ΑΘΗΝΑ
19:04
|
13.05.2024
Το Ισραήλ μποϊκόταρε τις συνομιλίες την Κυριακή, αφού η Χαμάς απέρριψε το αίτημά του για πλήρη λίστα με ονόματα ομήρων που είναι ακόμη ζωντανοί.
Παλαιστίνιοι που τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά ενώ περίμεναν βοήθεια, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας, ξαπλώνουν σε κρεβάτια στο νοσοκομείο Al Shifa, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στην πόλη της Γάζας, 1 Μαρτίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ισραήλ μποϊκόταρε τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στο Κάιρο την Κυριακή, αφού η Χαμάς απέρριψε το αίτημά του για πλήρη λίστα με ονόματα ομήρων που είναι ακόμη ζωντανοί, ανέφερε ισραηλινή εφημερίδα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς έφτασε στο Κάιρο για τις συνομιλίες, που θεωρήθηκε ως πιθανό τελικό εμπόδιο πριν από μια συμφωνία που θα σταματούσε τις μάχες για έξι εβδομάδες. Αλλά μέχρι το βράδυ δεν υπήρχε κανένα σημάδι από τους Ισραηλινούς.

«Δεν υπάρχει ισραηλινή αντιπροσωπεία στο Κάιρο», ανέφερε το Ynet, η διαδικτυακή έκδοση της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth, σύμφωνα με άγνωστους Ισραηλινούς αξιωματούχους. «Η Χαμάς αρνείται να δώσει σαφείς απαντήσεις και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος να αποσταλεί η ισραηλινή αντιπροσωπεία».

Η Ουάσιγκτον έχει επιμείνει ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι κοντά και θα πρέπει να είναι εγκαίρως σε εφαρμογή για να σταματήσουν οι μάχες μέχρι την έναρξη του Ραμαζανιού, μια εβδομάδα μακριά. Αλλά οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν δώσει ελάχιστα σημάδια δημόσια ότι υποχωρούν από προηγούμενες απαιτήσεις.

Μετά την άφιξη της αντιπροσωπείας της Χαμάς, ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι η συμφωνία «δεν έχει ακόμη επιτευχθεί». Δεν υπήρξε κανένα επίσημο σχόλιο από το Ισραήλ.
Μια πηγή που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες είπε το Σάββατο ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να μείνει μακριά από το Κάιρο, εκτός εάν η Χαμάς παρουσιάσει πρώτα τον πλήρη κατάλογο των ομήρων που είναι ακόμη ζωντανοί. Μια παλαιστινιακή πηγή είπε στο Reuters ότι η Χαμάς είχε μέχρι στιγμής απορρίψει αυτό το αίτημα.

Σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις η Χαμάς προσπάθησε να αποφύγει τη συζήτηση για την ευημερία μεμονωμένων ομήρων έως ότου καθοριστούν οι όροι για την απελευθέρωσή τους.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος είπε στους δημοσιογράφους το Σάββατο: «Ο δρόμος για μια κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά αυτή την ώρα είναι απλός. Και υπάρχει μια συμφωνία στο τραπέζι. Υπάρχει μια συμφωνία πλαίσιο».

Το Ισραήλ είχε συμφωνήσει στο πλαίσιο και εναπόκειται τώρα στη Χαμάς να απαντήσει, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Μια συμφωνία θα έφερνε την πρώτη εκτεταμένη εκεχειρία του πολέμου, που μαίνεται εδώ και πέντε μήνες μέχρι στιγμής με μια μόλις εβδομάδα παύσης τον Νοέμβριο. Δεκάδες όμηροι που κρατούσαν οι μαχητές θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Η βοήθεια θα αυξηθεί για τους κατοίκους της Γάζας που ωθούνται στα πρόθυρα του λιμού. Οι μάχες θα σταματήσουν εγκαίρως για να αποτρέψουν μια μαζική προγραμματισμένη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, όπου πάνω από το ήμισυ των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας είναι εγκλωβισμένοι ενάντια στον φράχτη στα νότια σύνορα του θύλακα που πλησιάζει την Αίγυπτο. Οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από ορισμένες περιοχές και θα άφηναν τους κατοίκους της Γάζας να επιστρέψουν σε εγκαταλελειμμένα σπίτια.

Ωστόσο, η πρόταση φαίνεται να μην εκπληρώνει το κύριο αίτημα της Χαμάς για οριστικό τέλος του πολέμου, αφήνοντας άλυτη την τύχη περισσότερων από τους μισούς από τους 100 εναπομείναντες ομήρους – συμπεριλαμβανομένων των Ισραηλινών ανδρών που δεν καλύπτονται από όρους απελευθέρωσης γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων και τραυματίών.

Αιγύπτιοι διαμεσολαβητές έχουν προτείνει αυτά τα ζητήματα θα μπορούσαν να παραμεριστούν προς το παρόν, με διαβεβαιώσεις για την επίλυσή τους σε μεταγενέστερα στάδια. Πηγή της Χαμάς είπε στο Reuters ότι οι μαχητές εξακολουθούν να ανυπομονούν για μια «συμφωνία πακέτου».

Σε άλλες διπλωματικές κινήσεις, το μέλος του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκανζ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν την Τρίτη στην Ουάσιγκτον, ενώ ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Έιμος Χοχστάιν επισκέπτεται τη Βηρυτό τη Δευτέρα για να συνεχίσει τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υποσχέσεις για βοήθεια 2 δισ. δολαρίων στη Γάζα

Προσήλωση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη θετική ατζέντα αλλά και κόντρα για τη Χαμάς (video)

Συνεχίζεται το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα

Λαβρόφ: Εάν η Δύση θέλει λύση με σύγκρουση στην Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, ας γίνει

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα