ΑΘΗΝΑ
06:31
|
28.04.2024
Την περασμένη εβδομάδα, οι Ισραηλινοί υπουργοί συμφώνησαν στη σύγκληση συμβουλίου για την έγκριση ανέγερσης περίπου 3.300 κατοικιών σε οικισμούς.
Ένοπλοι Ισραηλινοί έποικοι στη Χεβρώνα, Δυτική Όχθη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να συνεχίσει την επέκταση των οικισμών των ισραηλινών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δεσμεύτηκε ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, αψηφώντας τη διεθνή πίεση που ασκείται προς την χώρα του για να σταματήσει την κατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών, τα οποία θεωρούνται το επίκεντρο ενός μελλοντικού ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Αργά την Τρίτη, ο Σμότριτς ανακοίνωσε την έγκριση ενός νέου οικισμού που θα ονομάζεται Mishmar Yehuda, στο  Γκους Ετζιόν, ένα σύμπλεγμα εβραϊκών οικισμών που βρίσκεται στη Δυτική Όχθη, νότια της Ιερουσαλήμ, και είπε ότι θα συνεχιστούν οι απαραίτητες εργασίες για την έγκριση περαιτέρω εποικισμών. «Θα συνεχίσουμε αυτή τη δυναμική αποίκησης σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ακροδεξιός πολιτικός.

Η κίνηση έρχεται λίγες μέρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί τους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη ασυμβίβαστους με το διεθνές δίκαιο. Η στάση των ΗΠΑ ευθυγραμμίζεται με αυτή των περισσότερων χωρών, οι οποίες καταδικάζουν ως παράνομους τους ισραηλινούς οικισμούς που χτίστηκαν στα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967.  Το Ισραήλ αμφισβητεί αυτήν την άποψη, επικαλούμενο τους ιστορικούς και βιβλικούς δεσμούς του εβραϊκού λαού με τη γη.

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν την επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Όχθη ως μέρος μιας σκόπιμης ισραηλινής πολιτικής για να υπονομεύσει τις προσπάθειες δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Ισραηλινοί υπουργοί συμφώνησαν στη σύγκληση συμβουλίου για την έγκριση ανέγερσης περίπου 3.300 κατοικιών σε οικισμούς, μια απόφαση που ο Μπλίνκεν χαρακτήρισε «απογοητευτική» για την Ουάσιγκτον.

Ο ακροδεξιός Σμότριχ τάσσεται ανοικτά υπέρ των εποίκων, καθώς και ο ίδιος ζει σε έναν οικισμό και έχει υποστηρίξει σταθερά την περαιτέρω οικοδόμησή τους.

«Αυτή είναι και η απάντησή μας στα έθνη του κόσμου», ανέφερε σε μια προκλητική του δήλωση ο Σλόμο Νεέμαν, Δήμαρχος του Περιφερειακού Συμβουλίου του Γκους Ετζιόν. «Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον οικισμό με περισσότερους κατοίκους, περισσότερα σχολεία, περισσότερους δρόμους και περισσότερα νηπιαγωγεία».

Η ισραηλινή ομάδα υπεράσπισης Peace Now, η οποία παρακολουθεί την επέκταση των εποικισμών, ανέφερε σε έκθεσή της τον περασμένο μήνα ότι υπήρξε μια άνευ προηγουμένου αύξηση των εποικιστικών δραστηριοτήτων από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, λίγο λιγότεροι από 700.000 ισραηλινοί έποικοι ζουν πλέον σε 279 οικισμούς στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, από 520.000 το 2012.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα