Περίπου 61 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται, σήμερα Παρασκευή, στις κάλπες στο Ιράν για τις βουλευτικές εκλογές, με βασικό διακύβευμα το ποσοστό συμμετοχής, καθώς η ισορροπία στο κοινοβούλιο, που είναι κυρίως επιφορτισμένο με τις υποθέσεις που αφορούν την εσωτερική ζωή και ελάχιστο λόγο έχει στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής, δεν αναμένεται να ανατραπεί.
Εκτός από τα 290 μέλη του κοινοβουλίου, οι 61 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να ανανεώσουν την Συνέλευση των Ειδικών, ένα σώμα 88 ιερωμένων που είναι αρμόδιο για την επιλογή του ανώτατου ηγέτη της χώρας.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, ψήφισε λίγο μετά τις 8 το πρωί δηλώνοντας ότι «όποιος συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο στις κάλπες είναι νικητής. Σε σύντομη δήλωσή του κάλεσε τους Ιρανούς να ψηφίσουν, διότι «είναι σημαντικό να δείξουμε στον κόσμο ότι το έθνος κινητοποιήθηκε», όπως τόνισε.
«Οι εχθροί του Ιράν θέλουν να δουν αν ο λαός είναι παρών», διότι σε διαφορετική περίπτωση, «θα απειλήσουν την ασφάλειά μας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», είχε προειδοποιήσει ,νωρίτερα, ο Χαμενεΐ απευθυνόμενος στους νέους Ιρανούς που ψηφίζουν για πρώτη φορά.
«Οι εκλογές είναι η αληθινή εθνική γιορτή του μεγάλου έθνους του Ιράν και σύμβολο εθνικής συνοχής και ενότητας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της χώρας Εμπραχίμ Ραΐσι κατά την επίσκεψή του στην έδρα της κεντρικής εκλογικής επιτροπής στην Τεχεράνη.
«Όλοι οι υποψήφιοι που μπήκαν στον εκλογικό στίβο, καθώς και οι πολίτες που προσέρχονται στις κάλπες, ανεξάρτητα από το αν ψηφίστηκε ο υποψήφιος τους, είναι νικητές γιατί έχουν εκπληρώσει το καθήκον τους», ανέφερε.
Τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την κρατική τηλεόραση έδειξε ότι το 41% των ερωτηθέντων θα πήγαιναν αναμφίβολα να ψηφίσουν, ποσοστό δηλαδή κάτω από το 42,57% που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές, το 2020, και σηματοδότησε τη μικρότερη συμμετοχή από την ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας το 1979, τάση δε που ελάχιστα αναστράφηκε στις προεδρικές εκλογές του 2021 όταν ψήφισε το 48% του εκλογικού σώματος.
Αρκετά στελέχη της αντιπολίτευσης επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τη σημερινή ψηφοφορία, ενώ σε αποχή κάλεσε και η Νάργκες Μοχαμάντι , μια φυλακισμένη υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών και βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης 2023.