ΑΘΗΝΑ
09:46
|
02.05.2024
Ο ισραηλινός στρατός, υπό τις εντολές Νετανιάχου, εμποδίζει συστηματικά κάθε αποστολή και διανομή βοήθειας στη Γάζα.
Παιδιά που πεινούν στη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις συστηματικές παρεμποδίσεις αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στους 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας κατήγγειλε σήμερα ο ΟΗΕ, 144η μέρα του πολέμου που έχει προκαλέσει από τις 7 Οκτωβρίου πάνω από 29.878 νεκρούς και τουλάχιστον 70.215 τραυματίες και ακρωτηριασμένους (το 70% των οποίων υπολογίζεται πως είναι παιδάκια, έφηβοι, γυναίκες).

Σύμφωνα τον Γενς Λέρκε, που είναι εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, οι ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν «συστηματικά» την πρόσβαση σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο το ήδη δύσκολο έργο της παροχής βοήθειας σε μια άναρχη εμπόλεμη ζώνη.

Όπως τόνισε ο Λέρκε, έχει πλέον καταστεί σχεδόν αδύνατο να απομακρυνθούν από τη Λωρίδα της Γάζας ασθενείς και βαριά τραυματίες για ιατρικούς λόγους και να εκτελεστεί η παράδοση βοήθειας όχι μόνο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας που έχουν να δουν βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα πάνω από έναν μήνα με αποτέλεσμα χιλιάδες άμαχοι να τρώνε ζωοτροφές για να επιζήσουν αλλά και στο νότιο τμήμα του θύλακα.

Η τελευταία εξουσιοδότηση για οχηματοπομπές μεταφοράς βοήθειας προς το βόρειο τμήμα του θύλακα απορρίφθηκαν από τις ισραηλινές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες, η τελευταία εξουσιοδότηση που δόθηκε ήταν στις 23 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ακόμη και οι νηοπομπές που είχαν λάβει άδεια από τις ισραηλινές αρχές μπλοκαρίστηκαν επανειλημμένα ή δέχθηκαν πυρά.

Ο Λέρκε υπενθύμισε ένα περιστατικό που συνέβη την περασμένη Κυριακή, όταν μια οχηματοπομπή που είχε οργανωθεί από κοινού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο για την απομάκρυνση και τη μεταφορά ασθενών από το πολιορκημένο νοσοκομείο αλ Αμάλ στην πόλη Χαν Γιουνίς, αποκλείστηκε για ώρες και οι τραυματιοφορείς συνελήφθησαν.

«Παρά τον προηγούμενο συντονισμό με τις ισραηλινές αρχές για όλο το προσωπικό και τα οχήματα, οι ισραηλινές δυνάμεις απέκλεισαν την αυτοκινητοπομπή του ΠΟΥ για πολλές ώρες μόλις έφυγε από το νοσοκομείο», τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

«Ο ισραηλινός στρατός ανάγκασε ασθενείς και προσωπικό να βγουν από τα ασθενοφόρα και ανάγκασε το ιατρικό προσωπικό να γδυθεί», ανέφερε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, σε μία προφανή προσπάθεια του ισραηλινού στρατού να τους ταπεινώσει με κάθε τρόπο…

«Τρεις Παλαιστίνιοι τραυματιοφορείς της Ερυθράς Ημισελήνου συνελήφθησαν έπειτα, αν και τα προσωπικά τους στοιχεία είχαν δοθεί εκ των προτέρων στις ισραηλινές δυνάμεις», δήλωσε ο Λέρκε, προσθέτοντας ότι μόνο ένας από αυτούς έχει αποφυλακιστεί μέχρι στιγμής.

«Και δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό!» σημείωσε.

Τόνισε πως «οι οχηματοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν δεχτεί πυρά και τους απαγορεύεται συστηματικά η πρόσβαση σε ανθρώπους που χρειάζονται διάσωση». Αυτή η «ανεπαρκής διευκόλυνση παράδοσης της βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκονται εκτεθειμένοι σε απαράδεκτους και αποτρεπτικούς κινδύνους σύλληψης, τραυματισμού ή μιας χειρότερης» εκδοχής, τόνισε ο Λέρκε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης για Μάτι: Ν’ αλλάξει η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας

Κατεδάφιση Σοβιετικού Μνημείου στην Ουκρανία

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Θεσσαλονίκη: Μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη πορεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα