ΑΘΗΝΑ
12:32
|
03.05.2024
Περίπου 170 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, «εκτελέστηκαν» σε επιθέσεις σε τρία χωριά της Μπουρκίνα Φάσο, δήλωσε εισαγγελέας.
Ο αρχηγός του στρατού προειδοποίησε επίσης τους στρατιώτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για επιθέσεις μεγάλης κλίμακας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 170 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, «εκτελέστηκαν» σε επιθέσεις σε τρία χωριά της Μπουρκίνα Φάσο, δήλωσε εισαγγελέας, μεταδίδει το BBC.

Ο Άλι Μπέντζαμιν Κουλιμπαλί απηύθυνε έκκληση για μάρτυρες να βοηθήσουν να βρεθούν εκείνοι που επιτέθηκαν στον Κομσίλγκα, τον Νόρντιν και τον Σόρο.

Ξεχωριστά, οι αρχηγοί του στρατού προειδοποίησαν για τον αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων από μαχητές, «συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε αστικά κέντρα».

Ο στρατός της χώρας κατέλαβε την εξουσία το 2022, αλλά περισσότερο από το ένα τρίτο της Μπουρκίνα Φάσο ελέγχεται από αντάρτες.

Ο κ. Κουλιμπαλί είπε ότι είχε ξεκινήσει έρευνα για τις επιθέσεις σε χωριό στην επαρχία Yatenga στις 25 Φεβρουαρίου.

Το πρακτορείο ειδήσεων AFP μετέδωσε ότι δεκάδες γυναίκες και παιδιά ήταν μεταξύ των νεκρών.

Δεν έγινε γνωστό ποια ομάδα βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις.

Δεν πιστεύεται ότι σχετίζονται με άλλες πρόσφατες βίαιες – επιθέσεις σε εκκλησία καθώς και σε τέμενος και στρατιωτικές βάσεις – σε άλλα μέρη της χώρας.

Την Παρασκευή, ο αρχηγός του στρατού της χώρας προειδοποίησε τους στρατιώτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση λόγω του αυξημένου κινδύνου επιθέσεων αυτοκτονίας από μαχητές.

Είπε επίσης ότι υπάρχουν «φόβοι για μια σειρά επιθέσεων μεγάλης κλίμακας» κατά των δυνάμεων ασφαλείας στις πόλεις.

Οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα λένε ότι η Μπουρκίνα Φάσο είναι μια από τις πιο παραμελημένες κρίσεις στον κόσμο.

Χρόνια αχαλίνωτης ανασφάλειας έχει αναγκάσει περισσότερους από δύο εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το ένα τέταρτο όλων των παιδιών κάτω των πέντε ετών έχουν καθυστέρηση ανάπτυξης που οφείλεται στην πείνα.

Ο στρατός κατέλαβε την εξουσία πριν από δύο χρόνια υποσχόμενος να κερδίσει τη μάχη κατά των ανταρτών, ωστόσο η βία συνεχίζεται.

«Το επίκεντρο της τρομοκρατίας έχει πλέον μετατοπιστεί οριστικά από τη Μέση Ανατολή και στην κεντρική περιοχή Σαχέλ της υποσαχάριας Αφρικής», δήλωσε το Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το Σαχέλ περιλαμβάνει τη Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι και τον Νίγηρα μεταξύ άλλων εθνών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυροσβεστική: Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές σε σχέση με το 2023

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη την ώρα που παραλάμβανε φάκελο με κοκαΐνη

ΗΠΑ: 2.200 συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών σε πανεπιστήμια

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα