ΑΘΗΝΑ
03:28
|
05.05.2024
Σε πολύ χαμηλό επίπεδο κυμαίνεται το ποσοστό συμμετοχής των Ισραηλινών ψηφοφόρων στις κάλπες, που έχουν στηθεί ακόμη και στα μέτωπα πολέμου στη Γάζα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο φόντο του αποτρόπαιου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας,  διεξάγονται σήμερα στο Ισραήλ οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που είχαν αρχικά προγραμματιστεί στις 31 Οκτωβρίου 2023 αλλά αναβλήθηκαν για σήμερα λόγω των επιθέσεων της Χαμάς στο Νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ως τις 15.00 (ώρα Ισραήλ και Ελλάδας) είχε προσέλθει στις κάλπες μόλις το 26,6% των ψηφοφόρων σε σχέση με το 32,6% που είχε προσέλθει την ίδια ώρα στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2018.

Πάντως, οι κάλπες δεν έκαναν κανέναν να ξεχάσει τον πόλεμο. Ειδικά οι κάτοικοι πόλεων της Δυτικής Γαλιλαίας (π.χ. Γκορέν, Νεβέχ Ζιβ, Αμπού Σαν, Γιάρκα, Για’αρα, κ.α.) που άκουσαν σήμερα, αρκετές φορές, τις σειρήνες να ηχούν και την αντιπυραυλική ασπίδα «Σιδερένιος Θόλος» να αναχαιτίζει δεκάδες ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Την ημέρα των δημοτικών εκλογών του 2018,  που είχε κηρυχθεί για πρώτη φορά εθνική αργία ώστε να διευκολυνθούν οι ψηφοφόροι να συμμετάσχουν στις εκλογές, είχε καταγραφεί ρεκόρ συμμετοχής στις κάλπες από το 1989.

Το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις σημερινές εκλογές, ως νωρίς το απόγευμα, καταγράφηκε στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ με 16,4% και το υψηλότερο στην βόρεια αραβική πόλη Μι’ιλγιά όπου το ποσοστό συμμετοχής ήταν 56,2%.

Πάντως, στις εκλογές μπόρεσαν να συμμετάσχουν και οι στρατιώτες που πολεμούν στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και εκεί στήθηκαν εκλογικά τμήματα.

Οι κάλπες κλείνουν απόψε στις 22.00.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα