ΑΘΗΝΑ
00:39
|
02.05.2024
Στους 112 ανέβηκαν οι νεκροί και στους 760 οι τραυματίες, ενώ η ισραηλινή πλευρά επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Νέα εκατόμβη στην Λωρίδα της Γάζας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συγκεντρωμένο πλήθος εκατοντάδων Παλαιστινίων, οι οποίοι περίμεναν να καταφθάσει ανθρωπιστική βοήθεια έξω από το νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, δέχτηκε επίθεση από ισραηλινά πυρά, καταλήγοντας σε εκατόμβη νεκρών και εκατοντάδες τραυματίες, όπως αναφέρουν οι παλαιστινιακές αρχές.

Σύμφωνα με τις αρχές, την ώρα που κατέφθαναν τα φορτηγά, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο σημείο, όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί. Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα ανακοίνωσαν απόψε νεότερο απολογισμό των θυμάτων του μακελειού. Όπως δήλωσαν οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν όχι 104 που είχε ανακοινωθεί αρχικά αλλά 112 Παλαιστίνιους. Τραυμάτισαν επίσης άλλους 760 άλλους.

Ένα άλλο νοσοκομείο είχε δηλώσει νωρίς το απόγευμα ότι είχε λάβει 10 πτώματα και δεκάδες τραυματίες.

Μιλώντας στο Associated Press, επιζώντας του περιστατικού ο οποίος νοσηλεύεται πλέον στο νοσοκομείο αλ Σίφα, ανέφερε πως μαζί με άλλα άτομα πήγαν στο σημείο διανομής από τα ξημερώματα, επειδή έμαθαν ότι θα γινόταν παράδοση φαγητού. «Τρώμε ζωοτροφές εδώ και δύο μήνες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ένα ματωμένο χαρτόκουτο που περιείχε τρόφιμα

Συνέχισε λέγοντας ότι τα ισραηλινά στρατεύματα που βρίσκονταν στο σημείο άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους, με αποτέλεσμα να διασκορπιστούν, ενώ μερικοί άνθρωποι κρύφτηκαν κάτω από αυτοκίνητα. Αφού σταμάτησαν οι πυροβολισμοί, επέστρεψαν στα φορτηγά και οι στρατιώτες άνοιξαν ξανά πυρ. Ο ίδιος πυροβολήθηκε στο πόδι και έπεσε, και στη συνέχεια ένα από τα φορτηγά πέρασε πάνω από το πόδι του καθώς έφευγε, σύμφωνα με την μαρτυρία του.

Οι γιατροί που έφτασαν στο σημείο βρήκαν «δεκάδες ή εκατοντάδες» ανθρώπους στο έδαφος, σύμφωνα με τον Fares Afana, επικεφαλής της υπηρεσίας ασθενοφόρων του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν. Δήλωσε επίσης ότι δεν υπήρχαν αρκετά ασθενοφόρα για να περισυλλέξουν όλους τους νεκρούς και τους τραυματίες και ότι κάποιοι αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στα νοσοκομεία με γαϊδούρια.

Το γραφείο του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, ανέφερε πως «καταδίκασε την άθλια σφαγή που διεξήγαγε ο ισραηλινός στρατός κατοχής σήμερα το πρωί, εναντίον ανθρώπων που περίμεναν τα φορτηγά βοήθειας στον κυκλικό κόμβο Ναμπούλσι». 

«Ποδοπατήθηκαν μόνοι τους» λέει το Ισραήλ

Σε μια χυδαία δήλωση για το περιστατικό προχώρησαν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF), στην οποία περιγράφουν τα θύματα ως «κλέφτες», που σκοτωθήκαν από μόνοι τους.

Στην ανακοίνωση ανέφεραν: «Νωρίς σήμερα το πρωί, κατά την είσοδο φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, κάτοικοι της Γάζας περικύκλωσαν τα φορτηγά και λεηλάτησαν τις προμήθειες που παραδίδονταν».

«Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, δεκάδες κάτοικοι της Γάζας τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα σπρωξίματος και ποδοπάτημα. Το περιστατικό είναι υπό εξέταση».

Προς υπεράσπιση της δήλωσής του, ο IDF ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο από drone του στρατού, το οποίο ισχυρίζεται πως είναι από το συμβάν.

Στο βίντεο διακρίνεται πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται γύρω από φορτηγά και, κατά το τελευταίο απόσπασμα του βίντεο, τα πλήθη φαίνεται έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ η ανάλυση της εικόνας παραδόξως μειώνεται δραματικά, καθιστώντας δύσκολο να διακρίνει κανείς ακριβώς τι συμβαίνει.

Στη συνέχεια το «αφήγημα» άλλαξε, με τον εκπρόσωπο της ισραηλινής κυβέρνησης, Άβι Χάιμαν, να δηλώνει πως οι Παλαιστίνιοι οδηγοί των φορτηγών πάτησαν το πλήθος.

«Κάποια στιγμή τα φορτηγά καταπλακώθηκαν από το πλήθος και αυτοί που οδηγούσαν τα φορτηγά, που ήταν άμαχοι οδηγοί από τη Γάζα, “όργωσαν” μέσα στα πλήθη των ανθρώπων, σκοτώνοντας τελικά, κατά τη γνώμη μου, δεκάδες ανθρώπους», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος, χαρακτηρίζοντας τους θανάτους ως «τραγωδία», δηλώνοντας όμως πως δεν γνωρίζει «τις λεπτομέρειες».

Πηγές του ισραηλινού στρατού ανέφεραν στο Reuters ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πράγματι άνοιξαν πυρ κατά «πολλών ανθρώπων», ισχυριζόμενοι πως κινδύνευαν οι ίδιοι από το πλήθος.

Ξεχωριστά, οι Times of Israel ανέφεραν ότι μια αρχική έρευνα του στρατού έδειξε ότι τα ισραηλινά πυρά προκάλεσαν μόνο περίπου 10 θανάτους από τους εκατοντάδες ανθρώπους που φέρεται να τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα