ΑΘΗΝΑ
08:24
|
06.05.2024
Το 30% των ανηλίκων που συλλαμβάνεται για διάφορα αδικήματα δρα στις κεντρικές συνοικίες της Αθήνας και το 25% στη Δυτική Αττική.
Συμμορία ανηλίκων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε περιοχές της Κηφισιάς, του Αμαρουσίου, του Αλίμου και του Αγίου Παντελεήμονα αλλά και της Φυλής και των Καμινίων δρουν, εντοπίζονται και συλλαμβάνονται τα περισσότερα μέλη συμμοριών ανηλίκων στην Αττική σύμφωνα με «χαρτογράφηση» της νεανικής παραβατικότητας που έκανε ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ.

Η ανάλυση των υπηρεσιών ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ, που επικαλείται ρεπορτάζ της εφημερίδας Το Βήμα, αφορά τη δράση συμμοριών εφήβων και νεαρών ηλικίας από 11 ως 18 ετών. ΄Όπως δείχνουν σχετικά στοιχεία για το 2023, οι ανήλικοι δράστες που έχουν συλληφθεί είναι 10.776, εκ των οποίων 1.100 είναι έως 11 ετών και οι 1.400 από 12 ως 14 ετών.

Το 30% των ανηλίκων που συλλαμβάνεται για διάφορα αδικήματα δρα στις κεντρικές συνοικίες της Αθήνας, το 25% στη Δυτική Αττική και το 20% στα βόρεια προάστια του Λεκανοπεδίου.

Επιπλέον, στην Αττική σημειώνεται το 18% των συλλήψεων ανηλίκων όλης της χώρας έναντι 19% στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, 10% στην Κρήτη, 9% στην Πελοπόννησο και 8% στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την Αθήνα, η περιοχή που φαίνεται να έχει τους περισσότερους ανήλικους συλληφθέντες στην πρωτεύουσα είναι ο Άγιος Παντελεήμονας με 87 παραβάτες, ενώ ακολουθεί η περιοχή της Δάφνης και του Υμηττού με 82, η Κυψέλη με 54 και ο Κολωνός με 42. Ακολουθούν η Καλλιθέα όπου έπεσαν στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. 40 νεαροί κάτω των 18 ετών, ο Αγιος Δημήτριος με 38 συλλήψεις ανηλίκων, η περιοχή του Συντάγματος με 35 εντοπισμούς νεαρών δραστών με πεδίο δράσης το Κολωνάκι και τα πέριξ και στη συνέχεια οι Αμπελόκηποι όπου πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω 26 ανήλικοι.

Στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, όπου έχει συλληφθεί αισθητά μικρότερος αριθμός ανήλικων δραστών (295 συνολικά), 39 έχουν εντοπιστεί στην περιοχή Καμινίων – Νέου Φαλήρου και 38 στην περιοχή του Πόρου και ευρύτερα της Τροιζηνίας. Εντυπωσιάζει ωστόσο η σύλληψη τον περασμένο χρόνο 21 ανηλίκων στις Σπέτσες, ενώ 14 άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας εντοπίστηκαν στο Πέραμα, που είναι αναλογικά η πιο «ήρεμη» περιοχή από πλευράς εγκληματικότητας ανηλίκων στην ευρύτερη περιοχή του επινείου.

Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ

Μπροστά στην έξαρση της νεανικής παραβατικότητας η ΕΛ.ΑΣ απαντά με τρία μέτρα: Το πρώτο είναι περιπολίες 7-8 αστυνομικών τα Σαββατοκύριακα σε 35 περιοχές της Αττικής, ιδιαίτερα κοντά σε εμπορικά κέντρα και νυχτερινά κέντρα στα οποία συχνάζουν έφηβοι.

 Το δεύτερο μέτρο αφορά την λειτουργία ενός ειδικού τηλεφωνικού κέντρου με τετραψήφιο αριθμό κλήσης στον όγδοο όροφο της ΓΑΔΑ στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων προκειμένου να γίνονται καταγγελίες που αφορούν βιαιότητες ανηλίκων.

Το τρίτο μέτρο αφορά την πιθανότητα να ενεργοποιηθεί ένα «κουμπί πανικού» σε κινητά, παρόμοιο με εκείνο για τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Αίθριος σε όλη τη χώρα με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα