ΑΘΗΝΑ
05:59
|
18.05.2024
Η φωτιά ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας και ως σήμερα έκανε στάχτη πάνω από 2.034 εκατομμύρια στρέμματα γης.
Σε κόλαση φωτιάς έχει μετατραπεί το Πάνχαντλ του Τέξας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, κατοικιών και επιχειρήσεων αποτεφρώνει ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που μαίνεται στο Τέξας από το βράδυ της Δευτέρας, που είναι γνωστή ως «Smokehouse Creek».

Η φωτιά επεκτείνεται ανά λεπτό σε έκταση που ισοδυναμεί περίπου με 150 γήπεδα ποδοσφαίρου και έχει ως τώρα κάνει στάχτη 2.023.428 στρέμματα γης, συμπεριλαμβανομένου και άγνωστου συνολικού αριθμού κατοικιών. Μαίνεται κυρίως στο Πάνχαντλ προκαλώντας, ανάμεσα στα άλλα, και διακοπή στην ηλεκτροδότηση 10.300 νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η μεγάλη ταχύτητα επέκτασης του πύρινου μετώπου οφείλεται σε ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» ξηρού κλίματος, αυξημένης ζέστης (για την εποχή) και ισχυρών ανέμων που πνέουν με ταχύτητα 96 χλμ ανά ώρα. Χιλιάδες άνθρωποι καλούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις φωτιές.

Η φωτιά στο Τέξας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία της πολιτείας μετά από εκείνη που ξέσπασε το 2006 αποτεφρώνοντας αρκετά εκατομμύρια στρέμματα γης.

Κάθε χρόνο ξεσπούν πολλές χιλιάδες ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στην πολιτεία του Τέξας.

Το 2021 είχαν σημειωθεί 6039 ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, το 2020 καταγράφηκαν 7.233 πυρκαγιές, το 2019 περίπου 5.750 και το 2019, πάνω από 10.400 φωτιές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Η αφρικανική σκόνη επιστρέφει: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Τέσσερις νεκροί από ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν το Τέξας

Ο καιρός σήμερα: Ζέστη, αφρικανική σκόνη και ισχυροί άνεμοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα