ΑΘΗΝΑ
06:40
|
06.05.2024
Ανακοινώθηκε επίσης πως η έκτακτη χρηματοδότηση της Ε.Ε. στην οργάνωση UNRWA θα φθάσει τα 68 εκατομμύρια ευρώ το 2024.
Παιδιά της Γάζας που ζητούν βοήθεια από την UNRWA
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα να συνεχίσει την χρηματοδότηση της υπηρεσίας αρωγής των Παλαιστινίων προσφύγων του ΟΗΕ, UNRWA, μετά από την προσωρινή αναστολή της, αφήνοντας στην άκρη τις πρόσφατες «καταγγελίες» του Ισραήλ για τη συνεργασία υπαλλήλων του οργανισμού με τη Χαμάς και τη φερόμενη συμμετοχή τους στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Όπως ανακοινώθηκε δόθηκε εντολή για την καταβολή ποσού ύψους 50 εκατομμύριων ευρώ τα οποία θα εκταμιευτούν στην αρχή της ερχόμενης βδομάδας καθώς η οργάνωση UNRWA συμφώνησε με μία σειρά «προϋποθέσεων» που έθεσε η Ε.Ε. με την δέσμευση πως αμέσως μετά θα δοθούν και άλλα 32 εκατομμύρια ευρώ. Ανακοινώθηκε επίσης πως η έκτακτη χρηματοδότηση της Ε.Ε. στην οργάνωση UNRWA θα φθάσει τα 68 εκατομμύρια ευρώ το 2024.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρχέλι, ανέφερε πως τέθηκαν στην UNRWA «ισχυρά μέτρα» για την πρόληψη πιθανών παραπτωμάτων και την ελαχιστοποίηση πιθανού κινδύνου σε σχέση με τους ισχυρισμούς των ισραηλινών αρχών.

Η οργάνωση αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες έχει περίπου 12.000 υπαλλήλους στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων δεκάδες έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται, δίχως να έχει παρουσιάσει συγκεκριμένα και σαφή στοιχεία, πως περίπου το 10% του προσωπικού έχει τουλάχιστον πολιτικές σχέσεις με τη Χαμάς.

Εντούτοις, ο διαφαινόμενος απώτερος στόχος της κυβέρνησης του Ισραήλ σε σχέση με αυτές τις μη αποδεδειγμένες καταγγελίες είναι είτε να αλλάξει δραστικά ο τρόπος δράσης της UNRWA ή να καταργηθεί εντελώς ώστε και με τον τρόπο αυτό να απομακρυνθεί από μελλοντικές διαπραγματεύσεις το ζήτημα επιστροφής Παλαιστινίων προσφύγων στα κατεχόμενα εδάφη ή να δώσει αποζημιώσεις για την κατάσχεση των περιουσιών τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα