ΑΘΗΝΑ
19:01
|
02.05.2024
η αστυνομία του Κιριμπάτι συνεργάζεται με τις κινεζικές αρχές σε ένα πρόγραμμα δημιουργίας βάσης δεδομένων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να μην συνεργάζονται με τις δυνάμεις ασφαλείας της Κίνας προέτρεψαν την Δεύτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού Ωκεανού, ύστερα από την αποκάλυψη του Reuters, πως η αστυνομία του Κιριμπάτι συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές της Κίνας.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας του, γειτονικού με την Χαβάη, Κιριμπάτι, ανέφερε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι Κινέζοι αξιωματικοί της αστυνομίας βρίσκονται σε συνεργασία με την αστυνομία της χώρας, σε ένα πρόγραμμα δημιουργίας βάσης δεδομένων για εγκλήματα που διαπράττονται στο νησιωτικό σύμπλεγμα.

Το Κιριμπάτι αποτελείται από 115.000 πολίτες και ένα από τα νησιά του βρίσκεται 2.160 χιλιόμετρα νότια της Χονολουλού, της πρωτεύουσας της πολιτείας των ΗΠΑ, Χαβάης.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ απάντησε αναφορικά με την αποκάλυψη του Reuters πως «Δεν πιστεύουμε ότι η εισαγωγή δυνάμεων ασφαλείας από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα βοηθήσει καμία χώρα του Ειρηνικού. Αντίθετα, υπάρχει κίνδυνος να τροφοδοτήσει περιφερειακές και διεθνείς εντάσεις».

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα ανεχτεί τις «διεθνικές προσπάθειες καταστολής» της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών της να ιδρύσει «αστυνομικά τμήματα σε όλο τον κόσμο».

«Ανησυχούμε για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην αυτονομία των κρατών του Ειρηνικού οι συμφωνίες με τη ΛΔΚ, αναφορικά με την [φυσική] και ψηφιακή ασφάλεια τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Το Κιριμπάτι θεωρείται στρατηγικό σημείο, όχι μόνο λόγω της σχετικής εγγύτητάς του με τη Χαβάη, αλλά και επειδή διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες αποκλειστικές οικονομικές ζώνες στον κόσμο, η οποία καλύπτει περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα του Ειρηνικού Ωκεανού.

Η χώρα φιλοξενεί έναν ιαπωνικό δορυφορικό σταθμό παρακολούθησης και η Κίνα έχει ανακοινώσει πως σχεδιάζει την ανοικοδόμηση ενός αμερικανικού στρατιωτικού αεροδιαδρόμου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο νησί Καντόν του Κιριμπάτι, προκαλώντας ανησυχία στις ΗΠΑ.

Ως απάντηση οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Οκτώβριο ότι σκοπεύουν να αναβαθμίσουν μέρος του λιμανιού του νησιού, όπου προηγουμένως υπήρχε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, και ότι θέλουν να ανοίξουν μια πρεσβεία στο Κιριμπάτι.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κιριμπάτι, ότι η χώρα του είχε ζητήσει την αστυνομική βοήθεια της Κίνας το 2022, χωρίς όμως να έχει ιδρυθεί κάποιο κινεζικό αστυνομικό τμήμα. Οι δώδεκα κινεζικοί αστυνομικοί που έφτασαν πέρυσι βρέθηκαν στο νησί με εξάμηνη σύμβαση εργασίας.

Αντίστοιχα, πηγή της κινεζικής πρεσβείας επιβεβαίωσε ότι οι ένστολοι εργάζονταν στο Κιριμπάτι, αλλά ανέφερε ότι η Κίνα δεν είχε δημιουργήσει αστυνομικό τμήμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισης ασκεί ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας

Μαινόμενος Ερντογάν για την δυτική υποκρισία στο θέμα της Παλαιστίνης

«Τουλάχιστον 51» οι νεκροί της σφαγής στο Σπίτι των Συνδικάτων της Οδησσού

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα