ΑΘΗΝΑ
10:38
|
02.05.2024
Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας προειδοποίησε ότι θα συλλάβει και θα αναστείλει τις άδειες των γιατρών εαν δεν τερματίσουν την απεργία.
«Οι γιατροί δεν είναι εγκληματίες» γράφει το πανό των απεργών γιατρών στη Νότια Κορέα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας απειλεί να κινηθεί νομικά εναντίον χιλιάδων ειδικευόμενων γιατρών που απεργούν και να ανακαλέσει την ιατρική τους άδεια εάν δεν επιστρέψουν στην εργασία τους την Πέμπτη.

Περίπου τα τρία τέταρτα των ειδικευόμενων γιατρών της Νότιας Κορέα έχουν απεργούν από την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας αναστάτωση και καθυστερήσεις στις χειρουργικές επεμβάσεις σε μεγάλα εκπαιδευτικά νοσοκομεία.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί διαμαρτύρονται για τα σχέδια της κυβέρνησης να δέχεται δραστικά περισσότερους φοιτητές ιατρικής στο πανεπιστήμιο κάθε χρόνο, για να αυξήσει τον αριθμό των γιατρών στο σύστημα.

Η Νότια Κορέα έχει μία από τις χαμηλότερες αναλογίες γιατρών προς ασθενείς μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών και με έναν πληθυσμό που γερνά ταχέως, η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι θα υπάρξει οξεία έλλειψη μέσα σε μια δεκαετία.

Αν και οι μισθοί των γιατρών στη Νότια Κορέα είναι σχετικά υψηλοί, πολλοί υποστηρλιζουν ότι δεδομένων των ωραρίων τους, οι ειδικευόμενοι γιατροί μπορεί να καταλήξουν να κερδίζουν λιγότερα από τον κατώτατο μισθό. Περισσότεροι γιατροί δεν θα διορθώσουν τα διαρθρωτικά ζητήματα στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, που τους αφήνουν καταπονημένους και κακοπληρωμένους, λένε οι απεργοί γιατροί.

Η υγειονομική περίθαλψη στη Νότια Κορέα είναι σε μεγάλο βαθμό ιδιωτικοποιημένη αλλά προσιτή. Οι τιμές των επειγουσών επεμβάσεων, των επεμβάσεων που σώζουν ζωές και της εξειδικευμένης φροντίδας έχουν καθοριστεί σε αρκετά χαμηλό κόστος, λένε οι γιατροί, ενώ οι λιγότερο απαραίτητες θεραπείες, όπως οι αισθητικές επεμβάσεις, πληρώνονται υπερβολικά.

Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί επιλέγουν όλο και περισσότερο να εργάζονται σε πιο προσοδοφόρους τομείς στις μεγάλες πόλεις, αφήνοντας τις αγροτικές περιοχές με έλλειψη προσωπικού και υποστελεχωμένα τα ιατρεία των επειγόντων περιστατικών.

Επίσης, οι απεργοί γιατροί υποστηρίζουν πως τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία εκμεταλλεύονται τους ειδικευόμενους γιατρούς για τη φθηνή εργασία τους. Σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία, αποτελούν περισσότερο από το 40% του προσωπικού, παρέχοντας κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της λειτουργίας τους.

Η υφυπουργός Υγείας Παρκ Μιν-σου είπε ότι όσοι δεν τηρήσουν την προθεσμία για τον τερματισμό της απεργίας, θα αναστέλλονται οι άδειές τους για τουλάχιστον τρεις μήνες. Η κυβέρνηση είπε ότι θα ξεκινήσει τις διαδικασίες τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ελπίζει ότι η απειλή της τιμωρίας θα είναι αρκετή για να αναγκάσει τους γιατρούς να επιστρέψουν στη δουλειά, υποστηρίζοντας ότι σχεδόν 300 από τους 9.000 απεργούς γιατρούς έχουν ήδη επιστρέψει.

Μερικοί από εκείνους που αποχώρησαν πιστεύουν ότι η βαριά προσέγγιση της κυβέρνησης θα μπορούσε να επηρεάσει την κοινή γνώμη. Την Κυριακή, ο Ιατρικός Σύλλογος της Κορέας θα ψηφίσει εάν οι ανώτεροι γιατροί θα πρέπει να ενταχθούν στην απεργία μαζί με τους τους ειδικευόμενους γιατρούς. Εάν όντως συλληφθούν οι συνάδελφοί τους, θα είναι πολύ πιθανό να αναλάβουν δράση.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Ανάληψη ευθύνης για παρέμβαση σε εκδήλωση με ομιλητή τον Χρυσοχοΐδη

Κασσελάκης για Μάτι: Ν’ αλλάξει η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα