ΑΘΗΝΑ
02:01
|
05.05.2024
Η απόφαση πάρθηκε λόγω της «αυξημένης απειλής από τη Ρωσία», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Έντι Ράμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια σοβιετική αεροπορική βάση έθεσε ξανά σε λειτουργία η Αλβανία, όπου θα φιλοξενούνται πλέον αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, μιας και η χώρα-μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου δεν διαθέτει δικά της  μαχητικά. Η απόφαση πάρθηκε λόγω της «αυξημένης απειλής από τη Ρωσία», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Έντι Ράμα.

«Αυτή είναι μια βάση που [θα προσθέσει] άλλο ένα στοιχείο ασφάλειας για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, την οποία όλοι γνωρίζουμε ότι είναι μια περιοχή που κινδυνεύει από την απειλή και τις νεοϊμπεραλιστικές φιλοδοξίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Ράμα κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της βάσης.

Η αεροπορική βάση βρίσκεται στη μικρή πόλη Κουτσόβα, η οποία ήταν γνωστή ως «Πόλη του Στάλιν». Σύμφωνα με τον Ράμα, η αεροπορική βάση επί Σοβιετικής Ένωσης είχε «ως πιθανούς στόχους την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Δανία».

«Σήμερα ζούμε σε μια διαφορετική εποχή και ευτυχώς η Αλβανία βρίσκεται στην άλλη πλευρά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ράμα.

Δύο μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία ξεκίνησαν από την αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στο Αβιάνο της Ιταλίας, προσγειώθηκαν στην βάση της Κουτσόβα, για να σηματοδοτήσουν την επαναλειτουργία του αεροδρομίου.

Η Αλβανία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2009, βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με το ΝΑΤΟ για την κατασκευή ναυτικής βάσης στο Πόρτο Ρομάνο, στις ακτές της Αδριατικής. Το ΝΑΤΟ έχει ξοδέψει πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ για την αεροπορική βάση Κουτσόβα, ώστε να ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή. 

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα