ΑΘΗΝΑ
23:11
|
30.04.2024
Ο άνδρας φώναξε ότι «δεν θα είναι συνένοχος στη γενοκτονία» και «Ελευθερώστε την Παλαιστίνη!» πριν αυτοπυρποληθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μακελειό στη Γάζα.
Λίγο μετά το περιστατικό στην Ισραηλινή πρεσβεία της Ουάσινγκτον
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπέκυψε στα τραύματά του ο στρατιωτικός του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, Άαρον Μπουσνελ, ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, σε μια πρωτοφανή πράξη διαμαρτυρίας ενάντια στον ανελέητο πόλεμο που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το άτομο που ενεπλάκη στο χθεσινό επεισόδιο υπέκυψε στα τραύματά του και πέθανε χθες το βράδυ», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου, διευκρινίζοντας ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα «πρόσθετες πληροφορίες» για το περιστατικό.

Ο άνδρας μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο την Κυριακή με «κρίσιμα τραύματα που απειλούν τη ζωή του», σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της πρωτεύουσας των ΗΠΑ.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι οι ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης έσπευσαν στο σημείο λίγο πριν τη 13:00 τοπική ώρα ως απάντηση σε «έκκληση για ένα άτομο που φλέγεται έξω από την ισραηλινή πρεσβεία». Όταν έφτασαν στο σημείο, διαπίστωσαν ότι αξιωματικοί από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν ήδη σβήσει τη φωτιά.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ είπε ότι το περιστατικό ενεπλάκη εν ενεργεία αεροπόρος.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο άνδρας έκανε ζωντανή μετάδοση στο Twitch, φορώντας στρατιωτική παραλλαγή και δηλώνοντας ότι «δεν θα είναι συνένοχος στη γενοκτονία» προτού ρίξει πάνω στο σώμα του εύφλεκτο υγρό.

Στη συνέχεια άναψε φωτιά ενώ φώναζε «Ελευθερώστε την Παλαιστίνη!» μέχρι που έπεσε στο έδαφος.

Το βίντεο έχει αφαιρεθεί από το Twitch, ενώ στιγμιότυπο του έχει διασωθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Το όνομά μου είναι Άαρον Μπούσνελ», ακούγεται να λέει στο βίντεο και προσθέτει: «είμαι ενεργό μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν θα είμαι πλέον συνένοχος στη γενοκτονία. Πρόκειται να προχωρήσω σε μια ακραία πράξη διαμαρτυρίας, αλλά σε σύγκριση με αυτό που βιώνουν οι άνθρωποι στην Παλαιστίνη στα χέρια των καταπιεστών τους δεν είναι καθόλου ακραίο. Και η άρχουσα τάξη μας έχει αποφασίσει ότι θα είναι φυσιολογικό».

Στη συνέχεια, αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο προσπάθησαν να σβήσουν τις φλόγες, ενώ ένας αστυνομικός είχε τραβήξει το όπλο του. «Χρειάζομαι πυροσβεστήρες!» φώναξε αστυνομικός στους συναδέλφους του, πριν διακοπεί το βίντεο.

Η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε ότι διερευνά το περιστατικό.

Η αστυνομία είπε επίσης ότι ζητήθηκε εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών στο σημείο σε σχέση με ένα ύποπτο όχημα που μπορεί να συνδέεται με το άτομο. Αργότερα είπε ότι δεν βρέθηκε επικίνδυνο υλικό.

Ο Μπούσνελ, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο πριν τον αυτοπυρπολισμό τους ανέφερε: «Σε πολλούς από εμάς μας αρέσει συνήθως να αναρωτιόμαστε:Τι θα έκανα αν ζούσα κατά τη διάρκεια της σκλαβιάς; Στην εποχή των νόμων του Τζιμ Κρόου; Ή στο απαρτχάιντ; Επίσης αναρωτιούνται τι θα έκανα εάν η χώρα μου διέπραττε μια γενοκτονία; Η απάντηση είναι πως ήδη το κάνει. Αυτή τη στιγμή!».

Η ισραηλινή πρεσβεία είπε ότι κανένα από τα μέλη του προσωπικού της δεν τραυματίστηκε και ότι όλο το προσωπικό έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι ασφαλές, δήλωσε εκπρόσωπος στους New York Times.

Η πρεσβεία του Ισραήλ έχει γίνει στόχος συνεχών διαμαρτυριών ενάντια στον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν εδώ και μήνες στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του παράκτιου θύλακα, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος του, με σχεδόν 30.000 νεκρούς, σύμφωνα με Παλαιστίνιους υγειονομικούς αξιωματούχους.

Τον Δεκέμβριο, μια διαδηλώτρια αυτοπυρπολήθηκε έξω από το ισραηλινό προξενείο στην Ατλάντα. Μια παλαιστινιακή σημαία βρέθηκε στο σημείο και η πράξη πιστεύεται ότι ήταν μια «ακραία πολιτική διαμαρτυρία».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Μυστήριο με ανεύρεση νεκρού 39χρονου στο λιμάνι της Ραφήνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα