ΑΘΗΝΑ
09:36
|
27.04.2024
Το φορτηγό πλοίο Rubymar, το οποίο δέχτηκε επίθεση τον περασμένο μήνα, βυθίστηκε στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.
Αυτή η φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2024 δείχνει το φορτηγό πλοίο Rubymar να βυθίζεται στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το φορτηγό πλοίο Rubymar, το οποίο δέχτηκε επίθεση τον περασμένο μήνα, βυθίστηκε στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης σε δήλωση το Σάββατο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Εάν επαληθευτεί, θα είναι το πρώτο σκάφος που χάνεται από τότε που οι μαχητές Χούθι άρχισαν να στοχεύουν εμπορικά πλοία τον Νοέμβριο.

Η κυβερνητική ανακοίνωση ανέφερε ότι το πλοίο βυθίστηκε το βράδυ της Παρασκευής και προειδοποίησε για «περιβαλλοντική καταστροφή».

Το πλοίο μετέφερε περισσότερους από 41.000 τόνους λιπάσματος όταν δέχτηκε επίθεση, ανέφερε προηγουμένως η Κεντρική Διοίκηση του στρατού των ΗΠΑ.

Οι μαχητές Χούθι της Υεμένης επιτίθενται σε εμπορικά πλοία στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας από τα μέσα Νοεμβρίου, λέγοντας ότι ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Τη Δευτέρα, μια κυβερνητική ομάδα της Υεμένης επισκέφθηκε το Rubymar, ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Μπελίζ, ιδιοκτησίας Ηνωμένου Βασιλείου, και είπε ότι ήταν μερικώς βυθισμένο και θα μπορούσε να βυθιστεί μέσα σε λίγες μέρες.

Ο αμερικανικός στρατός είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η επίθεση προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο φορτηγό πλοίο και προκάλεσε πετρελαιοκηλίδα μήκους 29 χιλιομέτρων.

Ο πέμπτος στόλος του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα επιβεβαίωσης της βύθισης το Σάββατο.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ MOKHA

Σε δύο ξεχωριστές εκθέσεις το Σάββατο, η υπηρεσία Maritime Trade Operations (UKMTO) του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι έλαβε μια αναφορά για επίθεση σε πλοίο 15 ναυτικά μίλια δυτικά του λιμανιού Mokha της Υεμένης.

«Το πλήρωμα πήρε το σκάφος για να αγκυροβολήσει και εκκενώθηκαν από τις στρατιωτικές αρχές», ανέφερε το UKMTO σε συμβουλευτικό σημείωμα.

Ξεχωριστά, το UKMTO ανέφερε βύθιση πλοίου.

Καμία αναφορά δεν ανέφερε το όνομα του Rubymar, αν και και τα δύο περιστατικά συνέβησαν στην περιοχή όπου εθεάθη τελευταία φορά το Rubymar.

Οι επιθέσεις των Χούθι ώθησαν τις ναυτιλιακές εταιρείες να εκτρέψουν τα πλοία στη μακρύτερη, πιο ακριβή διαδρομή γύρω από τη νότια Αφρική. Έχουν επίσης τροφοδοτήσει φόβους ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να επεκταθεί, αποσταθεροποιώντας την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία άρχισαν να χτυπούν στόχους των Χούθι στην Υεμένη τον Ιανουάριο ως αντίποινα για τις επιθέσεις στα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, στο στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ και στον Κόλπο του Άντεν.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης εδρεύει στο νότιο λιμάνι του Άντεν, ενώ οι Χούθι ελέγχουν μεγάλο μέρος του βορρά και άλλα μεγάλα κέντρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Παροδικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα