ΑΘΗΝΑ
23:54
|
27.04.2024
Οι συνομιλίες για την εκεχειρία στη Γάζα πρόκειται να επαναληφθούν στο Κάιρο την Κυριακή, δήλωσαν δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας το Σάββατο.
Παλαιστίνιοι μεταφέρουν σακούλες με αλεύρι που άρπαξαν από ένα φορτηγό βοήθειας κοντά σε ένα ισραηλινό σημείο ελέγχου, καθώς οι κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν επίπεδα κρίσης πείνας, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στην πόλη της Γάζας, 19 Φεβρουαρίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι συνομιλίες για την εκεχειρία στη Γάζα πρόκειται να επαναληφθούν στο Κάιρο την Κυριακή, δήλωσαν δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας το Σάββατο, αν και ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν θα στείλει αντιπροσωπεία έως ότου λάβει τον πλήρη κατάλογο των Ισραηλινών ομήρων που είναι ακόμη ζωντανοί, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός μέχρι τον μήνα νηστείας των μουσουλμάνων του Ραμαζανιού, ο οποίος ξεκινά στις 10 Μαρτίου.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το Ισραήλ ή την παλαιστινιακή μαχητική ομάδα Χαμάς, οι οποίες διαπραγματεύονταν μέσω διαμεσολαβητών, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Η διεθνής πίεση για κατάπαυση του πυρός έχει αυξηθεί, με περισσότερους από 30.000 Παλαιστίνιους να έχουν σκοτωθεί στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας, και ο ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού βρίσκεται ένα βήμα μακριά από την πείνα.

Ορκιζόμενο να εξαλείψει τη Χαμάς, το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεση ως απάντηση στην επίθεση της οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου σε ισραηλινές πόλεις, κατά την οποία 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ και άλλοι 253 απήχθησαν, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.

Οι αιγυπτιακές πηγές ανέφεραν ότι αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Χαμάς αναμένεται να φτάσουν στο Κάιρο την Κυριακή.

Είπαν ότι ένα περιστατικό την Πέμπτη στο οποίο περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι που ζητούσαν βοήθεια σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας, δεν επιβράδυνε τις συνομιλίες, αλλά αντίθετα ώθησε τους διαπραγματευτές να σπεύσουν να διατηρήσουν την πρόοδο.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει για τους περισσότερους θανάτους τα πλήθη που συρρέουν γύρω από φορτηγά βοήθειας, λέγοντας ότι τα θύματα ποδοπατήθηκαν ή έπεσαν κάτω.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΟΜΗΡΩΝ

Οι αιγυπτιακές πηγές ανέφεραν ότι τα μέρη συμφώνησαν για τη διάρκεια της εκεχειρίας στη Γάζα, καθώς και για απελευθερώσεις ομήρων και κρατουμένων, προσθέτοντας ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας απαιτεί ακόμη συμφωνία για την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη βόρεια Γάζα και την επιστροφή των κατοίκων της.

Ωστόσο, τα νέα του Ισραήλ Ynet, επικαλούμενα ανώνυμο ανώτερο αξιωματούχο, ανέφεραν ότι το Ισραήλ δεν θα στείλει αντιπροσωπεία στις συνομιλίες του Καΐρου έως ότου λάβει τον πλήρη κατάλογο των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και είναι ζωντανοί.

Σύμφωνα με την έκθεση, το κεντρικό θέμα που επεξεργαζόταν ήταν πόσοι όμηροι θα απελευθερωθούν από τη Γάζα και με τη σειρά τους πόσοι Παλαιστίνιοι θα απελευθερωθούν από το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για τον καθένα από αυτούς.

«Μέχρι να δοθούν σαφείς απαντήσεις, μια αντιπροσωπεία δεν θα έφευγε στο Κάιρο», ανέφερε η Ynet επικαλούμενη τον αξιωματούχο.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος που γνωρίζει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης δεν επιβεβαίωσε αμέσως τις συνομιλίες στο Κάιρο. «Όσον αφορά τον τερματισμό του πολέμου και την απόσυρση των δυνάμεων από τη Γάζα, τα κενά παραμένουν αγεφύρωτα», είπε ο αξιωματούχος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους για κατάπαυση του πυρός καθώς έφευγε από τον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, ο Μπάιντεν είπε: «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί».

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ-Μαλίκι επανέλαβε την ελπίδα ότι θα συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός εγκαίρως για το Ραμαζάνι.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε εκεχειρία πριν από το Ραμαζάνι, ελπίζουμε να καταφέρουμε να επιτύχουμε μια εκεχειρία σήμερα, χθες, αλλά αποτύχαμε», είπε ο Μαλίκι, ο οποίος εκπροσωπεί την Παλαιστινιακή Αρχή που εδρεύει στη Δυτική Όχθη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Τουρκία.

Το Ισραήλ σκότωσε τουλάχιστον 92 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 156 τις τελευταίες 24 ώρες στη συνεχιζόμενη επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το Σάββατο που έπληξε μια σκηνή στη Ράφα, ανακοίνωσε το Σάββατο το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Η αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε πάνω από μια περιοχή όπου οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι βρίσκονταν καταφύγιο, έξω από το νοσοκομείο Emirate στο προάστιο Τελ Αλ-Σουλτάν, στη νότια Ράφα της Γάζας.

Στο Μπέιτ Χανούν βόρεια της αποκλεισμένης λωρίδας, ισραηλινά χτυπήματα σκότωσαν τρεις ανθρώπους που έψαχναν για τροφή σε γεωργικές εκτάσεις, δήλωσαν κάτοικοι και γιατροί. Ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα