ως μέρος της συμφωνίας και ότι η νέα συμφωνία δεν περιλαμβάνει καμία συμφωνία επιστροφών.
Η συμφωνία είναι η τελευταία κίνηση του Σούνακ για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.

Η Βρετανία πέρυσι δήλωσε ότι θα ενταχθεί ξανά στο εμβληματικό πρόγραμμα επιστημονικής έρευνας Horizon της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τερματίζοντας τη διετή αντιπαράθεση με την Ε.Ε. μετά το Brexit σχετικά με τη χρηματοδότηση της επιστήμης.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν επίσης σε συμφωνία πέρυσι για τις εμπορικές ρυθμίσεις της Βόρειας Ιρλανδίας.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα