ΑΘΗΝΑ
16:54
|
02.05.2024
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν θα στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

 Χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, πριν από τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι.

«Θα περιοριστώ να πω ότι αυτές οι θέσεις (στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη συνάντηση του Παρισιού) υποδηλώνουν ότι ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν τα στρατεύματά τους στην Ουκρανία σε διμερή βάση», δήλωσε ο Φίτσο σε συνέντευξη τύπου, μετά από συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της Σλοβακίας.

«Δεν μπορώ να πω για ποιο σκοπό και τι θα κάνουν εκεί», σχολίασε, ξεκαθαρίζοντας ότι η Σλοβακία, η οποία είναι μέλος της Ε.Ε. και της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, δεν θα στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία.

Ο Φίτσο υποστήριξε πως βλέπει τον κίνδυνο μίας μεγάλης κλιμάκωσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέροντας όμως ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες.

Τέλος, ανέφερε ότι η σύγκληση αυτής της έκτακτης συνόδου από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, δείχνει ότι η στρατηγική της Δύσης στην Ουκρανία απέτυχε. Πρόσθεσε ότι θα συμμετάσχει στις συζητήσεις με εποικοδομητικό πνεύμα, μολονότι τα θέματα που είναι προς συζήτηση «του προκαλούν ρίγη».

Το ΝΑΤΟ δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει τις δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού. Ερωτηθείς για τα σχόλια, ο Τσέχος πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα, δήλωσε: «Η Τσεχική Δημοκρατία σίγουρα δεν προετοιμάζεται να στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία, κανείς δεν χρειάζεται να ανησυχεί για αυτό».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα