Η Αϊτή δοκιμάζεται και εδώ πολύ καιρό από τη βία των συμμοριών και εξαιτίας αυτού του λόγου έχει φτάσει στη χώρα διεθνής οπλισμένη δύναμη για να βοηθήσει την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις συμμορίες.
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες επέμεινε χθες Πέμπτη στη σημασία που έχει η επίτευξη «πολιτικής λύσης» στην Αϊτή, όπου η άφιξη διεθνούς οπλισμένης δύναμης να για να βοηθήσει την αστυνομία να ελέγξει τη βία των συμμοριών δεν αρκεί, κατά την άποψή του.
«Χρειαζόμαστε (…) πρόοδο για την επίτευξη πολιτικής λύσης», επισήμανε ο κ. Γκουτέρες μετά την άφιξή του στο αρχιπέλαγος Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, μικρή χώρα της Καραϊβικής νοτιοανατολικά της Αϊτής.
«Χωρίς πολιτική λύση, το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί ποτέ», υπογράμμισε.
Today in Saint Vincent and the Grenadines, @antonioguterres met with @ComradeRalph and spoke to the media on the upcoming #CELAC Summit, the climate crisis, Haiti, Gaza and more. Full transcript of the press encounter: https://t.co/zP8Qx6pBxH pic.twitter.com/YBKTghRebi
— UN Spokesperson (@UN_Spokesperson) February 29, 2024
Για να βοηθηθεί η αστυνομία να αντιμετωπίσει το κύμα βίας των πάνοπλων συμμοριών στην Αϊτή, το Συμβούλιο Ασφαλείας έδωσε τον περασμένο Οκτώβριο πράσινο φως στην ανάπτυξη στη χώρα διεθνούς οπλισμένης δύναμης, την ηγεσία της οποίας προσφέρθηκε να αναλάβει η Κένυα.
Όμως η έλευσή της ακόμη αναμένεται, καθώς δικαστήριο του Ναϊρόμπι χαρακτήρισε αντισυνταγματική την ανάπτυξη 1.000 κενυατών αστυνομικών στη χώρα της Καραϊβικής, τη φτωχότερη του δυτικού ημισφαιρίου.
«Χρειαζόμαστε σύστημα ασφαλείας που θα επιτρέψει να τερματιστεί η κυριαρχία των συμμοριών και η εγκληματικότητα που καταστρέφει τη χώρα», συνέχισε ο κ. Γκουτέρες, επικρίνοντας την έλλειψη «διεθνούς υποστήριξης (…) σε ανθρωπιστικό και οικονομικό επίπεδο» στη χώρα αυτή.
Χθες Πέμπτη, τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυρών με μέλη συμμοριών στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, σύμφωνα με στέλεχος συνδικαλιστικής οργάνωσης της αστυνομίας, καθώς μια από τις ισχυρότερες συμμορίες διεμήνυσε πως θα εξαπέλυε συντονισμένες επιθέσεις για να ανατραπεί ο αμφισβητούμενος πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί.
El secretario general de las Naciones Unidas, António Guterres, pide "la implementación", sin que haya demoras, del reciente compromiso adquirido por el Gobierno de Haití de celebrar elecciones antes del 31 de agosto de 2025. pic.twitter.com/0y7w3WXw3p
— EFE Noticias (@EFEnoticias) February 29, 2024
Μετά τη δολοφονία το 2021 του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, η Αϊτή βυθίστηκε ακόμα πιο βαθιά σε πολυδιάστατη κρίση -ασφαλείας, ανθρωπιστική, δημόσιας υγείας, πολιτική…- εν μέσω εξάπλωσης των συμμοριών, οι οποίες προοδευτικά έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος της χώρας, ειδικά της πρωτεύουσας. Ο αριθμός των ανθρωποκτονιών υπερδιπλασιάστηκε το 2023, σύμφωνα με δεδομένα του ΟΗΕ.
Στην εξουσία από το 2021, ο κ. Ανρί θεωρητικά θα παραχωρούσε την εξουσία την 7η Φεβρουαρίου, δυνάμει συμφωνίας που είχε συναφθεί τον Δεκέμβριο του 2022.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Ιανουάριος του 2024 ήταν «ο πιο βίαιος εδώ και πάνω από δύο χρόνια» στην Αϊτή.