ΑΘΗΝΑ
14:03
|
27.04.2024
Φόβοι για περιβαλλοντική καταστροφή από τους 41.000 λιπάσματα που μετέφερε πλοίο που χτυπήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου από τους αντάρτες.
18 στόχους στην Υεμένη έπληξαν οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε νέους βομβαρδισμούς με στόχο θέσεις των ανταρτών Χούθι προχώρησαν δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, καθώς η ομάδα των Υεμενιτών ανταρτών ενέτεινε τις επιθέσεις της κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε κοινή δήλωσή τους, χθες Σάββατο, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν ότι στρατιωτικές τους δυνάμεις έπληξαν 18 θέσεις των Χούθι σε οκτώ τοποθεσίες στην Υεμένη, ανάμεσά τους υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων και πυραύλων, συστήματα αεράμυνας, ραντάρ και ένα ελικόπτερο.

Η επιχείρηση σηματοδότησε την τέταρτη φορά που οι στρατοί των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποιούν κοινές επιθέσεις κατά των Χούθι από τις 12 Ιανουαρίου. Οι επιθέσεις υποστηρίχθηκαν από την Αυστραλία, το Μπαχρέιν, τον Καναδά, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Νέα Ζηλανδία.

Εκτός από την κοινή δράση με τις βρετανικές δυνάμεις, οι ΗΠΑ πραγματοποιούν επίσης σχεδόν καθημερινές επιδρομές για την εξάλειψη στόχων των Χούθι, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων, ρουκετών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που στοχεύουν εμπορικά και άλλα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι επιδρομές, ωστόσο, δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να σταματήσουν τις επιθέσεις των ανταρτών, οι οποίες έχουν αναστατώσει το παγκόσμιο εμπόριο και έχουν αυξήσει τους ναυτιλιακούς ναύλους.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είπε ότι το τελευταίο κύμα επιδρομών είχε σκοπό «να διαταράξει περαιτέρω και να υποβαθμίσει τις δυνατότητες της πολιτοφυλακής των Χούθι που υποστηρίζεται από το Ιράν». «Θα συνεχίσουμε να καθιστούμε σαφές στους Χούθι ότι θα υποστούν τις συνέπειες εάν δεν σταματήσουν τις παράνομες επιθέσεις τους, που βλάπτουν τις οικονομίες της Μέσης Ανατολής, προκαλούν περιβαλλοντικές ζημιές και διακόπτουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη και σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Από την πλευρά των ανταρτών, ο Γιαχίγια Σαρίι, δεσμεύτηκε ότι οι αντάρτες θα «αντιμετωπίσουν την αμερικανο-βρετανική κλιμάκωση με πιο ποιοτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον όλων των εχθρικών στόχων στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα». Οι Χούθι «θα επιμείνουν να τηρούν τα θρησκευτικά, ηθικά και ανθρωπιστικά τους καθήκοντα απέναντι στον παλαιστινιακό λαό και οι στρατιωτικές τους επιχειρήσεις δεν θα σταματήσουν αν δεν σταματήσει η επιθετικότητα και δεν αρθεί η πολιορκία του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press, οι αντάρτες έχουν εξαπολύσει τουλάχιστον 57 επιθέσεις εναντίον εμπορικών και πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν από τις 19 Νοεμβρίου και ο ρυθμός των επιθέσεων έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Εκπρόσωπος των Χούθι ανέλαβε την επίθεση στο MV Torm Thor, ένα υπό αμερικανική σημαία δεξαμενόπλοιο χθες Σάββατο, με το πλήγμα να επιβεβαιώνεται και από την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ  που ανέφερε ότι οι δυνάμεις της κατέρριψαν έναν βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από περιοχές που ελέγχονται από τους Χούτι στην Υεμένη προς τον Κόλπο του Άντεν, προσθέτοντας ότι ο πύραυλος πιθανότατα στόχευε το MV Torm Thor.

Η βρετανική υπηρεσία θαλάσσιας ασφάλειας UKMTO ανέφερε επίσης μια άλλη επίθεση σε απροσδιόριστο πλοίο κοντά στο λιμάνι του Τζιμπουτί το βράδυ του Σαββάτου, λέγοντας ότι σημειώθηκε «έκρηξη σε κοντινή απόσταση από το σκάφος, δεν αναφέρθηκαν ζημιές  και δεν υπάρχουν τραυματισμό».

Εν τω μεταξύ, οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για μια επίθεση σε φορτηγό πλοίο βρετανικής ιδιοκτησίας και μια επίθεση με drone σε αμερικανικό αντιτορπιλικό την περασμένη εβδομάδα και είπαν ότι στόχευσαν επίσης το λιμάνι και το θέρετρο του Ισραήλ, Εϊλάτ με βαλλιστικούς πυραύλους και drones.

Κανένα πλοίο δεν βυθίστηκε ούτε υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες κατά τη διάρκεια των χτυπημάτων, ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για την τύχη του νηολογημένου στο Ηνωμένο Βασίλειο φορτηγού πλοίου Rubymar, το οποίο χτυπήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου και εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του.

Ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι το Rubymar μετέφερε περισσότερους από 41.000 τόνους λιπάσματα όταν χτυπήθηκε, φορτίο που θα μπορούσε να χυθεί στην Ερυθρά Θάλασσα και να προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζεμπαϊτζάν

Ιράν: Ελεύθερο θα αφεθεί το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Η Ισπανία επιβεβαίωσε τα σχέδια αποστολής Patriot στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα