ΑΘΗΝΑ
13:26
|
03.05.2024
Ο Ίλον Μασκ μήνυσε την OpenAI επειδή επικεντρώνεται στο κέρδος, κάτι που αντιβαίνει το αρχικό συμβόλαιο ίδρυσης της εταιρίας.
Ίλον Μασκ και Σαμ Άλτμαν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μήνυση κατά της εταιρίας Τεχνητής Νοημοσύνης OpenAI που επινόησε την εφαρμογή  ChatGPT και του διευθύνοντα συμβούλου της, Σαμ Άλτμαν ,έκανε την Πέμπτη, 29/2/24 ο πλουσιότερος δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης εταιριών τεχνολογίας αιχμής, Ίλον Μασκ, κατηγορώντας τους πως δουλεύουν για το κέρδος και όχι προς όφελος της ανθρωπότητας.

Στη μήνυσή του ο Ίλον Μασκ αναφέρει πως ο Άλτμαν και ο συνιδρυτής της OpenAI Γκρεγκ Μπρόκμαν τον πλησίασαν για να δημιουργήσουν αρχικά μία Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Ανοικτού Κώδικα, την οποία και έφτιαξαν το 2015, ώσπου παραιτήθηκε από το Δ.Σ. τρία χρόνια μετά.

Ωστόσο, στην πορεία η εταιρία έδειξε πως επικεντρώνεται στην εμπορευματοποίηση εφαρμογών Τ.Ν. παραβιάζοντας την αρχική σύμβαση ίδρυσής της κρατώντας παράλληλα «επτασφράγιστο μυστικό» την αρχιτεκτονική του κώδικα του GPT-4 που θεωρείται από τα πιο εξελιγμένα μοντέλα Τ.Ν. παγκοσμίως.

Η μήνυση του Ίλον Μασκ κατά της OpenAI γίνεται σε μία περίοδο κατά την οποία η ομοσπονδιακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) διερευνά τις εσωτερικές επικοινωνίες του Σαμ Άλτμαν, στο πλαίσιο έρευνας, για το αν εξαπάτησε τους επενδυτές της εταιρείας. Αναζητά δηλαδή εσωτερικά αρχεία από νυν και πρώην στελέχη και διευθυντές της OpenAI από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Από την άλλη, ο Ίλον Μασκ έχει επενδύσει σε νεοφυή επιχείρηση Τεχνητής Νοημοσύνης με την ονομασία xAI που δρα ανταγωνιστικά απέναντι στην OpenAI και στην οποία δουλεύουν μηχανικοί που απασχολούνταν ως πρότινος από την Google και την Microsoft.

Παράλληλα, προωθεί ως ανταγωνιστή της εφαρμογής Τ.Ν. ChatGPT και Bard την δική του εφαρμογή Τ.Ν. Gork για τους συνδρομητές της υπηρεσίας Premium+ της πλατφόρμας X (πρώην Twitter).

Ο πλουσιότερος δισεκατομμυριούχος έχει συχνά δείξει επιφυλακτικός ως προς τη γενικευμένη ανάπτυξη και χρήση Τ.Ν. τονίζοντας πως πρόκειται για «δίκοπο μαχαίρι».

Πέρσι είχε ζητήσει μαζί με άλλους ειδικούς Τ.Ν. και διευθυντικά στελέχη εταιριών τεχνολογίας να ξεκινήσει ένα εξάμηνο «μορατόριουμ» στην ανάπτυξη πολύ ισχυρών συστημάτων Τ.Ν. εκτιμώντας πως ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα