ΑΘΗΝΑ
07:47
|
01.05.2024
Διαμαρτύρονται ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης να αυξήσει τον αριθμό των φοιτητών που εισάγονται στις ιατρικές σχολές.
Απεργία νοσοκομειακών γιατρών στη Νότια Κορέα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα νοσοκομεία στη Νότια Κορέα αναγκάστηκαν να ακυρώσουν ή να αναβάλουν χειρουργικές επεμβάσεις και ιατρικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων θεραπειών για τον καρκίνο, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, καθώς περισσότεροι εκπαιδευόμενοι γιατροί απεργούν από τη δουλειά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας.

Οι αναφορές την Πέμπτη ήρθαν καθώς η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας κάλεσε τους γιατρούς να συνομιλήσουν και απείλησε να συλλάβει όσους ηγούνταν της απεργίας.

Μέχρι στιγμής, περίπου 9.275 ασκούμενοι ή σχεδόν τα δύο τρίτα των νέων γιατρών της χώρας έχουν συμμετάσχει στη διαμαρτυρία ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης να αυξήσει τον αριθμό των φοιτητών που εισάγονται στις ιατρικές σχολές.

Το σχέδιο ανακοινώθηκε ως μέρος μιας προσπάθειας ενίσχυσης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης σε μια από τις πιο ταχέως γηράσκουσες κοινωνίες στον κόσμο.

Οι γιατροί ισχυρίζονται ότι οι αλλαγές θα βλάψουν την παροχή υπηρεσιών και την ποιότητα της εκπαίδευσης, αλλά οι επικριτές λένε ότι οι εκπαιδευόμενοι ανησυχούν κυρίως ότι η μεταρρύθμιση θα μπορούσε να διαβρώσει τους μισθούς και το κοινωνικό τους κύρος.

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο ιατρικές πηγές, ανέφερε ότι η στάση εργασίας ανάγκασε πέντε από τα μεγαλύτερα γενικά νοσοκομεία της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας, Σεούλ, να μειώσουν δραστικά τις χειρουργικές επεμβάσεις και τις ιατρικές διαδικασίες.

«Οι χειρουργικές επεμβάσεις μειώθηκαν στο μισό στο Severance Hospital στην κεντρική Σεούλ, με το St Mary’s Hospital και το Asan Medical Center στη νότια και ανατολική Σεούλ, αντίστοιχα, μειώνοντας τις χειρουργικές ικανότητές τους κατά 30 τοις εκατό», ανέφερε η υπηρεσία.

Αυτές περιλάμβαναν ασθενείς που περιμένουν θεραπεία για καρκίνο καθώς και έγκυες γυναίκες.

Ο Hong Jae-ryun, ένας ασθενής με καρκίνο του εγκεφάλου στα 50 του, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι η χημειοθεραπεία του αναβλήθηκε χωρίς σαφείς μελλοντικές ημερομηνίες λόγω της τρέχουσας κατάστασης, παρόλο που ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους πνεύμονες και το συκώτι του.

«Είναι παράλογο. Εν μέσω της σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και γιατρών, τι να πουν ανίσχυροι ασθενείς; Είναι σαν προδοσία», είπε ο Χονγκ. «Όταν δεν υπάρχει κανένας να εμπιστευτείς και να βασιστείς σε άλλους εκτός από τους γιατρούς, φαίνεται υπερβολικό να χειρίζεσαι τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο».

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα Hankyoreh ανέφερε ότι πολλά νοσοκομεία καθυστερούν τις καισαρικές τομές για εγκύους και τους λένε ότι η επισκληρίδιος αναισθησία κατά τον τοκετό δεν θα ήταν διαθέσιμη.

Αξιωματούχος του Νοσοκομείου Severance είπε ότι η μονάδα δεν είχε «αναισθησιολόγους και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να χορηγήσουμε επισκληρίδιο».

Η κυβέρνηση του προέδρου Γιουν Σουκ-Γέολ η οποία έδωσε εντολή στους απεργούς γιατρούς να επιστρέψουν στην εργασία τους, δήλωσε την Τρίτη ότι θα ζητήσει εντάλματα σύλληψης και θα ξεκινήσει έρευνες για όσους πρωτοστάτησαν στην απεργία.

«Εάν η παράνομη συλλογική δράση καταλήξει πραγματικά σε ζημιά στη ζωή και την υγεία των ασθενών, (οι ασκούμενοι γιατροί) θα λογοδοτήσουν στο υψηλότερο επίπεδο», δήλωσε η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Yonhap.

Οι δημόσιες έρευνες εν τω μεταξύ δείχνουν ότι οι περισσότεροι Κορεάτες υποστηρίζουν το σχέδιο της κυβέρνησης, με μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Gallup στην Κορέα να δείχνει περίπου το 76% των ερωτηθέντων υπέρ, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

Οι διαδηλωτές, ωστόσο, λένε ότι η Νότια Κορέα έχει αρκετούς γιατρούς και ότι η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τις αμοιβές και να μειώσει τον φόρτο εργασίας, ιδιαίτερα σε βασικούς τομείς όπως η παιδιατρική και η επείγουσα ιατρική, προτού στρατολογήσει περισσότερους φοιτητές.

Ο Παρκ Νταν, επικεφαλής του Συνδέσμου Κρατών και Κατοίκων της Κορέας που συμμετέχει στη διαμαρτυρία, είπε ότι ήταν πρόθυμος να συλληφθεί ώστε να ακουστούν τα αιτήματα των γιατρών.

«Όλοι είναι θυμωμένοι και απογοητευμένοι, οπότε όλοι απεργούμε από τα νοσοκομεία. Παρακαλώ ακούστε τις φωνές μας», είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη, προσθέτοντας ότι είναι ανοιχτοί σε διάλογο εάν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ακούσει τα αιτήματά τους.

Εκατοντάδες γιατροί της Σεούλ σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση αργά την Πέμπτη μπροστά από το γραφείο του Προέδρου Γιουν, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο της Σεούλ.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα