ΑΘΗΝΑ
04:01
|
02.05.2024
Το ινδικό κρατίδιο Assam, το οποίο έχει μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό, κατήργησε έναν νόμο της βρετανικής εποχής για τους μουσουλμανικούς γάμους και διαζύγια.
Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, στο κέντρο, χαιρετίζει τους υποστηρικτές του καθώς φθάνει μαζί με τον Πρωθυπουργό του Ασάμ Χιμάντα Μπίσουα Σάρμα, δεξιά, για να μιλήσουν σε μια συγκέντρωση στο Γκουβαχάτι του Ασάμ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ινδικό κρατίδιο Assam, το οποίο έχει μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό, κατήργησε έναν νόμο της βρετανικής εποχής για τους μουσουλμανικούς γάμους και διαζύγια, προκαλώντας οργή στη μειονοτική κοινότητα της οποίας οι ηγέτες λένε ότι το σχέδιο είναι μια προσπάθεια πόλωσης των ψηφοφόρων σε θρησκευτικές γραμμές πριν από την εθνική εκλογή, μεταδίδει το Al Jazeera.

Ο επικεφαλής υπουργός του Assam Χιμάντα Μπίσγουα Σάρμα έγραψε στο X το Σάββατο ότι η πολιτεία έχει καταργήσει τον νόμο για την εγγραφή μουσουλμανικών γάμων και διαζυγίων στο Assam που θεσπίστηκε πριν από περίπου εννέα δεκαετίες.

«Αυτή η πράξη περιείχε διατάξεις που επέτρεπαν την εγγραφή γάμου ακόμη και αν η νύφη και ο γαμπρός δεν είχαν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία των 18 και 21 ετών, όπως ορίζει ο νόμος. Αυτή η κίνηση σηματοδοτεί ένα άλλο σημαντικό βήμα προς την απαγόρευση των γάμων παιδιών στο Assam», έγραψε.

Η νομοθεσία, που θεσπίστηκε το 1935, καθόρισε τη νομική διαδικασία σύμφωνα με το μουσουλμανικό προσωπικό δίκαιο. Μετά από μια τροποποίηση του 2010, κατέστησε υποχρεωτική την καταγραφή των μουσουλμανικών γάμων και διαζυγίων στο κράτος, ενώ η εγγραφή ήταν εθελοντική πριν.

Οι αρχές στην πολιτεία, η οποία διοικείται από το Κόμμα Bharatiya Janata (BJP) του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, είχαν χαρακτηρίσει τον νόμο «ξεπερασμένο» και ισχυρίστηκαν ότι επέτρεπε τους γάμους παιδιών.

Η καταστολή των παιδικών γάμων από την πολιτειακή κυβέρνηση, η οποία ξεκίνησε πέρυσι, έχει συμπεριλάβει αρκετές χιλιάδες συλλήψεις βάσει του νόμου για την προστασία των παιδιών από σεξουαλικά αδικήματα (POCSO) σε μια προσπάθεια «εξάλειψης» των παιδικών γάμων έως το 2026.

Ωστόσο, εκπρόσωποι της μουσουλμανικής κοινότητας στην πολιτεία δήλωσαν ότι η καταστολή στράφηκε σε μεγάλο βαθμό εναντίον τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα