ΑΘΗΝΑ
14:35
|
04.05.2024
«Αυτό είναι το σπίτι μας!», φώναξαν οι αγρότες εισβάλλοντας στο εκθεσιακό κέντρο Salon International de l'Agriculture και ζητώντας την παραίτηση Μακρόν.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κράτησαν τους αγρότες μακριά από τον χώρο στον οποίο βρίσκονταν ο Εμμανουέλ Μακρόν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες αγρότες εισέβαλαν σήμερα νωρίς το πρωί, στην μεγάλη αγροτική έκθεση του Παρισιού, ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν καθώς επιστρέφουν πιο δυναμικές οι κινητοποιήσεις για το κόστος παραγωγής, τη γραφειοκρατία και τους «πράσινους» κανονισμούς, αφού ο αγροτικός κόσμος της χώρας δεν πείστηκε από τις πρόσφατες παραχωρήσεις της κυβέρνησης.

«Αυτό είναι το σπίτι μας!», φώναξαν οι αγρότες παραβιάζοντας την είσοδο της έκθεσης και εισβάλλοντας στο εκθεσιακό κέντρο Salon International de l’Agriculture όπου αναμένονται χιλιάδες επισκέπτες τις επόμενες ημέρες, για να έρθουν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις που προσπάθησαν να συγκρατήσουν την διαδήλωση. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία υπήρξαν συγκρούσεις με διαδηλωτές και η αστυνομία προχώρησε τουλάχιστον σε μία σύλληψη.

Την ώρα που φώναζαν συνθήματα, απαιτώντας την παραίτησή του, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε συνάντηση με τους επικεφαλής των συνδικάτων των αγροτών σε άλλο χώρο της έκθεσης, με την αστυνομία να καταφέρνει να κρατήσει τους διαδηλωτές μακριά του, ενώ στη συνέχεια αναμένονταν να περιηγηθεί στα περίπτερα.

«Το λέω αυτό για όλους τους αγρότες: Δεν βοηθάς κανέναν από τους συναδέλφους σου καταστρέφοντας περίπτερα, δεν βοηθάς κανέναν από τους συναδέλφους σου διαταράσσοντας την έκθεση και τρομάζοντας τις οικογένειες για να μην έρθουν», περιορίστηκε να δηλώσει ο Μακρόν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ενώ, νωρίτερα, ακύρωσε και προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση στον χώρο της έκθεσης με αγρότες μεταποιητές τροφίμων και λιανοπωλητές, αφού τα συνδικάτα των αγροτών δήλωσαν ότι δεν θα πάρουν μέρος.

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ότι η φύση της έντασης στον αγροτικό κόσμο είναι τέτοια που απαιτεί χρόνο για να επιλυθεί. «Η αγροτική κρίση δεν μπορεί να λυθεί σε λίγες ώρες. Δεν θα επιλυθεί κατά τη διάρκεια αυτής της έκθεσης», τόνισε.

Παρόλα αυτά οι εκκλήσεις για ηρεμία δεν φαίνεται να εισακούονται ούτε στη Γαλλία, αλλά ούτε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου οι αγρότες έχουν πραγματοποιήσει οργισμένες διαδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, υποστηρίζοντας ότι η γραφειοκρατία, οι νέοι κανονισμοί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ο αθέμιτος ανταγωνισμός από την Ουκρανία καθιστούν τη γεωργία ασύμφορη.

Οι αγρότες στη Γαλλία είχαν μειώσει τις διαμαρτυρίες τους, οι οποίες περιελάμβαναν μπλόκα σε αυτοκινητόδρομούς όταν ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, στις αρχές του μήνα,υποσχέθηκε μέτρα ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.

Ωστόσο, με την εφαρμογή των μέτρων, που έτσι κι αλλιώς κρίνονται ανεπαρκή, να καθυστερεί έκαναν ξανά από χθες αισθητή την εμφάνισή τους κατεβάζοντας τρακτέρ στους δρόμους του Παρισιού και κατασκήνωσαν όλη τη νύχτα έξω από τον χώρο της έκθεσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Επίθεση σε αμερικανική βάση στην ανατολική Συρία

Βραζιλία: Αυξημένος ο αριθμός των νεκρών λόγω πλημμυρών-Κατέρρευσε φράγμα

Κρήτη: Πρόστιμα και συλλήψεις κατά τη διάρκεια ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα