ΑΘΗΝΑ
19:04
|
27.04.2024
Εν τω μεταξύ, το νομοσχέδιο εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια.
Φωτογραφία: Κυριάκος Φίνας (29/2/2024)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ολοκληρώνεται σήμερα η επεξεργασία στην αρμόδια διαρκή επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια το ν/σ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που περιλαμβάνει διατάξεις για την αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου και προβλέπει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στη χώρα μας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως τόνισε «176 από τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν την αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου. Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται άρθρα για την ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης που όπως έχει δηλώσει ο πρύτανης του Δημοκριτείου σε επιστολή του, στο ν/σ υιοθετούνται προτάσεις της πρυτανικής αρχής».

Είπε ακόμη ότι ρυθμίζεται το αυτοδιοίκητο του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και ανέφερε δήλωση του προέδρου του ΕΑΠ που κάνει λόγο για ιστορική στιγμή καθώς «πρώτη φορά έρχεται ένα νομοσχέδιο που θωρακίζει το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το πηγαίνει στο μέλλον». Μίλησε επίσης για την επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου λειτουργίας των ΑΕΙ, την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου και τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας προκήρυξης, εκλογής και διορισμού μελών ΔΕΠ.

Ακόμη, τόνισε ότι διευκολύνεται η καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας των ΑΕΙ, προκειμένου να αυξηθούν οι πόροι και να διοχετευθούν σε κοινωνικές δράσεις και σε ερευνητικά προγράμματα.

Και ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε επισημαίνοντας πως «σε ανακοίνωσή της η Σύνοδος των Πρυτάνεων τονίζει πως οι προτάσεις της αξιοποιήθηκαν και το νομοσχέδιο ενισχύει την διοικητική αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου» ότι: «Αποδεικνύεται, πως η κυβέρνηση συνδιαμορφώνει μαζί με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, μια ευρύτερη στρατηγική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με ένα νομοσχέδιο που θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες και την κοινωνική κινητικότητα. Επιπλέον, η χρηματοδότηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου αυξάνεται σε 1 δις ευρώ, μέσα από τον Προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα».

Επανέλαβε επιπλέον πως «το νομοσχέδιο προβλέπει, την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ, με αυστηρές και συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αφορούν στα προγράμματα σπουδών, την οικονομική επάρκεια των παραρτημάτων και των μητρικών τους ιδρυμάτων, την ακαδημαϊκή επάρκεια του επιστημονικού προσωπικού, την αναγνώριση των προγραμμάτων σπουδών από την ΕΘΑΑΕ και αντίστοιχες αρχές από τα κράτη προέλευσης των τμημάτων.

Μέσω της ρύθμισης αυτής, Έλληνες φοιτητές που σκέφτονται να σπουδάσουν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, θα μπορούν να το κάνουν πλέον στη χώρα τους, δαπανώντας λιγότερα χρήματα, θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και πολλοί επιστήμονες που ζουν στο εξωτερικό θα μπορούν να επιστρέψουν στην χώρα τους εφόσον το επιθυμούν».

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «αυξάνεται το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, από 1.500 στα 2.000 ευρώ και από 2.000 σε 2.500 σε όσους συγκατοικούν, για τους φοιτητές που σπουδάζουν στα περιφερειακά πανεπιστήμια και θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο 2024, από το νέο ακαδημαϊκό έτος. Στόχος είναι να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι φοιτητές απέναντι στο αυξημένο κόστος της στέγασης, ενώ παράλληλα δρομολογείται η κατασκευή πέντε νέων φοιτητικών εστιών, που θα στεγάσουν σχεδόν 10.000 σπουδαστές σε ολόκληρη τη χώρα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα